Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din „culisele" IPJ-ului „Contrele" lui Zaheu cu Colidiuc

ro

04 Nov, 2010 01:49 2972 Marime text
cap_5.jpgCu procesul intentat de fostul adjunct Dorin Colidiuc Inspectoraului de Poliţie al Judeţului Constanţa pe ultima sută de metri, aspecte deosebit de interesante ies la iveală în instanţă, legate de comunicarea cel puţin deficitară dintre fostul adjunct şi superiorul său de la momentul respectiv, comisarul şef Aurelian Zaheu, fost inspector şef al IPJ Constanţa.

Litigiul fostului adjunct Colidiuc cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa este la un pas de deznodământ. Magistraţii Curţii de Apel Constanţa vor pronunţa verdictul peste o săptămână. În acest context, în clipa de faţă, se pare că soarta adjunctul IPJ Constanţa se află în mâinile judecătorilor. Foarte interesant, cei prezenţi ieri la Curtea de Apel Constanţa au putut asista la „reluarea" filmului contrelor dintre comisarii şefi Aurelian Zaheu şi Dorin Colidiuc, şef şi adjunct ai IPJ Constanţa, clinciuri avute în seara din februarie 2010, când Zaheu i-a ordonat lui Colidiuc să se deplaseze în teren la un jaf, iar cel din urmă nu s-a dus. Firul „încleştărilor" a fost redat de Adrian Anghel Mihalcea, ofiţerul de serviciu al IPJ Constanţa din seara cu pricina, audiat ca martor în procesul intentat de Colidiuc inspectoratului. Pas cu pas, poliţistul a relatat desfăşurarea evenimentelor, dar şi schimbul de telefoane pe care l-a avut atât cu inspectorul şef Zaheu, cât şi cu adjunctul acestuia, Dorin Colidiuc.

„Nu răspunzi la sms..."

Potrivit celor declarate de ofiţerul de serviciu al IPJ din seara cu pricina, se pare că între cei doi foşti capi ai inspectoratului s-a purtat o adevărată luptă „pe muteşte", Zaheu nerăspunzându-i la telefon adjunctului său. „După producerea evenimentului (nr. jaful de la Mangalia) l-am sunat pe comisarul şef Colidiuc şi i-am adus la cunoştinţă cele petrecute. El mi-a zis ce măsuri să iau, respectiv să iau legătura cu şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, comisar şef Gheorghe Lupşă, ca acesta să asigure deplasarea unei echipe SIC la faţa locului; de asemenea, mi-a zis să iau legătura cu comisarul şef Nicolae Pescaru, şeful Poliţiei Mangalia, pentru ca acesta să coordoneze activitatea la faţa locului", şi-a început martorul depoziţia. Acesta a continuat spunând că, după ce l-a informat pe adjunctul Colidiuc de jaful de la Mangalia şi după ce a luat măsurile dispuse de acesta, a anunţat evenimentul la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi, ulterior, la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Ulterior, acesta l-a sunat pe şeful IPJ Constanţa de la acel moment, comisarul şef Aurelian Zaheu. „Apoi l-am sunat pe comisarul şef Zaheu, şeful IPJ, care mi-a zis să-i transmit comisarului şef Colidiuc să se deplaseze personal la faţa locului, motiv pentru care l-am sunat pe acesta, l-am informat despre măsurile luate şi i-am comunicat dispoziţia şefului inspectoratului, anume de a se deplasa personal la Mangalia", a relatat martorul. „Reclamantul a zis că nu se poate deplasa întrucât este foarte răcit, astfel încât eu l-am sunat din nou pe inspectorul şef i i-am transmis că adjunctul nu se poate deplasa personal, rămânând ca activitatea de la faţa locului să fie coordonată de comisarul şef Pescaru". De asemenea, întrebat de instanţă, acesta a mai adăugat că „îmi aduc aminte că în seara respectivă era o vreme foarte urâtă, cu precipitaţii, iar echipa SIC plecase deja. Ne făceam probleme cu ajungerea echipei la Mangalia, drumul fiind acoperit cu zăpadă".

Telefonul fără fir

Totodată, ofiţerul a mai precizat că l-a sunat din nou pe Colidiuc, pentru a-l informa în legătură cu evenimentul, iar acesta i-a zis să-l ţină la curent. Foarte interesant, întrebat de Cristiana Filişan, avocata lui Dorin Colidiuc, martorul a răspuns că adjunctul i-a precizat că nu poate lua legătura telefonic cu inspectorul şef Zaheu, pentru a-i transmite că nu se poate deplasa în teren, dat fiind că acesta nu îi răspundea la telefon. În acest context al telefonului fără fir, tot ofiţerul de serviciu a fost cel care a trebuit să plimbe vorba între superior şi adjunct. „În seara incidentului, eu l-am sunat pe şeful IPJ să-i spun că adjunctul nu se poate deplasa la Mangalia, deşi nu ar fi trebuit să fac acest lucru, pentru că reclamantul a spus că nu poate să-l contacteze pe comisarul şef Zaheu, căci nu îi răspunde la telefon", a explicat ofiţerul de serviciu. În plus, acesta a mai precizat că „în momentul în care i-am comunicat că adjunctul nu se poate deplasa la Mangalia, inspectorul şef a părut puţin iritat de atitudinea acestuia. După ce l-am informat cu privire la măsurile luate de adjunct, inspectorul şef a fost mulţumit şi nu a dispus alte măsuri".

Sancţiunea, mult prea gravă

Dincolo însă de „contrele" Zaheu-Colidiuc din seara cu pricina, tot la termenul de ieri au fost audiaţi doi medici care au dat declaraţii cu privire la starea de sănătate în care se afla Colidiuc în perioada în care a refuzat îndeplinirea ordinului lui Zaheu. În cele din urmă, Cristiana Filişan, avocatul fostului adjunct, a solicitat admiterea acţiunii lui Colidiuc, argumentând că cercetarea disciplinară efectuată împotriva sa a avut un caracter pur formal, fiindu-i încălcate drepturile. „În plus, sancţiunea aplicată a fost una mult prea gravă în raport de abaterea disciplinară ce i se impută, cu atât mai mult cu cât pe baza probatoriului administrat a reieşit că în seara de 9 februarie 2010 reclamantul nu s-a putut deplasa în teren din cauza stării de boală". În replică, juristul IPJ a cerut respingerea acţiunii, apreciind că au fost respectate toate prevederile legale pentru sancţiunea aplicată. Magistraţii urmează să pronunţe un verdict în acest caz peste o săptămână.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii