Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT, percheziţie în biroul rectorului UMC Cornel Panait - „Universitatea nu are nicio legătură cu ancheta procurorilor“

ro

20 May, 2016 00:00 5220 Marime text


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa au efectuat, ieri, 40 de percheziţii la locuinţele unor persoane fizice şi la sediile unor firme din municipiul Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, precum şi la sediul unei instituţii din Constanţa.
 
În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Surse judiciare arată că vizat de procurorii DIICOT Constanţa a fost chiar biroul rectorului Universităţii Maritime Constanţa, Cornel Panait.
 
Contactat telefonic, Cornel Panait a declarat că universitatea nu are nicio legătură cu ancheta DIICOT. „Am citit ce a apărut în presă. Nu are nicio legătură cu activitatea universităţii. Nimic din ce se vehiculează nu are legătură cu universitatea“, a afirmat rectorul UMC.  
 
Revenind la dosarul instrumentat de DIICOT, procurorii susţin că „în cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 - 2011, membrii grupului infracţional au creat un mecanism fraudulos ce a constat în înregistrarea în evidenţele contabile ale unei societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate achiziţia şi comercializarea de cereale a unor facturi fiscale fictive, prin interpunerea scriptică a unor societăţi de tip «conductă» şi a unui număr de opt societăţi comerciale de tip «fantom㻓.

„Borderouri fictive“ 

„Contravaloarea facturilor era achitată prin transfer bancar din contul societăţilor  beneficiare către conturile celor opt firme «fantomă», sumele de bani fiind retrase în numerar, în baza unor borderouri fictive. Din cercetările efectuate în cauză, a rezultat că cele opt societăţi comerciale nu au funcţionat la sediile sociale declarate, nu au deţinut logistica necesară derulării unor tranzacţii cu cereale, nu au avut salariaţi, mijloace de transport, utilaje, spaţii de depozitare şi nu au depus declaraţii fiscale. Valoarea prejudiciului cauzat bugetului general consolidat al statului este în sumă de 4.514.410 lei“, conform anchetatorilor.

Asociat în mai multe societăţi comerciale 

Potrivit declaraţiei de interese completate în luna mai 2016 în calitate de consilier judeţean, Cornel Panait este asociat în mai multe societăţi comerciale: SC Gaad Invest International SRL (cu 4,48% din capitalul social), SC Gaad Industrial SRL (cu 50% din capitalul social) şi Comvex SA (0,002% din capitalul social). Până anul acesta, Panait a deţinut părţi sociale şi în Frulenco SRL, unde era şi administrator. În cazul a două dintre aceste societăţi, şi anume SC GAAD Invest International SRL Constanţa şi SC GAAD Industrial SRL Constanţa, Panait este administrator „fără remunerare“, se precizează în declaraţia de interese.
 
Tot aici este menţionată şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al CN ACN, de unde a încasat 53.952 de lei. Totodată, el este şi preşedintele Black Sea Foundation.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii