Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Fost judecător, cercetat pentru luare de mită. În dosar este inculpat și un om de afaceri

ro

10 Nov, 2016 16:34 1818 Marime text
Mihail Gabriel Stănescu, fost judecător la Tribunalul Buzău, este cercetat de procurorii DIICOT pentru luare de mită, în același dosar fiind inculpat și omul de afaceri Dorin Marinescu.
 
Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Stănescu, judecător la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal la data săvârșirii faptelor, pentru comiterea a șase infracțiuni de luare de mită, se precizează într-un comunicat al DIICOT.
 
Conform aceleiași surse, Dorin Marinescu, administrator pe perioada derulării activității infracționale la SC Bachus Dealurile Istriței SRL Buzău, fostă SC Continental Serv Impex SRL Buzău, este urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la fals în evidențele contabile, ultraj, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită.
 
Procurorii de la Biroul Teritorial Buzău al DIICOT au solicitat Curții de Apel Ploiești, pe 8 noiembrie, luarea măsurii arestării preventive față de inculpatul Dorin Marinescu și a măsurii preventive a arestului la domiciliu față de Mihail Gabriel Stănescu. Instanța a dispus arestarea preventivă a lui Marinescu pentru o perioadă de 30 zile, dar a respins propunerea de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu față de fostul magistrat.
 
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada ianuarie 2012 — decembrie 2015, inculpatul Marinescu Dorin împreună cu suspecții R. P. și B. G., în calitate de lucrători cu atribuții de recepție și gestiune, au constituit un grup infracțional organizat având ca scop sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și neevidențierea tuturor veniturilor rezultate din comercializarea de vin alb și roșu ori de băuturi intermediare, calificate ca fiind vin (băuturi care aveau în componență alcool etilic, ca materie primă accizabilă, pentru care societatea comercială referită nu avea autorizație de antrepozit fiscal) și însușirea de sume de bani din patrimoniul SC Continental Serv Impex SRL Buzău prin justificări fictive de achiziții de materii prime, acoperite cu înregistrări inexacte în conturile contabile specifice", se arată în comunicatul DIICOT.
 
Procurorii mai susțin că ascunderea sursei impozabile sau taxabile s-a realizat prin cumpărarea unei cantități de struguri mult mai mare decât cea înscrisă în documentele de achiziție, surplusul rezultat fiind transformat în must nefermentat obținut fără evidențiere contabilă și supus procesului de vinificație. Produsul final obținut, respectiv vin alb, roșu sau băutură intermediară definită ca vin, era comercializat fără înregistrarea veniturilor în evidențele contabile, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de 9,6 milioane de lei.
 
"Totodată s-a reținut că în timpul controlului efectuat de către inspectorii Direcției Generale de Antifraudă Fiscală, în perioada 16.06. — 30.09.2015, inculpatul Marinescu Dorin și suspecta R. P. au refuzat să pună la dispoziția echipei de control documentele contabile solicitate, au interzis echipei de control pătrunderea în spațiile unui punct de lucru situat în comuna Breaza (...) prin interpunerea unui număr de patru câini, în vederea blocării accesului la respectivele spații. De asemenea, inculpatul Marinescu Dorin a amenințat telefonic un membru din echipa de control cu acte de violență și executarea pe viitor a unei pedepse privative de libertate, înscenând totodată, în timpul controlului, furtul unor documente de evidență contabilă, a unui laptop și a unui telefon mobil", se mai menționează în comunicat.
 
În cazul lui Mihail Gabriel Stănescu, procurorii arată că există suspiciunea rezonabilă privind primirea de către acesta, între 30 ianuarie 2015 și 21 februarie 2016, a unor bunuri oferite de Marinescu. Magistratul ar fi primit, în șase rânduri, cantitatea totală de 75,5 litri de vin și o carcasă de miel, precum și alte bunuri, pentru a pronunța o soluție favorabilă societății Continental Prod 2000 SRL, într-un dosar care avea ca obiect anularea unui raport de inspecție fiscală întocmit de către DGRFP Galați și a deciziei de impunere fiscală emisă de această instituție în baza raportului de inspecție fiscală.
 
"Pe fondul dat, magistratul judecător — inculpatul Stănescu Mihail Gabriel, contrar probelor existente la dosarul cauzei, cu ignorarea flagrantă a normelor care legitimează calitatea procesuală pasivă, cu eludarea motivelor formulate în întâmpinările depuse de către autoritățile fiscale ale statului român, a pronunțat o sentință civilă prin care a anulat raportul de inspecție fiscală și decizia de impunere fiscală emise de către DGRFP Galați, ca efect al admiterii acțiunii formulată de către SC Continental Prod 2000 SRL Buzău, societate comercială administrată de către inculpatul Marinescu Dorin. Ulterior, prin decizia civilă din data de 14.06.2016, respectiva sentință a fost casată în integralitatea sa de către Curtea de Apel Ploiești — Secția a II-a Civilă, Contencios Administrativ și Fiscal", se precizează în comunicatul DIICOT.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii