Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dicţionar de buzunar cu „E“-urile din alimente, bun de luat la cumpărături

ro

11 Aug, 2016 00:00 1674 Marime text
Vedem atâtea articole alarmiste despre marea conspiraţie mondială de a extermina omenirea prin cancerul „ascuns“ în mâncărurile pe care le cumpărăm, că deja nu mai ştim pe cine sau ce să credem. Atâtea site-uri de profil ne anunţă că, de fapt, cancerul este o invenţie a lumii moderne şi că, în realitate, suntem otrăviţi prin alimentele pe care le achiziţionăm, încât aproape că nu mai putem avea încredere în nimeni legat de acest subiect.
 
În acest context, dincolo de a crea un nou articol alarmist pe tema expusă, ZIUA de Constanţa vă prezintă, negru pe alb, explicaţia tuturor „E“-urilor din comerţ existente în diverse alimente, astfel încât să puteţi lua singuri şi în cunoştinţă de cauză decizia de a cumpăra un anumit produs, fiind la curent cu aspectele de care trebuie să ţineţi cont atunci când citiţi etichetele produselor.
 
În ordine crescătoare, primul „E“ care ne pică în mână este E120: carminul sau acidul carminic este un colorant roşu strălucitor, care se obţine dintr-o specie de insecte numită coşenilă.
 
E-uri interzise în ţările din Vest
 
Mai departe, E250, nitritul de sodiu, este un conservant artificial care se foloseşte pentru inhibarea bacteriilor şi intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a unor mezeluri şi preparate afumate). Nitritul de sodiu este inclus de autorităţile europene şi nord-americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special pentru tractul digestiv (stomac). E250 devine periculos în urma interacţiunii sale cu proteinele din alimentul conservat. În ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada, acest conservant este interzis. Methemoglobinemia este o altă afecţiune cauzată de consumul frecvent de produse conservate cu nitrit de sodiu sau al apei bogate în nitriţi. Boala se manifestă prin apatie, dureri de cap, ameţeli, respiraţie îngreunată şi colorarea în violet a extremităţilor corpului (buze, limbă, mâini şi picioare).
 
E300 - acid ascorbic. Este un agent antioxidant obţinut din glucoză şi care, în cantităţi mari, poate produce diaree, atacă smalţul dinţilor şi duce la formarea calculilor la rinichi.
 
E316 - izoacorbat de sodiu. Este o substanţă care prelungeşte perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.
 
E325 - lactatul de sodiu. Acidul lactic şi lactaţii se utilizează drept conservanţi, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, fiind folosit şi pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi a preveni uscarea diferitelor produse. Se obţine din fermentaţia bacteriană pe amidon şi melasă.
 
Distrugerea smalţului dentar
 
E330 - acid citric, agent de reglare a acidităţii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
 
E407 - caragenan. Este un gelifiant, agent de îngroşare. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.
 
E412 - guma de guar. Este o polizaharidă folosită în industria alimentară ca stabilizator, emulgator şi agent de îngroşare. Poate provoca greaţă, flatulenţă şi crampe.
 
E415 - guma xantan. Este produs prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenţă, diaree, crampe abdominale şi scăderea glicemiei.
 
E450 - difosfat disodic. Este un emulgator care poate provoca reacţii alergice, tulburări de tranzit intestinal şi modifică echilibrul calciu-fosfor din organism.
 
Alergii, dereglări hormonale şi boli intestinale
 
E452. Polifosfaţii pot provoca alergii, dereglări hormonale, boli intestinale şi creşterea valorii colesterolului. Polifosfaţii dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase şi favorizând apariţia osteoporozei.
 
E541 - trifosfat pentasodic. Este un emulgator care poate provoca reacţii alergice. Nu este autorizat în Australia.
 
E621 - Monoglutamatul de sodiu. Este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.
 
E635 - ribonucleotid disodic. Poate provoca alergii şi trebuie evitat de persoanele astmatice. 
 
Aşadar, nu trebuie nici să începem să ne facem provizii şi să ne pregătim de Apocalipsă (aşa cum fac „fârtaţii“ din America ori din Canada), dar nici să ne culcăm pe o ureche: alimentele nu mai sunt nici pe departe naturale, cum obişnuiau să fie odinioară. Acum trebuie să deschidem bine ochii atunci când facem piaţa, să citim cu atenţie etichetele cu ingredientele, chiar dacă asta înseamnă să pierdem mai mult timp la cumpărături şi să achiziţionăm produsele doar în cunoştinţă de cauză. Probabil că, în realitate, nimeni nu încearcă în mod voit să ne otrăvească, dar nici nu putem nega sau închide ochii la faptul că multe dintre ingredientele utilizate în fabricarea alimentelor în prezent pot avea efecte mai degrabă nocive pe termen lung.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii