Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezmat in arestul Politiei

ro

03 Oct, 2003 00:00 997 Marime text

Doi martori care au fost audiati ieri la Tribunalul din Constanta in cadrul procesului in care inculpatii sunt mai multi cetateni romani si greci, acuzati de trafic, detinere si consum de droguri au facut marturisiri socante * Ei au povestit judecatorilor cum Razvan Burnea, pionul principal din acest caz, era scos la ancheta in miezul noptii din arestul IPJ, iar dimineata, cand era adus inapoi mirosea a bautura * De asemenea, acesta venea incarcat cu tigari si cafea si se lauda peste tot ca este prieten bun cu cei de la Crima Organizata * Toate cele declarate ieri de catre cei doi martori se colaboreaza cu cele spuse in urma cu aproximativ o luna, de Razvan Burnea * Atunci, suparat ca politistii nu si-au tinut promisiunile, el a sustinut in fata completului de judecata ca tot ce a declarat la adresa lui Cristian Culet nu a fost decat o minciuna si ca acest lucru i-a fost sugerat de catre politisti * El a mai spus ca s-a hotarat sa spuna adevarul deoarece, desi in cadrul urmaririi penale i s-a promis ca va beneficia de clementa, acest lucru nu s-a intamplat, in momentul de fata, el fiind singurul care este cercetat in stare de arest preventiv

SAPOUDespre lucrurile care se intampla prin arestul Inspectoratului Judetean al Politiei se aud tot felul de zvonuri, dar cu toate acestea, nimeni nu a facut pana in prezent nici o declaratie publica. Ca ziaristi, am tot auzit ca in schimbul anumitor sume de bani sau promisiuni, chiar daca esti arestat poti dormi noaptea acasa, insa reprezentantii institutiei au infirmat astfel de lucruri, spunand ca sunt simple barfe. Ca lucrurile nu stau chiar asa o dovedesc chiar declaratiile date ieri de catre doi martori, fosti arestati preventiv. Magistratii de la Tribunalul Constanta au continuat, ieri, cercetarile judecatoresti in dosarul inculpatilor Daniel Petrescu, Razvan Burnea, Panagiotis Anitsis, Konstantinos Bakloris, Ilios Spyropoulos, Angelos Ploumpis, Mari Cristos Tsantilogiannis, Higeea Trica si Cristian Culet trimisi in judecata anul trecut, sub acuzatia de trafic, detinere si consum de droguri. Desi initial, toti, cu exceptia lui Daniel Petrescu au fost arestati, dupa cateva luni judecatorii au dispus cercetarea acestora in stare de libertate, singurul care a mai ramas arestat fiind Razvan Burnea.

Filme si scenarii

Arestarea grupului infractional a facut multa valva la timpul respectiv, deoarece, in opinia politistilor de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta, institutia care s-a ocupat de acest caz, aceasta era una dintre cele mai impresionante retele de traficanti de droguri. Numai ca, in momentul in care cazul a ajuns pe masa judecatorilor, asa zisele probe ale politistilor au cam inceput sa se clatine, aratand a inscenare. Cel putin la adresa inculpatului Cristian Culet. Care este motivul pentru care acesta a fost bagat in toata povestea, deocamdata nu se stie, si probabil ca nici nu se va afla vreodata. Ca politistii l-au bagat la zdup pe Culet, nevinovat, nu o spunem noi, ci chiar cei care sunt implicati in proces si care au declarat judecatorilor ca s-a incercat manipularea lor.

Manipulare esuata

In urma cu cateva luni, unul dintre inculpati, Anitsis Panagiotis, a sustinut ca politistii de la Crima Organizata i-au propus sa fie inregistrat pe caseta si sa afirme despre Cristian Culet ca este traficant de droguri, promitandu-i in schimb libertatea. Conform acelorasi declaratii care au fost consemnate la dosar de catre grefierul de sedinta, chiar daca a fost supus la astfel de presiuni, tanarul a spus ca nu a declarat un astfel de lucru, mai ales ca nici macar nu-l cunostea pe Culet.

La arest, mai bine ca acasa

In cadrul sedintei de judecata de ieri, au fost audiati doi martori care au facut marturisiri socante judecatorilor. Primul dintre ei, Catalin Branzei a declarat ca l-a cunoscut pe Razvan Burnea in luna octombrie a anului trecut in arestul IPJ. "Ma aflam arestat preventiv sub acuzatia de conducere fara permis pe drumurile publice, iar Burnea a fost repartizat in aceeasi camera cu mine. Atunci cand l-a adus a inceput sa discute cu mine, iar printre altele mi-a spus ca face parte dintr-o retea de traficanti de droguri care este condusa de un anume Schiopu. De asemenea, Burnea spunea ca este prieten bun cu cei de la Crima Organizata si ca a primit indicatii de la acestia sa-l acuze pe Cristian Culet ca fiind traficant de droguri si in scurt timp va iesi din arest daca va afce acest lucru" a declarat Branzei. De asemenea, martorul a mai spus magistratilor ca Burnea era scos la ancheta in miezul noptii si venea a doua zi dimineata cand duhnea a bautura, spunand ca a baut whisky cu politistii. Intrebat de catre judecator unde l-a cunoscut pe Culet, acesta a spus ca tot in arestul Politiei deoarece la scurt timp a fost mutat chiar in camera unde se afla acesta. Cel de-al doilea martor audiat a fost Eugen Dragoi si el fost coleg de camera cu Burnea la IPJ. Si acesta a firmat ca Burnea se dadea mare cu prietenii lui de la Crima Organizata si ca de fiecare data cand urma sa aiba termen de judecata, cu o zi inainte era scos din arest iar cand se intorcea avea tigari si cafea. Totodata, Dragoi a mentionat ca Burnea i-a spus de mai multe ori ca politistii i-au promis ca o sa-l scoata din arest iar dupa eliberare o sa-l ia sa mai lucreze pentru ei.

"Turnator" sub acoperire

Toate aceste afirmatii se colaboreaza cu declaratia data de catre Razvan Burnea in urma cu aproximativ o luna. Suparat ca politistii de la Crima Organizata nu si-au tinut promisiunile, Burnea si-a schimbat toate declaratiile date pana atunci spunandu-le magistratilor ca Cristian Culet nu este implicat cu nimic in acest proces si nu face parte din nici o retea de traficanti de droguri. "Tot ce am declarat pana in prezent la adresa lui am facut-o la sugestia politistilor. In schimbul declaratiilor pe care le-am dat mi s-a promis ca voi fi liber si m-am hotarat sa spun acum adevarul pentru ca politistii nu s-au tinut de cuvant" a declarat la timpul respectiv, Burnea.

Atentat la martori

Un alt aspect semnalat in cadrul sedintei de judecata de ieri este cel legat de procurorul de sedinta care i-a suparat pe avocati. Dupa ce Catalin Branzei a fost audiat, reprezentantul Ministerului Public i-a cerut buletinul de identitate. Gestul procurorului i-a scos din sarite pe aparatori, care au considerat ca este o amenintare in direct la adresa martorului care a semnalat cele intamplate in arestul Politiei. Tot ieri a mai fost audiata si Claudia Zamfiroiu, prietena cu Higeea Trica care a relatat cum s-au petercut lucrurile atunci cand s-a facut perchezitie la domiciu inculpatei. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru data de 27 noiembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii