Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descinderi la Constanţa! Prejudiciu de 18 milioane de euro Magistraţii au decis arestarea preventivă a şase afacerişti. Iată cine sunt!

ro

18 Oct, 2013 00:00 4050 Marime text
Şase oameni de afaceri, toţi suspectaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală cu cereale, au fost arestaţi preventiv pentru o perioadă de 29 de zile. Mandatele au fost emise la finele celor peste 40 de percheziţii domiciliare efectuate la imobilele a 34 de persoane fizice şi 22 de persoane juridice din judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti.
 
Câteva zeci de persoane sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile. Cauza despre care vorbim este instrumentată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată din Buzău, aceştia efectuând percheziţii şi la Constanţa. „Gruparea infracţională era formată din peste 25 de persoane, coordonată de 7 cetăţeni turci, administratori ai unor societăţi comerciale cu sediile în Buzău, Urziceni şi Brăila. În urma investigaţiilor a reieşit faptul că, în perioada 2009 - 2013, membrii grupării infracţionale ar fi efectuat operaţiuni de achiziţii, procesare şi comercializare ilegale de grâu, urmate de vânzarea produselor obţinute (făină, tărâţă şi produse de panificaţie), fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de acte inexacte, cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul statului.

De asemenea, în unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali”, potrivit DIICOT. Astfel, continuă organele de anchetă, „coordonatorii grupării ar fi dispus achiziţia unor cantităţi însemnate de grâu de la diferiţi producători din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad”.
„Grâul era cumpărat cu bani încredinţaţi, fără documente justificative, conducătorilor auto angajaţi la două societăţi comerciale administrate de suspecţi (8 şoferi suspecţi), de către administratorii de cetăţenie turcă sau prin intermediul unor persoane de la compartimentul contabil al celor două firme (6 suspecţi).

De regulă, după mai multe transporturi, pentru care nu se completau documente de însoţire a mărfii, la o dată ulterioară se întocmeau astfel de documente pentru cantităţi mult diminuate faţă de cele reale achiziţionate. Grâul era procesat la un punct de lucru al unei mori din judeţul Buzău. Surplusul de grâu pentru care nu exista întocmită notă de recepţie şi evidenţe contabile era procesat în făină, vândută în cantităţi foarte mari la diferite societăţi comerciale de profil, desfacere şi producţie de produse de panificaţie, din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Constanţa, Vaslui, Brăila, administrate tot de cetăţeni turci.
Sumele de bani obţinute din vânzarea „la negru” a făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie erau însuşite de membrii grupării. Ulterior, banii erau expatriaţi în Turcia, Germania şi Suedia, către cetăţeni turci stabiliţi în aceste ţări, fie prin intermediul unor persoane fizice care călătoreau în Turcia, prin intermediul unor curse regulate de transport internaţional pe relaţia România-Turcia, fie prin mandate de transfer extern bancar. Astfel, în ultimii trei ani, ar fi fost expatriate aproximativ 6 milioane de euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României”, potrivit DIICOT. Oamenii legii au calculat că prejudiciul se ridică la suma de aproximativ 18 milioane de euro. La finele percheziţiilor, mai multe persoane au fost audiate şi ulterior puse în libertate, având totuşi interdicţia de a părăsi ţara. Cu toate acestea, şase cetăţeni turci au fost încătuşaţi.
Conform Portalului instanţelor de judecată, magistraţii Tribunalului Buzău au dispus, în dosar, arestarea preventivă a lui „Ekber Merkit Ali, Erdem Merkit Ali, Ekrem Merkit Ali, Ozgur Merkit Ali, Yildirim Merkit şi Cagdas Kisioglu”, pentru 29 de zile. Mandatele de arestare au fost atacate la Curtea de Apel Ploieşti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii