Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:37 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descinderi DIICOT la Constanţa, Bucureşti şi alte opt judeţe Evaziune fiscală de milioane de euro cu alcool etilic vândut ca votcă şi coniac (document)

ro

22 Oct, 2014 00:00 6119 Marime text
Alcoolul sanitar produs de Marex Brăila SRL a fost livrat, prin intermediul Stejar Prodimpex SRL Bucureşti, Larlexmar SRL Brăila şi Vidiavi Company SA Brăila

Procurorii DIICOT Galaţi au efectuat, ieri dimineaţă, 110 percheziţii în Bucureşti, Galaţi, Constanţa şi în alte şapte judeţe, la indivizii unei grupări vaste, specializate în evaziunea fiscală cu alcool. Procurorii erau de mult timp pe urmele unei grupări care producea vin, votcă şi coniac din alcool. Prejudiciul în acest dosar se ridică la peste cinci milioane de euro. Aceasta pe lângă faptul că traficanţii puneau în pericol vieţile celor care cumpărau şi consumau produsele alcoolice.

Descinderile au avut loc la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale, pentru destructurarea unor grupuri infracţionale organizate specializate în evaziune fiscală, producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale şi spălare de bani.

Anchetatorii au stabilit că mai multe persoane din Brăila au constituit un grup infracţional organizat „în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte nuclee organizate a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de deţinere şi producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării“.

„Astfel, aceştia au înlesnit comiterea unor activităţi economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi a produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită (parţială cu încălcarea normelor legale în materie) a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub apartenenţa unor diverse produse (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie spălare parbriz) prin intermediul unor lanţuri de magazine de tip hipermarket către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia“, arată procurorii DIICOT.

Alcool „etilic“ produs din spirt sanitar şi lichid de parbriz!

După achiziţionarea en-gross, aceste produse au fost filtrate şi comercializate clandestin ca alcool etilic, sub formă de băuturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat, în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale cu titlul de accize. Cercetările au scos la suprafaţă nucleele infracţionale aflate în diverse zone ale ţării care s-au aprovizionat de la grupul de firme utilizat de membrii reţelei infracţionale din municipiul Brăila cu importante cantităţi de alcool medicinal, pe care, ulterior, l-au supus procedeelor de „renaturare“. Procurorii DIICOT Galaţi au identificat nuclee infracţionale în Tulcea şi Constanţa, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş.

Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Brăila a fost livrat, prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL Bucureşti, SC Larlexmar SRL Brăila şi Vidiavi Company SA Brăila, către nucleele infracţionale, fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale „fantomă“. De asemenea, alcoolul sanitar în cantităţi mari a fost livrat prin intermediul unor retaileri, iar apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracţionale beneficiare, fiind obţinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat către diferite persoane.

„Afaceri“ în familie

Firma Marex SA Brăila se află în insolvenţă şi are ca acţionari persoane juridice mai multe SRL-uri, printre care şi Stejar Prodimpex SRL Brăila, firma soră a SC Stejar Prodimpex SRL Bucureşti, direct implicată în afacere. Printre acţionarii persoane fizice ai Marex Brăila se află Maria Lupaşcu, fostă Moraru, Liliana Preda, fostă Moraru, două dintre principalele suspecte în acest dosar, dar şi Marin şi Elena Moraru. Marin Moraru este născut în Peceneaga de Tulcea.

SC Stejar Prodimpex SRL Bucureşti este deţinută de soţii Marin şi Elena Moraru şi, deşi are declarat sediul social în sectorul 2 din Bucureşti, numărul de telefon al sediului, conform Registrului Comerţului, este acelaşi cu cel al Marex SA, un număr din reţeaua Romtelecom, cu prefix de Brăila. Şi la care, ieri, nu răspundea nimeni!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii