Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descinderi cu mascati la afaceristul Suta (galerie foto)

ro

18 Feb, 2010 03:35 9744 Marime text

cap_5.jpgCristian Adelin Şuta, fostul comisionar vamal devenit prosper afacerist, a fost ridicat, ieri, de mascaţi, în urma unei ample acţiuni desfăşurate de DIICOT Bucureşti. Şuta este bănuit că ar fi aderat la un grup infracţional organizat, condus de româno-vietnamezul Hua Le Duc, de 51 de ani. De menţionat că Şuta este asociat într-una din firmele sale cu Adriana Le Duc, soţia vietnamezului. Trans Arpegio SRL, societatea cu pricina, a fost, de asemenea, „vizitată" de mascaţi.

descindere.jpgConcret, anchetatorii spun că reţeaua infracţională ar fi fost condusă de Hua Le Duc şi era constituită din 18 cetăţeni români, moldoveni şi chinezi, care sunt suspectaţi de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani. „Gruparea desfăşura operaţiuni de import pe relaţia China, introducând în ţară produse contrafăcute şi subevaluate, precum şi operaţiuni de expatriere a fondurilor băneşti obţinute în mod ilicit, prin fraudarea bugetului de stat", arată procurorii. Membrii grupului importau mărfuri prin intermediul unor firme fantomă, înfiinţate în acest scop de către cetăţeni asiatici care ulterior părăseau teritoriul României. Potrivit anchetatorilor, documentele erau falsificate, iar valoarea mărfurilor diminuată, fiind astfel eludate taxele vamale aferente. Sumele de bani erau schimbate în valută, sub controlul liderului grupării, şi scoase din ţară pe relaţia Ucraina. Săptămânal, ieşeau din ţară sume de aproape 1.000.000 de dolari. De menţionat că, ieri dimineaţă, au avut loc 37 de descinderi, din care nouă în judeţul Constanţa. Au fost ridicate sume în numerar de peste 700.000 de dolari şi 200.000 de euro. În acelaşi mod, mascaţii au descins şi la sediul Trans Arpegio SRL, administrată de Gheorghe Arnăutu şi ai cărei acţionari sunt, cu câte 25%, Cristian Adelin Şuta, Adriana Le Duc, Gheorghe Arnăutu şi cetăţeanul chinez Ping Qin. Firma, care se ocupă cu „transporturi rutiere de mărfuri", are două puncte de lucru, unul pe bulevardul Aurel Vlaicu, iar celălalt în Portul Constanţa Sud Agigea. „Întâmplător", ambele puncte au fost percheziţionate ieri de anchetatori. Cu 29 de angajaţi, Trans Arpegio a avut, în 2008, o cifră de afaceri de 5.844.419 de lei şi un profit brut de 265.577 de lei. În 2007, firma a avut 27 de angajaţi, un profit brut de 559.825 de lei şi o cifră de afaceri de 4.595.082 de lei. Cristian Şuta mai apare ca acţionar şi în firma Transan 97 SRL, din Lazu, cu 49%, restul acţiunilor fiind deţinute de Marius Florin Constantin, care este şi administratorul firmei. Contactat telefonic, Marius Constantin a declarat că societatea este închisă de aproximativ un an şi că nu a mai ţinut legătura cu Cristian Şuta. Totuşi, acesta a precizat că a auzit despre acţiunea DIICOT de ieri dimineaţă, care îl privea pe fostul său asociat. Şuta este acţionar unic, dar şi administrator al Trans AM 99 SRL Constanţa, aflată în lichidare, care se ocupa tot cu transporturile rutiere de mărfuri. În ceea ce-i priveşte pe asociaţii lui Şuta, este de menţionat că Ping Qin apare şi în firma Soho Comimpex SRL Bucureşti care, surprinzător, se ocupă de comerţul cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei. Cei doi asociaţi sunt Ping Qin, cu 50,27%, şi Junbo Wang, cu 49,73%. În mod suspect, cu un singur angajat, firma a avut un profit brut de 54.134 de lei şi o cifră de afaceri de 557.449 de lei, în 2008, iar în 2007 a avut un profit brut de 54.426 de lei şi o cifră de afaceri de 545.281 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • paul nebunu 20 Feb, 2010 20:09 cine sa verifice nedule?vrei sa-i ia foc masina ? pai astia sunt in stare sa faca ce fac si alde vasea sau cristel,sa distruga oameni,afaceri sau sa likideze familii.
  • corina 20 Feb, 2010 20:01 cu ce ajuta statul agentii economici?pune cizma pe grumazul lor ori de cate ori are ocazia.E normal ca unii sa ocoleasca legea,cred ca 90% din afaceri au si aspecte(daca nu penale),cel putin "gri"
  • andy 20 Feb, 2010 19:57 Am impresia ca traim intr-un stat politienesc,cu securitatea pe urme.Unii stiu multe dar le e frica sa vorbeasca
  • mihai 20 Feb, 2010 19:29 Suntem in europa ppl.Si ce daca ,organele ne asculta, statul ne da amenzi ca sa peticeasca bugetul facut svaitzer de incompetentii din guvern,vorbim in soapta si incercam sa mergem drept pe strada ca sa nu ne umfle mascatii.Lumea de deasupra norilor isi vede de afacerile mafiote ,in continuare .
  • paunescu 20 Feb, 2010 19:21 se pare ca la Constanta sunt la ordinea zilei grupurile de influenta formate din "oameni de stat".(clanul mazare ,grupurile din vama cta,politie,consilieri judeteni),nimic nou , si la fel e de adevarat ca nici o masura de curatare a sistemelor nu va putea fi finalizata fara echivoc.Multa vorba , fara o actiune care sa duca la caderea "capetelor incoronate".Rest in peace Romania!!!
  • mascanzzone 19 Feb, 2010 23:12 da , situatia e nasoala rau toti sunt ..... pe jar
  • nedu 18 Feb, 2010 16:39 verificati cum de lasau vamesii lui Teseleanu sa intre marfurile ce legaturi aveeau cu Suta ,sediul firmei nu cumva corespunde cu sediul unei alte firme de transport detinuta de alti vamesi ALMA TRANS (ALIN PILCA si MARIUS FAINAREA )ce legatura este intre Suta si spalatoria auto DELFI si vamesul DENISOV .Conluzii ;AGIGEA raiul contrabandei cu un sef numit TESELEANU,OLTEANU,BRATU