Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dediu Junior a cerut achitarea, la Constanţa

ro

16 Oct, 2010 00:00 2992 Marime text
10_dediu_-_daniel_dediu.jpgProcesul celei mai grave tentative de asasinat din ultimii zece ani comisă la Constanţa, în care afaceristul Liviu Dorin Bamburic a fost împuşcat în scara unui bloc cu nouă gloanţe de Makarov, a ajuns la sfârşit. Acuzaţi de tentativă de omor calificat, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la tentativă de omor calificat, în faţa judecătorilor, Daniel Lili Dediu, Grigore Nicolae Dănilă şi Dănuţ Maricel Mustaţă au cerut achitarea.

Totodată, Dediu este judecat şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, infracţiune pentru care de asemenea s-a declarat nevinovat. La polul opus, procurorii au cerut condamnarea celor trei suspecţi, dat fiind că vinovăţia lor a fost demonstrată pe tot parcursul procesului. Judecătorii Tribunalului Constanţa au amânat pronunţarea unui verdict în acest caz. De menţionat că, deşi foarte vizibil pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, Liviu Dorin Bamburic, victima din acest dosar, nu a fost prezent la judecarea cazului, deşi în trecut a afirmat în repetate rânduri că se teme de o muşamalizare a dosarului. „Nu sunt dovezi în acest proces, majoritatea probatoriilor se referă la zugrăvirea unui profil care să se preteze la imaginea iniţială stabilită de procuror“, a argumentat avocatul Dumitru Hagiu, reprezentantul celor trei suspecţi. „În dosarul acesta s-a lucrat invers: mai întâi s-au tras concluziile, iar apoi probele au fost interpretate pentru a corespunde concluziilor“, a mai pledat apărarea. În acest context, avocatul a solicitat achitarea clienţilor săi, pentru toate infracţiunile ce li s-au reţinut în sarcină. Temeiurile legale în baza cărora s-a cerut achitarea au fost fie pentru că fapta nu există, în cazul acuzaţiei de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fie că există vreuna dintre cauzele care înlătură caracterul penal al faptei - pentru acuzaţia de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, fie pentru că fapta nu a fost săvârşită de inculpaţi, în cazul tentativei de omor.

Toager, martorul-inculpat

În acest punct, avocatul a amintit despre faptul că nu au fost descoperite amprentele lui Dediu pe cartuşele descoperite la faţa locului, însă nu este exclus ca respectivele amprente să-i aparţină în fapt lui Liviu Cristian Toager, principalul martor al acuzării, care însă, potrivit apărării, ar trebui să aibă statutul de inculpat. În replică, procurorul a afirmat că nu-şi explică de unde a venit convingerea avocatului apărării că procurorul care a instrumentat cazul în faza de urmărire penală ar fi tras de la bun început concluziile, iar apoi ar fi încercat să potrivească dovezile concluziilor sale. „Mai întâi a existat o pistă de lucru, iar apoi au venit concluziile, cum este şi firesc. Nu consider că s-a comis vreo nelegalitate în acest dosar, cu privire la modul în care s-a desfăşurat urmărirea penală“, a argumentat reprezentantul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. În ultimul cuvânt, Daniel Dediu, Dănuţ Mustaţă şi Grigore Dănilă au precizat că se consideră nevinovaţi şi că sunt de acord cu cele susţinute de avocatul lor. Cel mai probabil, verdictul în acest caz va fi pronunţat la sfârşitul săptămânii viitoare. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii