Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie definitivă pentru Marius Valeriu Toropu, consilier superior în AJFP Constanţa (rechizitoriu)

ro

10 Dec, 2015 00:00 3124 Marime text


Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins, ieri, ca nefondat apelul formulat de către Marius Valeriu Toropu, consilier superior în Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa.
 
Judecătorii constănţeni au admis apelul formulat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa şi, rejudecând, „aplică inculpatului Toropu Marius Valeriu pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 lit.a), b), g) (dreptul de a ocupa o funcţie în cadrul ANAF, inclusiv în cadrul structurilor teritoriale) - Cod Penal, pe o durată de trei ani după executarea pedepsei închisorii“, potrivit minutei.
 
În primă instanţă, Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa, l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pe Marius Valeriu Toropu. Ieri, magistraţii Curţii de Apel au decis să îi scadă „din durata pedepsei aplicate inculpatului Toropu Marius Valeriu şi perioada arestului la domiciliu din data de 16.04.2015 până în data de 03.07.2015 inclusiv“.
 
Decizia este definitivă.
 
Tribunalul a confiscat de la „inculpatul Toropu Marius Valeriu suma de 31.300 de lei primită de inculpat cu titlu de mită“, conform minutei judecătoreşti. Nemulţumiţi de decizia judecătoarei Tănase, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa au formulat o contestaţie, aceasta fiind trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru data de 25 iunie.
 
Marius Valeriu Toropu şi Alexandra Bolchiş au fost deferiţi Justiţiei pentru luare de mită. Judecată în aceeaşi cauză, Alexandra Bolchiş, consilier superior al AJFP Constanţa, a fost achitată de Laura Monica Tănase, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
 
Conform rechizitoriului, „în data de 13.03.2014 sau 14.03.2014, inculpații Toropu Marius Valeriu și Bolchiș Alexandra au efectuat o inspecţie fiscală parţială la o persoană fizică (denunțător în cauză), prilejuită de cererea formulată de aceasta, în legătură cu rambursarea taxei pe valoarea adăugată pentru perioada 01.03.2012 - 31.01.2014“.
 
„În timpul efectuării controlului sus-menţionat, cei doi inculpați i-au pretins denunţătorului, pentru a-i facilita obţinerea banilor solicitaţi, un procent de 10% din suma totală la care acesta avea dreptul la rambursare, respectiv 31.300 de lei cu titlu de mită, din suma totală de 313.000 de lei. Fără această verificare, finalizată cu Raportul de inspecţie fiscală din data de 17.03.2014, plata nu putea fi efectuată. Denunţătorul a acceptat propunerea formulată de inculpaţi şi, la indicaţia inculpatului Toropu Marius Valeriu, i-a remis acestuia suma pretinsă, în două tranşe, ambele plătite în cursul lunii martie 2014, prima în valoare de 15.000 de lei, iar cea de-a doua, în valoare de 16.300 de lei. La indicaţiile aceluiaşi inculpat, banii au fost plasaţi, de fiecare dată, în câte un autoturism“, se mai arată în rechizitoriul cauzei.

Rechizitoriu - Trimitere în judecată Marius Valeriu Toropu şi Alexandra Bolchiş, consilieri superiori ai Finanţelor Publice Constanţa (document)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii