Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:57 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Paste, ortodocsii vor manca pui

ro

30 Mar, 2009 03:05 1562 Marime text
Criza afectează manifestarea credinţei. Deşi preţul mieilor de pe piaţa românească este cam acelaşi cu cel de anul trecut, adică 18-20 de lei kilogramul, aceştia nu au apărut încă la vânzare.

Meniul de Paşte este acelaşi ca al oricărei alte zile, în sensul că în pieţele tradiţionale nu se anunţă scumpiri mari pentru produsele agroalimentare.
Fie că este vorba de ciuperci, ridichi sau alte verdeţuri, bucătăresele nu vor avea mari probleme financiare în ceea ce priveşte pregătirea mesei de Sfintele Sărbători de Paşte.
Problema esenţială este alta. Lipsa mieilor din Piaţa Griviţei, cu doar trei săptămâni înainte de cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, este o premieră.
Cauza principală este una la nivel naţional. Lipsa crotaliilor, adică a cerceilor obligatorii, prevăzute de legislaţia Uniunii Europene, ar fi trebuit, în mod normal, să fie o problemă pe care să o rezolve Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Ciobanii au acuzat ANSVSA că favorizează importul şi sabotează producătorii autohtoni prin întârzierea acordării crotaliilor încă din luna ianuarie.
Acest lucru duce la pierderea unor mari sume de bani de către crescătorii români, care, teoretic, fără cercei nu pot vinde oile decât pentru carne. Practic, nici măcar atât, pentru că Ordinul 111/2008 interzice producătorilor să îşi vândă marfa în pieţe.
Ciobanii au mari dificultăţi, deşi pot acoperi cu uşurinţă cererea naţională de 7-8 milioane de capete. În ciuda acestui fapt, constănţenii nu pot avea nicio garanţie că vor avea pe masă carne de miel în perioada sărbătorilor pascale.
Între adaptare la cerinţe şi extincţie, prinsă între binecunoscuta incompetenţă a autorităţilor româneşti şi ciudatele legi europene, una din practicile străvechi ale poporului român, oieritul, se află într-o situaţie fără precedent.
Concluzia este că anul acesta ori ne reprofilăm pe carne de pui, ori încălcăm legislaţia comunitară şi tratăm situaţia individual cu ciobanii, în timp ce unul  „ţine de şase".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • stefan 30 Mar, 2009 11:52 sambata am fost in piata grivitei si nu am vazut nici un miel..... dar sper sa apara pana de paste.... trebuie pastrata traditia dar nu trebuie incurajata bisnita cea din fiecare an... trebuie dat mai mult respect si creditate taranilor care se chinuie sa creasca miei an de an si nu pot sa-i vanda din cauza mafiei existente in pietele din constanta......
  • Tashi 30 Mar, 2009 11:42 pentru karadeniz> unde ai vazut tu miei bah cap de **** ce esti? poate doar aia desenati pe pungile de plastic :)))) De Paste o sa luam o cina romantica cu parizer de soia, muhahaha.
  • Karadeniz 29 Mar, 2009 23:57 Vineri in Piata Grivitei erau miei de vanzare cu 18 lei kg.