Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:02 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la droguri şi luare de mită Ce fac la Căminul pentru Vârstnici din Constanţa cei puşi să lucreze în folosul comunităţii

ro

27 Apr, 2016 00:00 3439 Marime text
Zeci de persoane care au probleme cu legea şi au fost condamnate de judecătorii constănţeni pentru diverse infracţiuni sunt obligate să presteze muncă în folosul comunităţii. Mulţi dintre aceştia (condamnaţi pentru fapte precum consum de droguri, furt, înşelăciune, contrabandă cu ţigări, fraudă şi luare de mită) ajung la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanţa. Puiu Nicolae, administratorul centrului, ne-a împărtăşit că, actualmente, aproximativ 20 de inculpaţi vin aici şi muncesc în folosul comunităţii. În funcţie de condamnare, dar şi de existenţa unui loc de muncă, ei vin la cămin în jur de două-patru ore pe zi.
 

„În general, aceştia sunt tineri condamnaţi pentru consum de droguri, furt, înşelăciune, contrabandă cu ţigări, fraudă. Inculpaţii pun gazon, flori, ajută la curăţenia în instituţie, văruiesc, descărcă marfă, fac lucruri gospodăreşti“, a declarat Puiu Nicolae, administratorul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Constanţa.

 
În funcţie de infracţiune, ei efectuează între 80 şi 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
 
Din anul 2014, acest demers a luat amploare, iar inculpaţii sunt aduşi la cămin de către consilierii de probaţiune care stabilesc detaliile cu cei din conducerea căminului.
 
Întrebat dacă oamenii în vârstă de la cămin au vreo legătură cu inculpaţii, acesta ne-a spus că de fiecare dată când aceştia vin, li se face protecţia muncii şi li se interzice să vorbească cu cei aflaţi în centru.
 
Puiu Nicolae s-a declarat mulţumit de munca prestată de inculpaţi, spunând sunt disciplinaţi şi că fac tot ceea ce li se cere.
 

„Căminul nu a avut niciodată probleme cu vreun inculpat. Depinzând de infracţiunea pe care o au, ei fac între 80 şi 200 de ore de muncă în folosul comunităţii. Din 2014 au început să vină la cămin. Sunt aduşi de consilieri de probaţiune. Infracţiuni minore“, a mai spus Puiu Nicolae.

 
Emilia Cezara CREŢU este masterand la Facultatea de Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii