Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la criminal, la criminal „Nu te las toată viaţa... să fii convins de asta" (rechizitoriu)

ro

19 Oct, 2010 22:57 5147 Marime text
Bahaian-Slepac2.jpgSergiu Bahaian către Valentin Şlepac: „Aşa tati... O scoatem noi la cap. O scoatem... nu ştiu ce să zic acum, da'... Om vedea. (...) Nu te las toată viaţa... Să fii convins de asta"

Aspecte cutremurătoare ies la iveală odată cu rechizitoriul întocmit de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DIICOT, prin care au fost deferiţi instanţei Valentin Şlepac şi Sergiu Bahaian, consideraţi a fi cei mai de temut criminali în serie ai României, de după 1989, unul acţionând la comanda celuilalt. Speriaţi că anchetatorii sunt pe urmele lor, unul hăituit de procurori şi celălalt terifiat de ideea că anchetatorii „ştiu cine-i principalul", Bahaian îl asigura pe „locotenentul" său: „Nu te las toată viaţa... Să fii convins de asta". Pe de altă parte, dată fiind turnura pe care au luat-o lucrurile, în speţă faptul că Şlepac l-a dat pe Bahaian pe mâna procurorilor, autorităţile nu exclud posibilitatea ca „asigurarea" dată de „Il Capo" Bahaian să aibă şi altă semnificaţie.

De altfel, martorii povestesc că, atunci când venea vorba despre crimele pe care Şlepac le-ar fi comis la comanda lui Bahaian, „amândoi începeau să râdă, iar Bahaian Sergiu îi spunea lui Şlepac Valentin: «Ce nebun eşti!»". Aspectele redate de procurorii DIICOT Constanţa în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea temuţilor Şlepac şi Bahaian în judecată par desprinse din filmele cu mafioţi, chiar redările convorbirilor telefonice dintre cei doi interceptate de anchetatori trimiţând cu gândul la peliculele cu gangsteri. Astfel, într-una dintre convorbirile pe care cei doi le-au avut la trei zile după ce Şlepac fusese eliberat din arest, Bahaian îi spune acolitului său: „(...) A zis tot. Şi de Nepotu'. Da, tot. Şi că eu am fost acela şi cu Copilu' (n.r. Edward Mărculescu) şi că noi l-am momit să facă aşa, să ia aşa (...) Copilu' nu a fost azi, Copilu' urmează mâine. Îţi dai seama că i-am zis lu Copilu' să o taie de acolo de unde stă, că ce are pe buletin are şi aşa... Offf... Mânca-ţi-aş gura ta... Băi frate, băi, băi ce oameni! Exact cu lux de amănunte". Şlepac încearcă să-l liniştească: „Hai, poate o rezolvăm astăzi, ceva. Să vorbim, poate ne găsim", însă Bahaian pare neîncrezător: „Nici nu ştiu ce să fac, mânca-ţi-aş gura ta", iar în final îi spune răspicat „finului" său: „(...) tu ai rămas acum al şaptelea. Nu înţelegi că principalul... gata ştiu oamenii cine-i principalul?".

A picat testul Poligraf

Ion Bojin, alt individ bănuit iniţial că ar fi fost acolitul lui Bahaian, a declarat: „Eu nu l-am auzit niciodată pe Bahaian Sergiu solicitându-i lui Şlepac să-l omoare pe Leonte Emilian, însă când Bahaian Sergiu venea ulterior în vizită la finul său Şlepac Valentin şi discutau despre Leonte Emilian, amândoi începeau să râdă, iar Bahaian Sergiu îi spunea lui Şlepac Valentin: «Ce nebun eşti!»". De menţionat că, încă de la început, Bahaian a negat în faţa anchetatorilor, dar şi în faţa instanţei, de câte ori a avut ocazia, că Şlepac ar fi omorât oamenii la comanda sa. Totuşi, din câte se pare, regizorul a picat testul cu detectorul de minciuni. Întrebările care i s-au adresat pe parcursul testului, susţinut pe 28 mai, au fost: „Tu l-ai convins pe Şlepac Valentin să-l omoare pe Leonte Emilian? Tu l-ai convins pe Şlepac Valentin să-l omoare pe Ulezu Ionel? Tu l-ai convins pe Şlepac Valentin să-l omoare pe Captalan Petrică?". Potrivit raportului de expertiză al Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, „la inculpatul Bahaian Sergiu, la întrebările relevante cauzei s-au constatat indici cerţi ai comportamentului simulat (...) Comportamentul subiectului, pe timpul examinării, a fost cel caracteristic persoanelor care încearcă disimularea adevărului". În schimb, Şlepac a trecut testul, dat fiind că „nu s-au evidenţiat modificări semnificative care să fie interpretate ca indici cerţi ai comportamentului simulat".

Cămătari ameninţaţi cu moartea

De altfel, după cum se arată în rechizitoriu, Şlepac ar fi fost „convocat" de Bahaian să-l împuşte pe un anume Sorin Toader, care i-ar fi cerut unui anume cămătar numit Matei să-l agreseze pe Bahaian pentru că nu a returnat o sumă de bani. Toader a declarat că ar fi fost sunat de Bahaian, care i-ar fi zis „Băi, prostule, nu ştii cu cine te-ai încurcat, tu nu ştii, dar ai zilele numărate!". Totodată, într-o altă conversaţie de după eliberarea lui Şlepac, în octombrie 2008, Bahaian îi spune „finului" său: „Aşa tati... O scoatem noi la cap. O scoatem... nu ştiu ce să zic acum, da'... Om vedea. (...) Nu te las toată viaţa... Să fii convins de asta". Ieri, magistraţii Tribunalului Constanţa au audiat primii martori din lucrări, propuşi prin rechizitoriu. Următorul termen de judecată a fost fixat pe data de 9 noiembrie. Totodată, Valentin Şlepac a ţinut să adreseze instanţei un memoriu în care a menţionat mai multe aspecte legate de crimele comise la comanda lui Bahaian, pe care omisese să le declare la urmărirea penală.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii