Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce s-au dus mascaţii la Oil Terminal?!

ro

23 Mar, 2011 02:35 2642 Marime text
„Anul trecut, când am avut control de la Garda Financiară, nu au venit mascaţii"

Dincolo de eventualele lipsuri sau nereguli constatate, „vizita" mascaţilor la Oil Terminal efectuată în cursul săptămânii trecute a băgat spaima în angajaţii instituţiei şi nu numai.

În contextul în care a fost vorba numai despre un control şi nu despre o anchetă a procurorilor şi nu au existat persoane reţinute, se ridică întrebarea firească cine şi de ce a cerut ca respectiva verificare să fie efectuată taman în prezenţa mascaţilor Jandarmeriei Române. Codul de procedură penală reglementează clar modul în care trebuie efectuate percheziţiile în cursul anchetelor penale. În acest sens, articolul 100 din Cod prevede faptul că „ori de câte ori există indicii temeinice că efectuarea unei percheziţii este necesară pentru descoperirea şi strângerea probelor, se poate dispune efectuarea acesteia". De asemenea, se mai arată că percheziţia poate fi domiciliară sau corporală, iar percheziţia domiciliară „poate fi dispusă numai de judecător, prin încheiere motivată, în cursul urmăririi penale, la cererea procurorului, sau în cursul judecăţii (...)". Demersul poate fi întreprins numai în baza autorizaţiei judecătoreşti, care trebuie să cuprindă denumirea instanţei, data, ora şi locul emiterii, numele prenumele şi calitatea persoanei care a emis autorizaţia de percheziţie, perioada pentru care s-a emis autorizaţia, locul unde urmează a se efectua, numele persoanei la domiciliul sau reşedinţa căreia se efectuează percheziţia şi numele învinuitului sau inculpatului. Nu în ultimul rând, este de precizat că autorizaţia poate fi folosită o singură dată, iar cea domiciliară nu poate fi dispusă înainte de începerea urmăririi penale. Aceeaşi lege prevede faptul că „ridicarea de obiecte şi înscrisuri, precum şi percheziţia domiciliară se pot face între orele 6.00 - 20.00, iar în celelalte ore numai în caz de infracţiune flagrantă sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local public. Percheziţia începută între orele 6.00 - 20.00 poate continua şi în timpul nopţii".

Ca precupeţele

În limitele foarte specifice impuse de lege cu privire la desfăşurarea percheziţiilor este de menţionat faptul că tot Codul de procedură penală prevede că „percheziţia dispusă în cursul urmăririi penale, potrivit art.100, se efectuează de procuror sau de organul de cercetare penală însoţit, după caz, de lucrători operativi". Cu alte cuvinte, de mascaţi. Cum au fost cei de la Oil Terminal. Cu toate acestea, acţiunea de la Oil Terminal nu a fost o percheziţie în înţelesul dat de legea Codului de procedură penală. Oficialităţile au spus că este vorba despre un control al Poliţiei, Gărzii Financiare şi al Jandarmeriei. Surse informate din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa au precizat că verificarea de la Oil Terminal a fost dispusă de lucrătorii Inspectoratului General al Poliţiei Române. Controlul a venit deci de la Centru. Totuşi, ce-au căutat mascaţii la Oil? Surse avizate susţin că, în cazul efectuării unui simplu control şi nu a unei percheziţii, şeful echipei operaţionale poate solicita prezenţa luptătorilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române sau pe cea a jandarmilor din cadrul altor unităţi, în cazul în care există pericolul ca acţiunea să se transforme într-o situaţie fără ieşire, în speţă un scandal, sau o stare conflictuală ce ar putea scăpa de sub control. De asemenea, mascaţii sunt chemaţi şi pentru a evita riscul ca unele dintre persoanele prezente la desfăşurarea controlului să devină recalcitrante sau să facă uz de diverse arme, fie de foc, fie arme albe. În aceste condiţii, se ridică tot mai mult întrebarea dacă nu cumva poliţiştii bucureşteni s-au temut că angajaţii de la Oil ar fi putut să scoată „pe blat" cuţitele să-i atace, sau ar fi început să se certe cu ei ca precupeţele. Silviu Ioan Wagner, directorul Oil Terminal spune că nu ştie cum ar fi trebuit să fie efectuat controlul. „Nu aş putea să vă spun cum ar fi trebuit să fie, dacă ar fi trebuit să fie mascaţi sau nu şi, sincer, nici nu am avut timp să ne gândim la aşa ceva. Este adevărat, anul trecut, când am avut control de la Garda Financiară, nu au venit mascaţii", a explicat Wagner.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • florin 23 Mar, 2011 12:43 decat sa plateasca mascati si intreaga operatiune, mai bine plateau o firma independenta sa masoare toate rezervoarele si atunci gaseau diferente mult mai mari. Asa ,au apelat la niste prapaditi bolnavi de masuratori din oil care au masurat cum le-au spus sefii. Organele statului sunt o adunatura de tembeli care habar nu au ce trebuie sa faca in astfel de locatii.