Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Dănuţ Căpăţînă, din nou în colimatorul DNA. Procurorii ar viza achiziţii din fonduri publice ale Spitalului Judeţean (rechizitoriu)

ro

19 May, 2016 00:00 3667 Marime text


Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, din nou în colimatorul procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie! Ieri, şeful celei mai mari unităţi sanitare din Dobrogea a fost audiat la DNA. Potrivit unor surse, cercetările în cauză ar avea legătură cu o serie de achiziţii din fonduri publice ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
În eventualitatea în care Dănuţ Căpăţînă va fi reţinut de procurori, cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea va avea un nou manager.
 
Procedura ne-a fost explicată de vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir: „Aşteptăm o informare oficială în legătură cu situaţia juridică a managerului spitalului. Următorul pas este să înştiinţăm firma care gestionează managementul SCJU cu privire la acest aspect. Dacă respectiva firmă este în stare să gestioneze activitatea de management în continuare, va trebui să-şi desemneze un reprezentant. În caz contrar, Consiliul de Administraţie va trebui să demareze procedura pentru organizarea unui concurs de manager în cel mai scurt timp. Până la organizarea concursului şi desemnarea noului manager, CJC va numi un interimar. Cel mai probabil, va fi preşedintele Consiliului de Administraţie, dr. Cătălin Grasa“, a mai spus Dragomir.
 
Rezonând cu solicitările cotidianului ZIUA de Constanţa, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC a spus că el ar recomanda să se opteze pentru un concurs de manager, nu pentru o licitaţie cu societăţi de management sanitar, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu trei ani cu firma lui Dănuţ Căpăţînă, SC Performance Profil SRL.
 
Amintim că, la 12 decembrie 2013, firma condusă de familia Căpăţînă a fost declarată câştigătoarea unei astfel de licitaţii. Lucica Simona şi Dănuţ Căpăţînă sunt asociaţi cu o cotă egală de 50% fiecare. Valoarea contractului a fost de 180.000 de euro/an, adică 6.200 de euro lunar.
 
Nu este pentru prima dată când managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se află în faţa celor de la DNA.
 
În noiembrie 2014, Dănuţ Căpăţînă a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu, asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave. În dosar au fost deferite Justiţiei şi alte persoane.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice“.
 
„În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în aceleaşi împrejurări, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe şi Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor. La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la şedinţa de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor“, conform DNA.

 


UPDATE

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18.05.2016, a inculpatului Dănuț Căpățînă, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2011 – 2015, între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, reprezentat de inculpatul Căpățînă Dănuț, și o societate comercială s-au încheiat un acord cadru și mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activității (licențe de aplicații și diferite programe), disponibilitate volum de calcul și stocare date, asigurarea serviciilor de consultanță de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanță, configurarea și adaptarea în funcție de nevoile specifice ale spitalului și instruirea utilizatorilor.
 
Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an.
 
În același context, pentru „buna derulare” a contractelor și pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpățînă Dănuț a pretins și primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanții firmei respective (denunțători în cauză) inițial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro.
 
Plățile s-au făcut, la indicația inculpatului Căpățînă Dănuț, în baza unor contracte de „consultanță” încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparțineau managerului unității medicale, deși firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii.
Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiți cash.
 
În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeași societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgență Constanța în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpățînă Dănuț i-a amintit unuia dintre denunțători faptul că mai are de achitat o “datorie” de 50.000 euro.
 
După ce au căzut de acord cu privire la suma și modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash și în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, față de procentul de 15% pretins anterior.
 
La data de 18 mai 2016, inculpatul Căpățînă Dănuț a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce a primit de la persoana denunțătoare o tranșă din „datoria” pretinsă, respectiv 10.000 euro.
 
Inculpatului Căpățînă Dănuț i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 19 mai 2016, inculpatul Căpățînă Dănuț urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Menționăm că, la data de 4 noiembrie 2014, Căpățînă Dănuț, în aceeași calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în sarcina sa reținându-se săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal (comunicat nr. 1570/VIII/3 din 4 noiembrie 2014).
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a atribuit de-a lungul anilor mai multe contracte de „servicii de software pentru baze de date, unde operatorul economic beneficiar era firma Total Soft SA. Este posibil ca firma despre care vorbesc procurorii DNA să fie chiar aceasta care din anul 2011 și până în present a oferit servicii IT SCJU Constanța.
 
Înființată în 2011, Total Soft SA, cu sediul social în localitatea Voluntari, pe șoseaua Bucuresti Nord, numărul 10, în Global City Business Park, cladirea de birouri O21, are un capital social subscris de 54.452.960 lei, integral vărsat, activitățile principale ale societății fiind cele de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client).   Asociați persoane juridice este Ferabosco Investments Limited (cu sediul social în Cipru –deține o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 90.5145%), iar asociați persoane fizice sunt Dan Liviu Drăgan (cu o cotă de 7.9005%) și Florin Manea (cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1.585%).   Dan Liviu Drăgan deține funcția de administratpr și director general al formei, Georgios Kourtis are funcția de administrator și președinte în consiliu de administrație și Alderslade Ltd ce deține funcția de administrator.

 

Citeşte şi 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Costea 19 May, 2016 08:30 Mai Cristinel Dragomir,acum te faci ca nu stiai cu ce se ocupa Capatana?Cine l-a tinut in brate pana acum?Voi l-ati ocrotit si pe Capatana,si pe Rachieru, si pe multi altii.Rachierul pagubeste RADET cu suma de 1.300.000 de euro si primeste doi ani cu suspendare.Parca vad ca la finalul procesului lui Capatana,justitia ii da mustrare scrisa cu avertisment la toti cei implicati in caz.