Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dănuţ Căpăţînă, arestat în Bucureşti de un fost judecător din Constanţa

ro

20 May, 2016 00:00 2337 Marime text


Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, a fost arestat preventiv, ieri, pentru 30 de zile, el fiind cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru luare de mită, în formă continuată. Mandatul de arestare a fost emis de Florentina Ivăncioiu, judecător al Tribunalului Bucureşti, fost magistrat al Judecătoriei Constanţa, şi a fost atacat la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Florentina Ivăncioiu a fost judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa în perioada iulie 2011 - februarie 2013.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, „în perioada 2011 - 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, şi o societate comercială s-au încheiat un acord cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor“.
 
„Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 de euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 de euro (fără TVA)/an.
 
În acelaşi context, pentru «buna derulare» a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins şi a primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză), iniţial, suma de 2.300 de euro, majorată ulterior la 2.900 de euro.
 
Plăţile s-au făcut, la indicaţia inculpatului Căpăţînă Dănuţ, în baza unor contracte de «consultanţă» încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea servicii“, potrivit DNA.
 
Procurorii mai spun: „Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro, la care se mai adaugă 8.000 de euro primiţi cash“.
 
„În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o «datorie» de 50.000 de euro. După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000 - 30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 de euro/lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior.
 
La data de 18 mai 2016, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a fost surprins în flagrant de către procurorii Anticorupţie după ce a primit de la persoana denunţătoare o tranşă din «datoria» pretinsă, respectiv 10.000 de euro“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
Dosarul este instrumentat de procurorul Diana Corina Stăncele, din Direcţiei Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.
 
În aprilie 2013, magistratul s-a numărat printre procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie care au susţinut ferm poziţia Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori în privinţa procedurii de selecţie şi numire a procurorilor în funcţiile de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. La acest demers s-au alăturat şi procurori din Constanţa.

Citeşte şi  Iată cine sunt reprezentanţii judeţului Constanţa - Procurorii din România iau poziţie

După cum arătam şi în ediţiile anterioare, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a atribuit de-a lungul anilor mai multe contracte de „servicii de software pentru baze de date, unde operatorul economic beneficiar era firma Total Soft SA. Este posibil ca firma despre care vorbesc procurorii DNA să fie chiar aceasta, care, din anul 2011 şi până în prezent, a oferit servicii IT Spitalului Judeţean Constanţa.
 
Înfiinţată în 2011, Total Soft SA, cu sediul social în localitatea Voluntari, pe şoseaua Bucureşti Nord numărul 10, în incinta Global City Business Park, clădirea de birouri O21, are un capital social subscris de 54.452.960 de lei, integral vărsat, activităţile principale ale societăţii fiind cele de realizare a softului la comandă (software orientat client).
 
Asociat persoană juridică este Ferabosco Investments Limited (cu sediul social în Cipru), care deţine o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 90,5145%, iar asociaţi persoane fizice sunt Dan Liviu Drăgan (cu o cotă de 7,9005%) şi Florin Manea (cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1,585%). Dan Liviu Drăgan deţine funcţia de administrator şi director general al firmei, Georgios Kourtis are funcţia de administrator şi preşedinte în Consiliul de Administraţie şi Alderslade Ltd deţine funcţia de administrator.

Pronunţarea în primul dosar va avea loc săptămâna viitoare 

Nu este pentru prima dată când managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se află în faţa celor de la DNA. În noiembrie 2014, Dănuţ Căpăţînă a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu, asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave. În dosar au fost deferite Justiţiei şi alte persoane. Pronunţarea în acest dosar va avea loc luna viitoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii