Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dacă ştiam ce se întâmplă, îmi băgăm un băţ în cur”. Interceptări Angajat din Primăria Constanta, la judecată pentru trafic de influenţă (documente)

ro

06 Sep, 2013 00:00 5761 Marime text
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus, ieri, trimiterea în judecată a lui Cătălin Lupu, funcţionar public în cadrul Serviciului de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Constanta. El este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
 

Conform organelor de anchetă, „la sfârşitul lunii iulie acesta a pretins în trei rânduri suma de 5.600 de euro pentru a-şi trafica influenţa pe lângă şeful unui serviciu din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, în vederea eliberării unui număr de trei autorizaţii pentru funcţionarea unor tarabe de legume-fructe”.
 
„La data de 2 septembrie, inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce restituia suma de 700 de euro, din totalul de 1.600 de euro primiţi în mai multe tranşe de la denunţător. Totodată, ţinând seama de calitatea unor alte persoane posibil implicate în activitatea ilicită, a fost sesizat pe cale separată, prin disjungere, DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, pentru cercetarea activităţii unui funcţionar public cu atribuţiuni de conducere (n.r. Andrei Cristian Militaru, fost poliţist local, şef serviciu de activitate comercială din cadrul Poliţiei Locale a municipiului Constanţa, suspectat de luare de mită) care a fost implicat în eliberarea autorizaţiilor în cauză şi a unui posibil favorizator al acestuia (n.r. Ioan Militaru)”, potrivit procurorilor.
 
Averea lui Andrei Militaru
 
Conform declaraţiei de avere publicate pe data de 4 iunie a.c., Andrei Cristian Militaru, şef serviciu Activitate Comercială în cadrul Poliţiei Locale Constanţa, deţine un autoturism Skoda fabricat în anul 2010, un cont bancar deschis în 2009 la BRD în valoare de 16.000 lei. Anul trecut a câştigat venituri din salarii în cuantum de 20.419 lei ca poliţist local. Soţia sa, în schimb, Mădălina Militaru, consilier juridic, a obţinut în 2012 venituri de 80.419 lei. Din cuprinsul declaraţiei de avere, reiese că şeful serviciului Activitate Comercială nu deţine terenuri, clădiri, bunuri sub formă de metale preţioase a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro şi nici nu a primit cadouri, servicii sau avantaje gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de piaţă, din partea unor persoane, organizaţii, societăţi comerciale, regii autonome, a căror valoare depăşeşte 500 de euro.
 
Lupu - inspector la SPIT cu credit de 10.000 de euro
 
Cătălin Lupu, inspector în cadrul SPIT Constanţa, are, potrivit declaraţiei de avere depuse pe 14 iunie 2013, un apartament de 37,75 metri pătraţi, dobândit în 2000, prin cumpărare. Nu deţine niciun teren, niciun autoturism şi nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
Aşa cum reiese din declaraţia de avere, Lupu nu are conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe. Are, în schimb, datorii: un credit contractat anul trecut de la Banca Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, scadent în 2017.
În anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, Cătălin Lupu a realizat, la SPIT, un salariu de 28.968 lei.
În ceea ce priveşte interesele sale, Lupu este membru al SLSAP Constanţa.
 
Interceptări
 
Martor: Salut!
 
Lupu Cătălin: Mai sunt nişte chitanţe pe aici şi mai am eu pe acasă. Eu am pus aici şapte sute şi mâine să-i mai aduci 3 sute. Am cumpărat de la mine acum.
 
Martor: Am înţeles. Îmi pare rău pentru situaţia creată!
 
Lupu Cătălin: Am fost la bancă astăzi şi nu am putut să scot mai mult de pe contul meu. Şi mâine o să scot iarăşi de la mine. Ca să ştie nebunii să nu mă mai ţipe. Au ţipat pe acolo, au zis că au dat 2500 de euro.
 
Martor: Unde? La Primărie?
 
Lupu Cătălin: Da. Chiar aşa? Chiar în halul ăsta?
 
Martor: Dacă ştiam ce se întâmplă, îmi băgăm un băţ în cur.
 
Lupu Cătălin: Au fost daţi afară din Primărie. Ştiţi? I-a dat afară cu gardianu.
 
Martor: Nu ştiu.
 
Lupu Cătălin: I-a dat afară un gardian.
 
Martor: Îmi băgăm un băţ în cur dacă ştiam ce se întâmplă. Crede-mă că situaţia..!
 
Lupu Cătălin: A zis băiatul acela (n.r. Militaru Andrei Cristian), ia-le! Să se spele pe cap cu ele. O să vadă cât o să se bucure de ele!
 
Martor: Nu ştiu ce să zic.
 
Lupu Cătălin: În rest ce să mai... Nu mai zic nimic. Strigau pe acolo: Zice, noi am dat 2500 de euro.
 
Martor: Şi mie mi-a zis, aţi fost, aţi făcut scandal acolo, ce aţi făcut? Nu. Nu e adevărat. Că doar a fost moşu şi a vorbit cu secretara.
 
Lupu Cătălin: M-a sunat Cristina, ce a fost acolo. M-a sunat băiatul ăsta. Bă chiar în halul ăsta, să strige pe hol?
 
………………………………………………………………………………….
 
Lupu Cătălin: L-am sunat azi pe Marius şi i-am spus. „O să ma întâlnesc azi cu domnul Puiu, nu cu tine. Ia-l pe moşu ăla de acolo, că-l iau cu cârje cu tot şi îi rup picioarele!”
 
Martor: Băi, deci ţi-am zis...
 
Lupu Cătălin: Din moment ce i-am spus, mă voi întâlni cu domnul Puiu, de ce s-a mai dus azi acolo?
 
Martor: De ce? De taică-su. Stai să arunc şi eu astea în maşină la mine! Deci, nu ştiu ţi-am zis, am rămas uimit. Ce mai. Eu mă gândeam, mâine poimâine îi dăm drumul. E şi casa la fiscalizat. Dăm drumul şi după aia (n.r. posibilã ameninţare cu repercusiuni ulterioare)...
 
Lupu Cătălin: S-au gândit bine, ce să complice… Facem scandal, iese show. Alea sunt scoase şi la revedere”.
 
Menţionăm că discuţiile mai sus redate sunt preluate din rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii