Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel cere verificarea probelor din dosarul „Rutiera"

ro

17 Jul, 2009 02:05 1866 Marime text

cap_3.jpgÎn motivarea eliberării poliţiştilor, judecătorii spun că va trebui verificată legalitatea actului de sesizare a instanţei, „raportat la calitatea de poliţişti cu activitate judiciară" a suspecţilor

Posibilitatea ca ancheta în cazul poliţiştilor acuzaţi de corupţie să fie lovită de nulitate, în situaţia în care a fost desfăşurată de un organ necompetent, a fost adusă în discuţie chiar de către Curtea de Apel Constanţa. 

rutiera_2.jpgJudecătorii instanţei de recurs au ridicat problema legalităţii actului de sesizare întocmit de procurori, în motivarea soluţiei de eliberare a celor 11 agenţi şi a celor trei civili arestaţi iniţial. În acest sens, Curtea de Apel a dat dispoziţii ca Tribunalul Constanţa să verifice aceste aspecte, cu ocazia rejudecării propunerii de arestare formulate faţă de cei 14 suspecţi. Concret, în motivarea Curţii de Apel se arată că suspecţii au invocat la prima instanţă nulitatea probelor administrate la urmărirea penală, „cu trimitere expresă la modul în care s-a făcut interceptarea convorbirilor telefonice". Judecătorii au dat dispoziţii instanţei care va rejudeca propunerea de arestare să verifice „şi legalitatea actului de sesizare, raportat la calitatea de poliţişti cu activitate judiciară a unora dintre făptuitori, dar şi legalitatea probatoriului administrat în cauză până în prezent, şi pe baza căruia se fundamentează propunerea de arestare preventivă, precum şi oricăror probleme invocate de părţi". Aşadar, Curtea de Apel a dispus în mod expres să se verifice dacă există, printre cei 36 de agenţi ai Serviciului Poliţiei Rutiere anchetaţi pentru fapte de corupţie, „poliţişti cu activitate judiciară". Pe aceste susţineri s-au bazat şi apărătorii celor 11 poliţişti prezenţi în faţa instanţei de rejudecare şi au cerut să se facă toate demersurile la IPJ şi la celelalte organe abilitate pentru a se stabili dacă printre cei anchetaţi există agenţi de poliţie judiciară, iar dintre aceştia, dacă sunt poliţişti cu atribuţii de control. Potrivit apărătorilor, dacă documentele vor atesta acest aspect, atunci actele de urmărire penală, inclusiv interceptările telefonice şi chiar şi percheziţiile, ar putea fi lovite de nulitate, dat fiind că, în acest caz, competenţa anchetei ar fi aparţinut procurorilor anticorupţie, şi nu procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Rămâne de văzut ce se va stabili astăzi, la Tribunal, după ce IPJ Constanţa va fi trimis actele solicitate de instanţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 17 Jul, 2009 06:51 Am apelat la DNA , pentru a-l verifica ,ancheta pe d-l IONEL CHIRITA invinuit ca mi-a violat si modificat scrisoarea cu AR ,de la Oficiul Postal Harsova,le- am trimis probele necesare,dar degeaba .DNA-ul este greu de urnit la munca.Ca sa scape de munca spune ca nu este in competenta lor.Au aparut atatea articole in ziarele din Constanta ,referitoare la HOTIILE,SANTAJELE,DETURNARILE DE FONDURI ale d-lui IONEL CHIRITA si nimeni nu se deranjeaza sa se AUTOSESIZEZE pentru a verifica situatiile reclamate.DE CE? E suficient sa i se ia o declaratie la telefonul mobil si sa fie CREZUT ca nevinovat ? Fara sa se deschida anchete CINSTITE si NEPARTINITOARE spre verificarea datelor si persoanelor reclamate ? Am auzit ca la predarea primariei Harsova a fost chemata si Curtea de Conturi sa verifice actele,dar una au spus cei de la Conturi si alta a spus un oras intreg.Bani in primarie nu mai erau,nici macar pentru finalizarea lucrarilor incepute de d-l IONEL CHIRITA,pentu care primise din partea Guvernului Tariceanu o suma destul de mare,in valoare de 300 de miliarde,numai in 2 ani de zile.Se intelege de la sine ,ca toti care-l abordeaza pe d-l IONEL CHIRITA spre anchetare ESTE PLATIT FOARTE GENEROS pentru a-l lasa in pace.Nu degeaba se spune ca "BANUL ESTE OCHIUL DRACULUI".Nu seamana a CORUPTIE?