Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a fost păgubit statul român cu 57.000 de euro „Prima Casă" executată silit nu şi-a găsit cumpărători

ro

04 Sep, 2012 01:00 2822 Marime text
primacasafoto.jpgImobilul de pe strada Nucilor nr. 6, din comuna Poarta Albă, judeţul Constanţa, executat de Ministerul Finanţelor Publice pentru că beneficiarul programului „Prima casă" nu şi-a plătit ratele, nu este dorit de nimeni.

Executarea silită a primului debitor al programului naţional „Prima Casă" s-a dovedit un eşec. La niciuna dintre cele trei licitaţii care s-au organizat pe 7.06.2010, 5.07.2012 şi 09.08.2012 nu s-a înscris nimeni, aşa cum a spus Emil Mihăilescu, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa.

Nu a fost vândută nici la 15.000 de euro

Iniţial, locuinţa pentru care s-au plătit 60.000 de euro a fost scoasă la licitaţie la preţul de 30.000 euro, apoi de 15.000 de euro. Nici la acest preţ infim nimeni nu şi-a dorit-o. Acum, urmează să se facă o nouă evaluarea a bunului.

Casa, situată la marginea localităţii Poarta Albă, are o soră geamănă. Ea are 76 de metri pătraţi şi este formată din parter şi mansardă. Imobilul este în proprietatea Georgianei Răduţ, de 27 de ani, din satul Viroaga, situat la 100 de kilometri de Constanţa.

georgianabeneficiaraprimacasa.jpgTânăra figurează ca beneficiar al unui credit în valoare de 57.000 de euro pe care l-a primit de la Banca Comercială Română - Sucursala Cernavodă prin programul „Prima Casă". Toată lumea s-a întrebat la vremea aceea cum a obţinut creditul, ea lucrând într-o spălătorie auto într-un cartier mărginaş al Constanţei. Ea a negat în faţa presei că ar fi cerut şi i s-ar fi dat atâta bănet de la bancă, însă chemată de organele fiscale a recunoscut că „a semnat nişte acte". De pe urma acelor acte semnate, BCR Cernavodă i-a trimis o notificare pentru o datorie de 57.449 de euro. Georgiana are doar opt clase, pe care le-a făcut la şcoala din satul Viroaga. „Nu am avut posibilitatea să o dau mai departe", spune mama ei, Elena Răduţ. Părinţii locuiesc la ţară, într-o casă ţărănească.

Cum s-a obţinut creditul?

După primele investigaţii, s-a descoperit că respectivul credit pentru „Prima Casă" a fost accesat printr-o firmă fantomă. Conform declaraţiilor celor de la Fisc, împrumutul s-a obţinut pe baza unei adeverinţe de venit eliberate de SC Milcrist Transport SRL din Ovidiu din care reieşea că persoana în cauză este coordonator trafic, probabil pe un salariu bunicel. După ce statul a fost păgubit cu 57.000 de euro, s-au schimbat condiţiile de creditare pentru prima casă. Prima dată, întreg împrumutul era garantat de stat. Beneficiarul plătea sau nu plătea, banca îşi primea banii. Mai nou, este responsabilă şi banca şi garantează pentru jumătate din sumă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii