Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu speranţe la Înalta Curte Un inculpat din dosarul „Portul", cu cerere de liberare sub control judiciar

ro

13 Aug, 2011 00:00 4879 Marime text
08_portul_sursa_foto_Napoca.jpgSorin Budăi, unul dintre inculpaţii din dosarul presupuselor afaceri ilegale din Portul Constanţa a formulat o cerere pentru a fi liberat sub control judiciar. Judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au hotărât să respingă respectiva solicitare, motiv pentru care Sorin Budăi, comisionar vamal, asociat în cadrul SC Air & Sea Container Shipping SRL, va rămâne în spatele gratiilor.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie spun că, în sarcina lui Budăi, s-au reţinut infracţiunile de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, complicitate la dare de mită, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de folosire de acte falsificate la autoritatea vamală. „(...) De asemenea, în schimbul unor sume de bani provenind de la comisionarii vamali Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin şi Budăi Sorin, Olteanu Claudiu Constantin, (n.r. adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea) a pus la dispoziţia membrilor grupului informaţiile necesare desfăşurării activităţilor ilegale la nivelul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea", se mai arată în documentarea procurorilor. Tot potrivit acestora, la data de 16 februarie 2011, inculpatul Ionuţ Marius Scrioşteanu, şef al Biroului Vamal Slobozia, „a primit de la Dragoş-Iulian Tudoran suma de 5.700 USD, colectată de la un client al SC Container Clearance Services SRL Constanţa, pentru a încheia în mod ilegal 6 operaţiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia". „În aceeaşi perioadă", continuă anchetatorii, „comisionarii vamali: Pilcă Aurelian Cătălin, Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin (personal sau împreună cu Ciobanu Mihai, intermediar vamal), Budăi Sorin, Iordănescu Marian-Ionuţ şi Păun Corneliu au avut rolul de a intermedia activitatea de dare şi luare de mită între funcţionarii publici cu atribuţii de control din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi beneficiarii acestor activităţi de introducere în ţară de mărfuri în mod ilegal (cum ar fi inculpaţii Catargiu Laurenţiu, Dodu Marin, Ali Amer, Zhang Quing, Mohamad Rouchdi)".

Mironescu - Banias

„Spre exemplu, inculpatul Budăi Sorin s-a angajat să remită inculpatului Bogatu Eugen importante sume de bani de la Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, în condiţiile în care respectivii bani erau parţial destinaţi şi lucrătorilor vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru permiterea intrării în ţară a unor containere cu mărfuri introduse în vamă", au conchis procurorii DNA. De menţionat că, în şedinţa din data de 11 august, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis ca Eugen Bogatu, Sorin Budăi, Sunai Cadâr, Mihai Ciobanu, Adrian Liviu Durbac, Ionuţ Marian Iordănescu, Adrian Milea, Rouchdi Mohamad, Constantin Claudiu Olteanu, Lucian Păun, Cătălin Aurelian Pilcă, Valentin Roşculeţ, Iulian Dragoş Tudoran şi Valentin Ţiripan, inculpaţi în dosarul afacerilor ilegale din Portul Constanţa, să rămână în arest. Reamintim că în seara zilei de 23 mai 2011, procurorii anticorupţie au emis 50 de ordonanţe de reţinere în acest caz, singurul cercetat în stare de libertate fiind senatorul Mircea Banias. Printre cei reţinuţi s-a numărat şi fostul secretar general din Ministerul de Interne, Laurenţiu Mironescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii