Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu mortul la Prefectura

ro

24 Aug, 2004 00:00 1276 Marime text

Turcii acuza un taximetrist de la General Taxi de crima

Un cortegiu funebru format din peste 40 de persoane s-a oprit, ieri, timp de peste o ora, in fata Prefecturii Constanta * Rudele defunctului si persoane din comunitatea turca au protestat in fata prefectului Gheorghe Martin pentru tergiversarea a ceea ce ei numesc un caz clar de crima * Totodata, rudele mortului spun ca si-au incalcat traditia seculara, in sensul ca au lasat sa treaca peste 24 de ore de la deces fara sa-l ingroape pe defunct, de teama ca dupa inmormantare nimeni nu le va mai face dreptate * Prefectul a promis, ca de obicei, intregul sau sprijin, insa i-a indrumat pe protestatari sa mute masina mortuara din fata institutiei pe care o conduce #

Ismail Ecrem a murit, in urma cu doua zile, dupa ce timp de cateva luni a zacut la domiciliul parintilor sai, avand creierul extirpat in proportie de doua treimi. Practic, acesta era o simpla leguma, continuand sa traiasca gratie sanatatii trupului sau. Rudele sale spun ca, in data de 22 martie a.c., Ismail Ecrem ar fi fost lovit cu o usa metalica in moalele capului, in incinta General Taxi, de catre un taximetrist care lucra sub contract de colaborare cu societatea mentionata. Victima agresiunii a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, in stare de coma profunda. Medicii au incercat sa-i salveze viata, insa dupa patru operatii si 2 luni de spitalizare, singura solutie a fost extirparea lobului central al creierului. Ramas cu doar o treime din creier, fara putinta de a rationa si de a-si coordona sistemul locomotor, barbatul a fost externat, fiind lasat in grija parintilor, pentru a muri. Rudele lui Ismail Ecrem au facut plangere penala impotriva presupusului agresor, iar acesta a fost cercetat de Politie si de Parchet, insa procurorii ar fi dispus in cele din urma neinceperea urmaririi penale. Cu toate acestea, spun rudele, agresorul ar fi recunoscut savarsirea faptei din culpa, insa ulterior si-ar fi schimbat declaratia. Rudele lui Ismail spun ca ar fi fost dispuse sa treaca mai usor peste intreaga situatie, daca odata cu decesul celui mentionat nu ar fi avut o dovada in plus a incercarii de musamalizare a cazului. Potrivit acestora, medicii legisti au trecut in actul de constatare a decesului drept cauza un stop cardio-respirator. In aceste conditii, rudele au incercat sa obtina o noua autopsie a defunctului, iar in fata refuzului legistilor au solicitat muftiatului musulman o dezlegare pentru amanarea inhumarii. In ultima instanta, au incercat o actiune de presare a autoritatilor, aducand mortul in fata Prefecturii Constanta. Gheorghe Martin, reprezentantul Guvernului in teritoriu, le-a promis ca va interveni pentru solutionarea problemei, insa le-a cerut insistent sa paraseasca platoul din fata institutiei, mai ales ca intre timp la fata locului au sosit si reprezentantii presei. Mai mult, prefectul a ramas cu capul descoperit in ploaie, pana turcii au mutat vehiculul funebru din fata Prefecturii.

Ministerul Justitiei sustine ca defunctul s-a impiedicat de un prag

Varianta oficiala, oferita de Ministerul Justitiei, ca raspuns la o interpelare parlamentara, sustine ca Ismail Ecrem a patruns, in data de 22 martie a.c., in incinta dispeceratului General Taxi, aflandu-se in stare de ebrietate. A urmat o altercatie verbala si fizica cu taximetristul Teodor Ploscaru, "insa acesta nu a exercitat actiuni fizice de lovire corporala a victimei, care la iesirea din incapere s-a impiedicat si a cazut pe caldaram". Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta a dispus scoaterea de sub urmarire penala a taximetristului, pe motiv ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala grava, potrivit articolului 182, aliniatul 2 din Codul Penal. Acelasi raspuns al ministerului de resort precizeaza ca, dupa ce s-a lovit la cap din cadere, Ismai Ecrem ar fi fost internat cu diagnosticul halena etilica, coma profunda, TCC acut deschis, epistaxis acut drept, fractura parietala stanga, hematom extradural stang. In schimb, medicii legisti accepta faptul ca leziunile traumatice suferite de Ismail ar fi putut proveni de la lovirea cu si de corpuri dure. Pe de alta parte, potrivit aceluiasi document, hemoragia cerebrala nu a putut fi oprita decat prin interventie neurochirurgicala, ce a constat intr-o operatie de craniectomie. In fapt, lui Ismail i-a fost decupata o portiune din craniu, dupa care a fost extirpata o alta portiune din creier, afectata de hemoragie. Cum substanta osoasa nu se poate regenera, victima a ramas si cu infirmitate permanenta. Totodata, raspunsul ministrului Diaconescu, viitor deputat de Constanta, dupa cum se pare, precizeaza ca dosarul se afla la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, care potrivit unui ordin al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va trebui sa examineze minutios mijloacele de proba instrumentate, pana la data (sic!) de 13 august. Zi cu ghinion, s-ar spune, deoarece a trecut de mult si nu s-a intamplat nimic. Din nefericire, o balba ieftina a justitiei constantene ar putea da apa la moara unor reprezentanti ai minoritatii turce care ar vrea sa transforme aceasta mascarada intr-un prilej pentru obtinerea de capital electoral. La inchiderea editiei, IPJ Constanta a remis redactiei noastre un comunicat, in care se arata ca politistii au actionat in conformitate cu legea, intocmind pe numele lui Ploscaru Teodor dosarul de urmarire penala 210177/2004, care a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta. Totodata, in comunicat se arata ca medicii legisti vor stabili in perioada urmatoare daca exista raport de cauzalitate intre loviturile primite de Ismail Ecrem si decesul acestuia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii