Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crimele care au îngrozit Constanţa. Detalii din spatele uşilor închise

ro

31 May, 2016 00:00 6632 Marime text
 
 
Crimele comise în judeţul Constanţa de-a lungul anilor care au îngrozit o ţară întreagă încă sunt dezbătute de oameni, chiar şi după ani întregi. Criminali sadici, execuţii mafiote sau omoruri de o violenţă ieşită din comun sunt poveşti ce încă mai bagă constănţenii în sperieţi.
 

O crimă recentă s-a petrecut vineri seara aproape de ora 21.30, în chioşcul de ziare aflat în staţia de autobuz de la Delfinariu. Nicolae Filimon, de 30 de ani, originar din Sibiu, este suspectat că ar fi înjunghiat-o pe 11 ori pe Adriana Farcaş, de 33 de ani, din Constanţa. Adriana Farcaş a fost înmormântată ieri, la ora 12.00, la Cimitirul Central.

 
Din declaraţiile procurorului criminalist reiese că nu Adriana Farcaş era ţinta bărbatului. Nicolae Filimon locuia în zona Delfinariu, iar după ce a băut un litru de ţuică, s-a înarmat cu un cuţit, lung de aproape 30 de centimetri. Era hotărât să ajungă la locuinţa surorii fostei iubite, pe care o bănuia că intervenise în relaţia lor şi din cauza acesteia s-au despărţit.
 
Zafer Sadîc, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a mai spus că Nicolae Filimon „a recunoscut inclusiv a doua faptă, pe care noi o bănuiam, dar nu eram foarte siguri de ea“.
 
„Fapta a fost comisă în scop de jaf. Din declaraţia inculpatului rezultă că, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, după ce a consumat un litru de ţuică, a plecat de acasă înarmat cu un cuţit, lung de aproape 30 de centimetri. Era hotărât să ajungă la locuinţa surorii fostei iubite, pe care o bănuia că intervenise în relaţia lor şi din cauza acesteia s-au despărţit. Se pare că era hotărât s-o ucidă pe sora fostei iubite. Ulterior, a revenit asupra declaraţiilor şi a spus că nu dorea s-o ucidă, ci doar s-o sperie cu acel cuţit. Cert este că, pe drum, victima a avut ghinionul ca acesta să se oprească la chioşcul dumneaei. Bărbatul nu avea bani la el. A intrat să ceară un pachet de ţigări. I-a cerut victimei să nu ţipe, să-i dea un pachet de ţigări, că nu-i face rău. Victima l-a refuzat. El a scos cuţitul şi a ameninţat-o să-i dea ţigări, că altfel o omoară. Femeia a ţipat. El a intrat după ea şi a înjunghiat-o“, a mai spus Zafer Sadîc.
 
Procurorul criminalist mai spune că Nicolae Filimon „nu a apucat să ia nimic din magazin, nici măcar pachetul de ţigări după care venise“.
 
„Bărbatul a intrat în primul chioşc care i-a ieşit în cale. Locuia în zonă. După faptă, a fugit de cei care ar fi încercat să-l prindă. S-a întors şi a aruncat cuţitul undeva pe drum. Nu a fost găsit. Nici el nu-şi aduce aminte, pentru că se pare că a uitat unele faze. Îşi aminteşte că ar fi aplicat două lovituri. Nu ştie dacă a mai aplicat şi altele. Revenind, după faptă a fugit, s-a dus şi s-a culcat. A doua zi, şi-a strâns bagajele şi a plecat. Dorea să plece din ţară. Mama lui este plecată în Italia“, a mai spus Sadîc.

Nicolae Gociu şi-ar fi înjunghiat fosta concubină

O altă crimă care a îngrozit Constanţa s-a petrecut în data de 28 ianuarie, atunci când Nicolae Gociu şi-ar fi omorât fosta concubină, pe Mihaela Amalia Scripca
 
Nicolae Gociu, născut în 1972, a dat peste cap liniştea constănţenilor de pe strada Bicaz, din cartierul Palas din Constanţa, în seara de 28 ianuarie, în jurul orei 22.30. Un apel la 112 i-a alertat de poliţiştii Secţiei 4 de Poliţie, care s-au deplasat la adresa de unde se anunţase că se auzeau ţipete şi urlete.
 
La faţa locului, poliţiştii au descoperit că bărbatul şi-ar fi înjunghiat fosta concubină, Mihaela Amalia Scripca, sora jurnalistului constănţean Amedeo Ene, în faţa celor trei copii ai ei, după care şi-ar fi provocat singur tăieturi, pentru a da vina pe actualul concubin.
 
Ambii au fost preluaţi de un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Femeia era înjunghiată în zona abdominală dreaptă, avea o plagă în regiunea claviculară stângă, se afla în şoc hipovolemic şi în stop cardio-respirator, la sosirea cadrelor medicale. Deşi s-au luptat să o salveze, femeia a decedat în următoarea dimineaţă.
 
Autorul s-a tăiat superficial la mână şi a fost reţinut de poliţişti şi plasat sub pază în Spitalul Judeţean Constanţa. Se pare că, în toiul scandalului, şi actualul concubin al femeii a fost uşor rănit.
 
Tatăl femeii înjunghiate a povestit jurnaliştilor că atacatorul mai venea în vizită, dar, cu toate astea, nimeni nu se aştepta să se întâmple o asemenea nenorocire. Acesta a mai spus că nu ştie exact ce s-a întâmplat, pentru că el a aflat vestea după ce femeia fusese dusă cu ambulanţa la spital. El a povestit că, din ce a auzit, atacatorul ar fi sunat la uşă, femeia s-ar fi dus să îi deschidă şi atunci ar fi înjunghiat-o. Omul spune că cei doi se cunoşteau şi chiar copilăriseră împreună. „A făcut puşcărie tot pentru crimă!“, spune omul. Tatăl femeii decedate spune că au încercat copiii să o salveze, dar nu ştie exact ce s-a întâmplat.
 
Se pare că Nicolae Gociu este un fost recidivist. Era din 2013 în libertate, după ce a fost închis aproape două decenii, tot pentru crimă. Potrivit presei locale, când era în armată, Gociu ar fi ieşit din unitatea militară cu arma şi ar fi ucis părinţii iubitei sale de la acea vreme, iar pe aceasta ar fi rănit-o grav. Atunci, Nicolae Gociu ar fi fost prins pe stradă de o patrulă a Poliţiei, după care a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Autorul spune că a sunat la Poliţie, dar nu l-a crezut nimeni

La data de 2 aprilie 2015, Petrică Ciuciuleacă a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de omor calificat. Ciuciuleacă a fost condamnat definitiv la 22 de ani de închisoare de Curtea de Apel Constanţa. Decizia magistraţilor a fost definitivă.
 
În susţinerea actului de inculpare s-a reţinut că, „în noaptea de 19/20 ianuarie 2015, după ce în prealabil a hotărât să o ucidă, a suprimat viata numitei M. S., fosta lui soţie, căreia i-a aplicat multiple lovituri de cuţit în zona toracică şi pe membrele superioare, leziunile produse conducând la decesul victimei“.
 
„Cunoscând că M. S. este implicată într-o relaţie cu un alt bărbat, B. B., pe care l-a agresat în ziua de 13 ianuarie 2015, stăpânit de o gelozie morbidă, inculpatul C. P. a hotărât să-i suprime viaţa fostei sale soţii. Astfel, în seara de 19 ianuarie 2015, inculpatul s-a deplasat la locuinţa numitei M. S., ocazie cu care a constatat că aceasta nu este acasă. Urmărindu-şi scopul, inculpatul a aşteptat-o mai mult timp în faţa blocului în care locuia aceasta, până când fosta sa soţie şi-a făcut apariţia. Între cei doi a avut loc o conversaţie al cărei conţinut nu poate fi stabilit, dar este de presupus că inculpatul a încercat să o convingă pe victimă să-l însoţească la locuinţa lui. În timp ce discutau în faţa blocului, numita C. M. M., fiica celor doi, a sunat-o pe victimă, în jurul orei 20.30, ocazie cu care a aflat că împreună cu mama sa se afla şi inculpatul. Din declaraţia acesteia mai rezultă că M. S. avea un ton agitat, fapt care a determinat-o să-i ceară mamei sale să urce în locuinţă pentru a evita orice discuţii“.
 
Imediat după comiterea faptei, „inculpatul a apelat SNUAU 112, anunţând organele de poliţie că şi-a ucis soţia. Văzând că nu se intervine urmare sesizării sale, C. P. l-a contactat pe martorul G. T., proprietarul mai multor garsoniere din blocul în care locuia inculpatul. Din declaraţia numitului G. Ș. rezultă că, în jurul orei 24.00, în timp ce se afla la parterul blocului C.3, şi-a făcut apariţia inculpatul C. P., care i-a adus la cunoştinţă că a ucis-o pe M. S., rugându-l totodată să apeleze la 112, întrucât el «nu fusese luat în serios», sens în care martorul s-a conformat“.

Citeşte şi Crimă în cartierul CET. Autorul spune că a sunat la Poliţie, dar nu l-a crezut nimeni. Cine a sesizat autorităţile

O adolescentă din Năvodari, ucisă de un fost preot în Vinerea Mare

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au cerut o pedeapsă mai mare pentru Laurenţiu Constantin Aspru, fost preot din Bistriţa-Năsăud, acuzat că ar fi ucis o fată de 15 ani, din Năvodari. Aspru a fost condamnat de Tribunalul Constanţa, prima instanţă, la 12 ani de detenţie, însă procurorii nu au fost mulţumiţi. Ei au atacat sentinţa la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a decis ca Laurenţiu Constantin Aspru să rămână cu aceeaşi pedeapsă dată de Tribunalul Constanţa.
 
În fapt, „la data de 11 aprilie 2015, în jurul orei 10.14, prin SNUAU 112, organele de poliţie ale Secţiei 1 din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa au fost sesizate de către o persoană, ce s-a stabilit ulterior că era inculpatul A. L. C. (n.r. Aspru Laurenţiu Constantin), care a comunicat în mod lapidar că în apartamentul nr. 40 al blocului (…) din staţiunea Mamaia s-a petrecut un omor“, potrivit magistraţilor.
 
Echipajul de poliţie care s-a deplasat la faţa locului pentru a verifica sesizarea a descoperit că în apartamentul indicat, găsit neîncuiat, se afla cadavrul victimei C. E. R., în vârstă de 15 ani, care era întinsă pe patul din dormitor, „fiind dezbrăcată complet şi având în jurul gâtului înfăşurat de patru ori cablul de alimentare al unui fier de călcat electric marca LDK, legat cu nod dublu la partea laterală stângă, după ureche“.
 
În urma necropsiei, potrivit concluziilor raportului medico-legal din data de 4 mai 2015 al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Constanţa, s-a stabilit că moartea victimei C. E. R. a fost violentă şi a fost cauzată de asfixia mecanică prin strangulare, „cu poziţia ipotetică a agresorului în faţa victimei, fără ca pe corpul cadavrului să fie descoperite alte semne de violenţă, în afara şanţului de strangulare“.

Citeşte şi Detalii exclusive din dosar - Crimă în Mamaia! O adolescentă din Năvodari, ucisă de un fost preot în Vinerea Mare

Cum s-a petrecut crima de pe bulevardul Aurel Vlaicu. Victima, cunoscută în comunitatea gay

Eduard Stan a fost condamnat de Curtea de Apel Constanţa la 11 ani de închisoare. El a fost găsit vinovat în dosarul morţii lui Iustian Mihali Ananie. Amintim că, în seara zilei de 30 octombrie 2014, în cursul unui conflict spontan, generat cel mai probabil de neînţelegerile privind restituirea unui împrumut bănesc, Eduard Stan l-ar fi înjunghiat pe Iustian Mihali Ananie. Fapta ar fi avut loc într-un bloc situat pe bulevardul Aurel Vlaicu. Cazul a fost intens mediatizat, procurorii susţinând că victima a fost înjunghiată de mai multe ori.
 
„În fapt, la data de 30 octombrie 2014, în jurul orei 23.00, a ucis-o cu intenţie pe victima A. I. M. (n.r. Ananie Iustian Mihali), în vârstă de 39 de ani, pe care, în propria ei locuinţă, a înjunghiat-o în mod repetat cu un cuţit la nivel cervical bilateral, frontal stânga, al ambelor antebraţe şi al mâinii drepte, şi i-a provocat şapte plăgi înţepate-tăiate, dintre care una profundă lateralo-cervicală dreaptă, ce i-a secţionat artera carotidă şi vena jugulară drepte, cu consecinţa unei hemoragii externe grave, incompatibile cu viaţa“, potrivit anchetatorilor.
 
„Inculpatul S. E. (n.r. Stan Eduard), în declaraţia dată pe parcursul judecăţii, a recunoscut în totalitate săvârşirea infracţiunii reţinute în actul de sesizare şi a solicitat ca judecata să se facă doar în baza probelor administrate în faza urmăririi penale, pe care a declarat că le cunoaşte, că şi le însuşeşte, şi nu a solicitat administrarea altor probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere“, conform documentelor magistraţilor.

Citeşte şi „M-ai omorât la mine în casă?!“ - Cum s-a petrecut crima de pe bulevardul Aurel Vlaicu. Victima, cunoscută în comunitatea gay

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii