Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeni „sechestraţi" în România Ce au în comun Banias, fraţii Vasea, Călimărea şi Vincentelli (galerie foto)

ro

26 Sep, 2011 01:00 5906 Marime text
cap_9.jpg ZIUA de Constanţa vă prezintă lista „greilor" oraşului care nu pot pleca în lume după capul lor, având nevoie mai întâi de avizul autorităţilor, şi care sunt obligaţi să dea periodic cu subsemnatul la poliţie

La momentul de faţă, mai mulţi constănţeni - oameni importanţi fie pe plan politic, fie underground, fie în instituţiile publice şi ale căror nume sunt spuse cu greutate în diversele cercuri unde aceştia ar putea avea influenţă -sunt „ţintuiţi" în România, de unde nu pot pleca decât cu acordul autorităţilor. Foarte interesant, interdicţia din sfera penală impusă fie de anchetatori, fie de instanţele de judecată reuneşte sub umbrela sa constănţeni din cele mai neaşteptate domenii. Începând cu celebrii fraţi Vasea, Călin Nebunul sau Victor Şerban - personaje de temut, respectate în lumea underground constănţeană - şi până la senatori, oameni politici şi funcţionari publici în structurile-cheie, precum Mircea Banias, Laurenţiu Mironescu, dar şi afaceristul italian Roberto Vincentelli, interdicţia, o dată luată, nu iartă pe nimeni. ZIUA de Constanţa vă prezintă lista „greilor" oraşului care nu pot pleca în lume după capul lor, având nevoie mai întâi de avizul autorităţilor, şi care sunt obligaţi să dea periodic cu subsemnatul la poliţie.

Ultimii dintre indivizii relativ recent adăugaţi pe lista „sechestraţilor" din România sunt suspecţii eliberaţi treptat din celulele Inspectoratului General al Poliţiei Române, fiind arestaţi sub grave acuzaţii de corupţie legate de mărfurile tranzitate prin porturile constănţene. Acuzaţiile mergeau de la aderare sau constituire de grup infracţional organizat şi până la cumpărare de influenţă sau luare de mită. Astfel, cei mai noi „clienţi" ai interdicţiei de a părăsi ţara sunt, printre alţii, Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului de Interne, Liviu Costel Bratu, adjunct al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, alături de alţi comisionari vamali sau oameni de afaceri. Totodată, este de menţionat că, în fapt, capul de afiş al dosarului Portul, de asemenea cercetat în stare de libertate, dar cu interdicţia de a pleca din România fără acordul autorităţilor, este omul politic Mircea Banias, senator în Parlamentul României din partea Partidului Democrat Liberal. Eugen Bogatu, un alt suspect al anchetei Portul, a avut şi el interdicţia de a părăsi ţara, într-un alt dosar, însă a fost arestat la cererea procurorilor anticorupţie.

Vasea, Cristel şi Călimărea

Iar de la cei mai noi suspecţi cu interdicţia de a părăsi ţara sărim la cei mai vechi, ajungând astfel la renumiţii fraţi Miţu şi Traian Vasea, „sechestraţi" în ţară încă din 2007, moment la care, după ce au fost iniţial arestaţi preventiv, au fost puşi în libertate şi trimişi în judecată pentru tentativă de omor calificat. În momentul de faţă, procesul se află în continuare în desfăşurare la Tribunalul Constanţa, nici până în prezent instanţa de judecată nepronunţând măcar o primă hotărâre în cauză, din cele trei prevăzute de lege. De acelaşi „tratament" al fraţilor Vasea se bucură şi apropiatul lor, Victor Şerban zis Gogu, judecat alături de aceştia şi nepermiţându-i-se plecarea în străinătate. Cristian Marian Gheorghiu zis Cristel, un alt fost apropiat al lui Miţu şi Traian care avea aceeaşi interdicţie, a fost între timp arestat într-un alt dosar în care, în cele din urmă, a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru jaf armat. Gheorghiu se află şi în acest moment în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, urmând să fie eliberat, cel mai probabil, în 2013 pentru bună purtare, după executarea a două treimi din pedeapsă. La polul opus, nici adversarii fraţilor Vasea nu o duc mai bine. Abia anul acesta, indivizi precum Lucian Călimărea, zis Călin Nebunul, Stila Sarafu, dar şi alţi suspecţi judecaţi alături de ei pentru fapte comise cu violenţă, au reuşit să-i înduplece pe judecători să le modifice interdicţia de a părăsi localitatea, ce presupune mai multe constrângeri, cu interdicţia de a părăsi ţara fără încuviinţarea autorităţilor. Cu toate acestea, Călin continuă să aibă interdicţia de a părăsi Constanţa fără aprobare, prin măsura dispusă de judecătorii braşoveni în procesul în care este acuzat de clonare de carduri şi unde a fost condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare.

Vincentelli şi groapa de gunoi

Pe de altă parte, este de menţionat că nici pe afaceristul italian Roberto Vincentelli, cel care şi-a manifestat intenţia privind construirea gropii de gunoi la Năvodari, nu a fost iertat de interdicţia de a părăsi ţara fără încuviinţare. Decizia a fost luată de Tribunalul Constanţa şi confirmată de Curtea de Apel, deşi procurorii ceruseră arestarea preventivă a italianului. Nu în ultimul rând, printre cei care nu au voie să plece din ţară fără aprobare, se mai numără Valentin Crăciun, fost angajat al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, acuzat de luare de mită, angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, Costel Bafan şi Adrian Cimpoaie, judecaţi tot pentru mită, dar şi Marius Ciobanu, fost director adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lica 25 Sep, 2011 22:27 Judecatorii sa ne scape orasul Navodari de Mafia Italiana ! Tineti cu Romanii !