Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:41 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilii de administratie particulare

ro

25 Jun, 2002 00:00 1280 Marime text

Bizarerii romanesti aplicabile la Constanta

La Consumcoop functioneaza in paralel doua consilii de administratie, ambele luptandu-se pentru puterea executiva * Stere Tanase tine de scaun, in ciuda vointei majoritatii membrilor cooperatori, care intr-o astfel de societate sunt proprietari de drept # Aurelia Francu, presedintele Federalcoop, il sustine in continuare pe Tanase

Recent, ziarul nostru v-a prezentat situatia creata la cooperativa Consumcoop, entitate comerciala care administreaza unitatile din Satul de Vacanta si judetul Constanta.Demersul jurnalistic avea ca principal mobil situatia paradoxala din cadrul acestei cooperative, creata de cuplul Aurelia Francu - Stere Tanase. Despre ce este vorba. Marea majoritate a membrilor cooperatori au sesizat, la sfarsitul anului trecut, prin cel care a devenit ulterior presedintele Consiliului de Administratie, Nicolae Chivu, abuzurile fostului presedinte, Stere Tanase, care a administrat fondurile cooperativei dupa propriile interese. In urma constatarilor membrilor cooperatiei, a luat nastere si un dosar penal, care se afla in plina cercetare la Politia Municipiului Constanta. Marea majoritate a membrilor cooperatori s-au raliat demersurilor lui Nicolae Chivu. Totusi, prin vointa presedintei Federalcoop, Aurelia Francu, contestatul Stere Tanase si-a format un consiliu de administratie propriu, care functioneaza, prin propria vointa, in paralel cu cel sustinut de majoritatea membrilor. De fapt, acestia si-au mai exprimat o data vointa prin votul din adunarea din 21 ianuarie, cand au ales un CA condus de Nicolae Chivu si au validat retragerea mandatului din Biroul Executiv si din functia de presedinte al CA a lui Stere Tanase. Cu toate ca vointa exprimata de majoritate este alta, prin influenta presedintei Federalcoop, Aurelia Francu, Stere Tanase a reusit sa mentina pe pozitii un consiliu de administratie propriu, care functioneaza in paralel cu cel statuat de majoritate. Mobilul acestei manevre este, de fapt, legat de accesul la arhiva cooperatiei, care reprezinta baza de date a cercetarii incepute de politisti impotriva lui Stere Tanase. Se pare ca itele acestei cercetari conduc si la presedinta Federalcoop, Aurelia Francu, care a beneficiat de unele favoruri cu tenta ilegala facute de Stere Tanase in perioada in care se afla la "timona" Consumcoop.

Tertipuri si falsuri comise de Stere Tanase

Considerandu-se in continuare cel care poate dicta la Consumcop, Stere Tanase a hotarat sa tina o sedinta paralela cu cea a CA-ului condus de Nicolae Chivu. Mai mult, Stere Tanase a trimis, in urma cu cateva saptamani, mai multe adrese prin care ii anunta pe principalii sefi de unitati din Satul de Vacanta ca sunt exclusi din cooperatie. Aceasta masura este considerata abuziva din punctul de vedere al legii de functionare a cooperatiei, care stipuleaza la capitolul cinci, articolul 27, punctul C, ca pot fi eliminati doar cei care au savarsit actiuni in dauna cooperativei. Pe plicurile in care au fost expediate adresele celor considerati eliminati era aplicata stampila numarul 1 a Consumcoop. Ciudat este ca Stere Tanase a solicitat in cateva randuri aceasta stampila de la actualul CA condus de Nicolae Chivu. Situatia creata duce la concluzia ca Stere Tanase si-a confectionat o a doua stampila cu numarul unu, pentru ca cea originala se afla la sediul Coonsumcoop.

Sedinte paralele

Conducerea Cooperatiei-Centralcoop, forul superior din Bucuresti, a hotarat sa puna capat acestei situatii paradoxale de la Constanta. A fost convocata o sedinta a membrilor cooperatori. Scopul intrunirii de la Constanta era sa puna punct acestei conduceri paralele de la Consumcoop-Constanta. Vineri, a avut loc sedinta care a fost anuntata de ambele CA-uri de la Centralcoop. In timp ce la sedinta organizata de CA condus de Nicolae Chivu au luat parte 117 membri din cei 162, la cea organizata de Stere Tanase nu s-a intrunit numarul limita si s-a amanat pentru astazi. Vineri, majoritatea a ales in unanimitate un CA format din sapte membri, condus de Nicolae Chivu. Ieri, Stere Tanase si-a convocat si el CA-ul. Au fost prezenti mai putin de 10 membri. Se pare ca Stere Tanase nu renunta, mai ales ca si protectoarea lui, Aurelia Francu, nu accepta noua conducere votata de majoritate. Tot ieri noul consiliu de administratie ales, condus de Nicolae Chivu, s-a inregistrat la Camera de Comert. Cu toate acestea, situatia celor doua grupari face obiectul unor discutii la nivelul conducerii Centralcoop-Bucuresti, care trebuie sa ia o hotarare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii