Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflict aplanat de Terzi Pilat, din primărie, acuzat că s-a dus cu dalmaţianul să şantajeze

ro

09 Sep, 2010 00:00 3894 Marime text
pilat_duo.jpgShow de zile mari la Curtea de Apel Constanţa, unde Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice din Primăria Constanţa, a fost acuzat că a venit cu soţia şi cu căţelul să-l ameninţe pe pedelistul Dumitru Burcin, spunându-i că-i demolează alimentara cu buldozerele dacă nu-i cedează spaţiul. Prezent în sala de judecată, Pilat a precizat despre căţelul în discuţie că este un dalmaţian simpatic, în vârstă de şase ani, pe care-l cheamă Lord şi care nu ştie nici măcar să latre. De asemenea, Lord este erou al televiziunilor locale, a ţinut să sublinieze şeful de la Servicii Publice.

Şedinţă cu scântei la Curtea de Apel Constanţa, unde Ionel Pilat, şeful Direcţiei Servicii Publice din Primăria Constanţa, împreună cu Constantin Babuş, directorul Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat, şi Marius Tărcatu, angajat al Consiliului Judeţean Constanţa, sunt judecaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Doi câte doi, Dumitru Burcin, Ionel Burducel (socrul lui Ionel Pilat), Mariana Burcin, soţia lui Dumitru Burcin, notarul Ruxandra Luminiţa Darie şi soţia lui Pilat, Georgeta, au fost confruntaţi de judecătorii Curţii de Apel, la indicaţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pe parcursul celor câteva ore, cât au durat audierile, s-au lansat acuzaţii grave de o parte şi de alta, atât soţii Burcin, cât şi familia Pilat susţinând că ar fi fost şantajaţi, unii de alţii, pentru a-şi ceda o alimentară de pe bulevardul Tomis, din zona Peninsulară a Constanţei. În timp ce socrul lui Pilat susţinea că nu are cunoştinţă că ginerele său ar fi exercitat presiuni asupra familiei Burcin pentru a vinde alimentara cu pricina, soţia lui Dumitru Burcin a declarat că „mai ştiu că-l puneau pe soţul meu să-şi dărâme zidul din spate, să-şi facă geamuri la baie“.

Târgul propus de Terzi

„Sub şantaj, sub presiune, am revândut spaţiul dobândit în urmă cu un an“, a acuzat şi socrul lui Pilat. Însă lovitura de graţie a venit din partea Marianei Burcin, care a precizat: „sub presiune ne-au luat alimentara şi, pentru a ne retrage reclamaţia, ne-au oferit-o înapoi. Am fost chemaţi într-o seară de un prieten comun, Nicolae Terzi, patronul restaurantului Colonadelor, finul nostru, care ne-a propus un târg: să renunţăm la plângerea formulată (nr. la DNA) pentru a recăpăta alimentara“. „Trebuia să renunţăm la denunţul pe care-l făcuse soţul meu la DNA în schimbul redobândirii spaţiului comercial vândut lui Ionel Burducel. Am acceptat“, a mai precizat Mariana Burcin. Întrebată de instanţă, femeia a răspuns că, deşi i se pare anormală situaţia, a acceptat schimbul, „pentru că alimentara era a noastră şi o voiam înapoi, era o parte din viaţa mea. Nu o puteam obţine altfel, era ultima noastră şansă“. Totodată, întrebată de Ionel Burducel dacă şi-au retras plângerea după ce au obţinut înapoi alimentara, Mariana Burcin a precizat că nu, dat fiind că „era destul de gravă şi de avansată şi nu se mai putea retrage, era deja vorba de şpagă“. Notarul Ruxandra Luminiţa Darie, la care au fost încheiate actele pentru vânzarea alimentarei de către Burcin, în favoarea lui Burducel, a precizat, la confruntări, că „la momentul la care am instrumentat dosarul acesta, preţul tranzacţiei nu mi s-a părut unul din care să rezulte că operaţiunea de stabilire a preţului nu ar fi fost una corespunzătoare“.

Câinele, martor la ameninţări

Procesul a devenit cu adevărat interesant în momentul în care a fost chemată în sala de judecată Georgeta Pilat, soţia lui Ionel Pilat, aceasta fiind confruntată, pe rând, cu cei doi Burcin prezenţi în sală. „Am cunoştinţă despre ameninţările făcute soţului meu de către familia Pilat“, a precizat Mariana Burcin, continuând să relateze despre o zi în care Georgeta Pilat „a venit la restaurant la noi, împreună cu soţul său şi cu căţelul şi ne-a zis să eliberăm alimentara, pentru că altfel intră cu buldozerul peste noi“. Prezent şi el în sala de judecată, Ionel Pilat a subliniat în şoaptă, pentru reprezentanţii presei, că patrupedul în discuţie este un dalmaţian în vârstă de şase ani, pe nume Lord, care, de altfel, nici nu ştie să latre. Cu mândria unui adevărat iubitor de animale, Pilat a adăugat că dalmaţianul său este eroul celor două televiziuni locale. „Soţul meu nu a exercitat niciodată presiuni şi nici nu avea calitatea, pentru că era doar reprezentant al societăţii tatălui meu“, a explicat Georgeta Pilat.

„Ne-am dus toţi în derizoriu“

Referitor la problema câinilor, femeia a subliniat că „o singură dată a intrat căţelul nostru la căţelul dânşilor, dar l-au scos imediat“. Asistenţa nu a mai putut auzi însă de unde a fost scos dalmaţianul, dar fiind că judecătorii au întrerupt relatarea: „lăsaţi căţeii acum, să nu ducem în derizoriu discuţia!“. Dincolo de problema patrupezilor, cele două soţii ale părţilor litigioase s-au contrazis apoi în legătură cu preţul oferit de socrul lui Pilat pentru alimentara obţinută de la Burcin: „Ba preţul era corespunzător, pentru că utilajele pe care pretind că le-au lăsat în alimentară erau doar două şi erau stricate, restul şi-au luat tot şi mi-au lăsat două lădiţe de peşte, iar prin acoperiş ploua“, a rezumat problema Georgeta Pilat. „Noi ne-am înţeles cu Dumitru Burcin să-şi retragă plângerea şi noi facem act de vânzare-cumpărare pe ce ne-a cerut, că ne-a cerut şi pământul pe lângă alimentară. Eu şi tata (nr Ionel Burducel) am fost de bună credinţă şi am zis să-i dăm, să scăpăm de probleme, că s-a dus şi a vorbit ce nu trebuia“, a relatat soţia lui Pilat.

Familia Pilat, cu trecut în armată

De asemenea, aceasta a mai adăugat că „Dumitru Burcin ne-a şantajat să facem pas cu pas cum vrea el, să-i vindem imobilul cu acelaşi preţ cu care îl cumpăraserăm noi în 2004“.  Replica Georgetei Pilat a venit după ce Burcin a precizat că Babuş, inculpat în proces alături de Pilat, i-a pus în vedere că „până nu mă voi înţelege cu Ionel Pilat, nu voi intra la negocieri cu primăria pentru terenul de sub restaurant“. În ceea ce priveşte „târgul“ propus de finul Terzi spre împăcarea celor două părţi şi renunţarea la denunţul de la DNA, Burcin a precizat că: „Nu pentru asta am făcut autodenunţul, ci în urma scandalului avut cu domnul Babuş. De la acest imobil a început scandalul“. „Am şi eu 33 de milioane de lei vechi“, l-a întrebat unul dintre judecători pe Burcin, „şi vreau să cumpăr imobilul, îl vindeţi?“, moment în care replica lui Dumitru Burcin a fost promptă: „Dacă faceţi şi dumneavoastră presiuni asupra mea, cum a făcut Pilat, da“. „Ne-am lăsat şantajaţi pentru că Dumitru Burcin a zis că retrage plângerea, iar noi aflaserăm deja că doi directori din primărie fuseseră daţi pe mâna DNA. Avea funcţii atunci, iar noi ne-am gândit că decât cine ştie ce rău să ne facă, mai bine dăm cei 40 de metri pătraţi. Eu, tata şi soţul am lucrat toţi în armată şi am fost de bună credinţă, dacă e albă, e albă, dar ne-am înşelat“, a adăugat Georgeta Pilat. Totuşi, întrebată de instanţă de ce s-ar fi temut de un denunţ la DNA, femeia nu a putut decât să răspundă, repetitiv, că Dumitru Burcin avea funcţii la momentul respectiv şi că, de asemenea, candidase şi pentru primărie. La sfârşitul confruntărilor, instanţa a amânat procesul pentru data de 6 octombrie, când urmează să fie audiată martora Camelia Dudaş. Înainte de a amâna procesul, judecătorii au respins solicitările privind efectuarea unei expertize asupra spaţiului alimentar disputat, precum şi audierea unor martori în legătură cu valoarea imobilului în litigiu. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mamulos 29 Sep, 2010 21:50 Ca o mica completare, faza cu dalmatianul are un sfirsit tragic. Se pare ca Lordut si-a dat ultima (ra)suflare acuma citiva ani datorita unei operatii in regim de urgenta la Bucuresti; care operatie a fost cauzata de injectarea unei substante antipurici dintr-o eroare umana (acea substanta fiind indicata pentru uz extern - un fel de solutie albicioasa, se da de la crestet pina la coada); fiindca omuletul in cauza (Pilat) a primit solutia respectiva intr-o seringa (moca evident de la Ecarisaj) a dedus (logic nu?) ca trebuie injectata... Aia de la Ecarisaj cind au auzit de patania asta sau prapadit de ris, nu si Mr. Pilat care si-a inmormintat ciinele nu la mult timp dupa eveniment.