Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnare definitivă pentru constănţeanul Emil Oprea Pedepse reduse într-un dosar cu evaziune de peste 165 de miliarde de lei vechi

ro

02 Jul, 2013 00:00 5504 Marime text
Conform DIICOT, Emil Oprea a formulat patru cereri de rambursare TVA cu control ulterior, aferent lunilor septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2002

Condamnare definitivă în dosarul în care mai multe persoane au fost acuzate de prejudicierea bugetului de stat cu peste 165 miliarde de lei vechi. Printre cei judecaţi s-a numărat şi constănţeanul Emil Oprea, el fiind acuzat de de punere, fără drept, în circulaţie a unor documente tipizate utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fapte penale aflate în concurs real şi comise în formă continuată.

La sfârşitul săptămânii trecute, Curtea Supremă de Justiţie a României  a admis recursurile declarate atât de inculpaţi Petre Teodor Martin, Emil Oprea şi Lucian Mazilu, cât şi de partea civila Statul Român prin ANAF - reprezentat de Direcţia Generala a Finanţelor Publice Constanţa împotriva deciziei penale nr. 162/P din 13 decembrie 2012 a Curţii de Apel Constanţa - Secţia Penală şi pentru Cauze Penale cu Minori şi de Familie. Drept urmare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a micşorat pedepsele aplicate de judecătorii din Constanţa, astfel: Petre-Teodor Martin, din Bucureşti, a fost condamnat la patru ani de închisoare, faţă de opt cât primise de la Curtea de Apel Constanţa, Emil Oprea s-a ales cu şapte ani de detenţie, faţă de 12 ani cât hotărâseră judecătorii mai sus precizaţi, iar condamnarea lui Lucian Mazilu, din Bucureşti, a fost redusă de la opt la cinci ani de închisoare. De menţionat că judecătorii Curţii de Apel Constanţa l-au osândit pe Amer Ali Husain Al-Atroshe, cetăţean irakian, la zece ani de închisoare, în timp ce Abbas Hussain, cetăţean irakian, a fost achitat. Tot în şedinţa de vineri, Curtea Supremă de Justiţie a României i-a obligat, în solidar, pe Oprea, Martin, Mazilu, pe intimatul inculpat Amer Ali Husain Al-Atroshe, dar şi pe părţile responsabile civilmente SC Kezaz Grup Exim SRL, SC Old Steel Import-Export SRL - prin lichidator Fair&Full Consulting, SC Angels SRL - prin lichidator Global Insolvency IPURL, SC Vlas Company SRL, SC Tescom International SRL să plătească părţii civile Statul Român importante sume de bani. Decizia Curţii Supreme este definitivă. Conform procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, „în perioada octombrie 2002 - ianuarie 2003, inculpaţii au creat un circuit documentar fictiv şi au desfăşurat diverse activităţii prin care au ascuns şi disimulat adevărata origine a sumelor de bani obţinute din rambursarea ilegala de TVA”. „Astfel, la scurt timp după intrarea în vigoare a dispoziţiilor art. 27 al. 2 din Legea 345/2002 (1.10.2002) referitoare la abilitarea organelor fiscale teritoriale de a aproba cererile de rambursări de taxă pe valoare adăugată, în termen de 15 zile de la data depunerii acestora, cu verificare ulterioară a documentaţiei (semestrial), o societate reprezentată de Oprea Emil a formulat patru cereri de rambursare TVA cu control ulterior, aferent lunilor septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2002, invocându-se că TVA colectată şi deductibilă corespunde exportului a 39.200 de măşti de gaze, în valoare totală de 221.452.521.190 lei, tranzacţie realizată printr-un comisionar din Bucureşti către un client extern din Italia.
Cererile depuse sub semnătura lui Emil Oprea erau însoţite de declaraţii pe proprie răspundere ale aceluiaşi inculpat, care atestau că operaţiunile comerciale ar fi avut loc, că mărfurile au fost exportate şi că operaţiunile de export au generat TVA deductibil şi rambursabil.
Dintre cele 4 cereri, au fost aprobate şi soluţionate primele trei, conform art. 27 al. 2 din Legea 345/2002, Trezoreria Constanţa virând suma totală de 165.015.158.956 lei în contul bancar al societăţii”, potrivit DIICOT.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii