Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisarul-şef Traian Berbeceanu, şeful arestat al BCCO Alba Iulia „Nu vreau ca poliţiştii din echipa mea să fie arestaţi ca în cazul de la BCCO Constanţa!”

ro

30 Oct, 2013 00:00 5078 Marime text
Accidentat de un fost lucrător al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa
 
Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, suspectat de favorizarea unui presupus grup infracţional, află azi dacă iese din spatele gratiilor. Bărbatul se va află în atenţia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, instanţă care judecă recursul formulat de comisarul-şef împotriva arestării sale. În continuare, pe Internet circulă o scrisoare atribuită lui Traian Berbeceanu, document prin intermediul căruia acesta doreşte să transmită „aspecte deosebit de grave”. Berbeceanu face referire, în respectiva scrisoare, şi la poliţişti din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa.
 
„Am ales acestă cale ca pe o ultimă soluţie, pentru a vă transmite aspecte deosebit de grave. În aceste momente cumplite, asupra mea şi a echipei pe care o conduc se desfăşoară o acţiune mârşavă de mari proporţii, organizată şi coordonata de procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii”, aşa începe scrisoarea atribuită lui Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba Iulia. Conform documentului, Berbeceanu face referire şi la un caz din Constanţa. „Într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de SCCO Sibiu sub coordonarea DIICOT - BT Sibiu a fost interceptat un colet cu haşis trimis din Spania prin intermediul unei firme de curierat. Din dispoziţia procurorilor, drogurile nu au fost substituite din colet înaintea realizării flagrantului. Mai mult, procurorii au dispus ca prinderea în flagrant să nu se realizeze odată cu preluarea coletului de către suspecţi, aceştia fiind lăsaţi să plece cu maşina pentru a fi blocaţi în trafic, în loc aglomerat, iar suspecţii să fie trântiţi cu burta la pământ. Acest mod de lucru este defectuos şi periculos, fiind încălcate
 
toate procedurile în acest sens. Oare ce se întâmpla şi cine se făcea vinovat
dacă suspecţii ar fi putut să scape având drogurile asupra lor? Cine se
făcea vinovat dacă poliţiştii ar fi fost obligaţi de împrejurări să folosească armamentul din dotare? Cine ar fi fost răspunzător dacă, odată cu urmărirea maşinii suspecţilor şi blocarea în trafic, s-ar fi produs un accident rutier grav?Nu vreau ca poliţiştii din echipa mea să ajungă să răspundă penal şi să fie arestaţi ca în cazul de la BCCO Constanţa! (...)”, potrivit documentului.
 
La cine face referire ?
 
Privind pentru un moment în urmă, comisarul-şef Traian Berbeceanu pare că face referire la cazul ofiţerului de la Direcţia de Operaţiuni Speciale, fost lucrător al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, judecat şi condamnat, în primă instanţă, pentru ucidere din culpă. Tragedia rutieră a avut loc în dimineaţa zilei de 16 august 2011, aproape de ora 08.00, lângă Tuzla, când Marian Prodan a fost lovit de un fost lucrător al BCCO Constanţa aflat în misiune în timp ce-şi repara maşina. De menţionat că în acest dosar fostul angajat al BCCO Constanţa nu a fost arestat.
 
Dosar de la DNA
 
Un alt dosar care a menţinut BCCO Constanţa în atenţia publică a fost cel în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, la jumătatea lunii iulie, trimiterea în judecată a lui Bogdan Mircea Teodorescu, Dragoş Emil Petcu şi Vlad Ştefan Zaharia. Cei trei sunt din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa - Serviciul Antidrog şi s-au aflat în spatele gratiilor. Ei sunt acuzaţi de folosirea informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată. Mai mult decât atât, la începutul lunii septembrie, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a celor trei ofiţeri mai sus precizaţi (acuzaţi în acest dosar de tortură, lipsire de libertate în mod ilegal, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual), dar şi a lui Cristian Dolană, bănuit de tortură şi complicitate la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal. Cei patru angajaţi ai BCCO Constanţa mai sus precizaţi sunt acuzaţi de procurori cu ar fi bătut un investigator sub acoperire.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Grija mare Berbecene 30 Oct, 2013 08:42 SSa te fereasca ...
  • unConstantean 30 Oct, 2013 04:29 Reprezentanţii Poliţiei Române au anunţat, ieri seară, demiterea din funcţiile de conducere a şefului Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, cms. şef Aurelian Pavel, cât şi a cms. şef Cristian Victor Lipan, şeful Serviciului Antidrog, din cadrul brigăzii. Această decizie a fost luată în urma finalizării cercetărilor disciplinare efectuate de Consiliul Superior de Disciplină constituit la nivelul IGPR. Măsura, propusă inspectorului general al Poliţiei Române, a fost aprobată ca sancţiune disciplinară. Astfel, cei doi poliţişti au fost trecuţi într-o funcţie inferioară, din cauza deficienţelor în activitate, găsite în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al ministrului şi de Direcţia de Control Intern, din cadrul Poliţiei Române.