Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisarul-şef Nicu, condamnat Medic psihiatru din Spitalul Judeţean, şantajat de un fost comandant din Poliţia Constanţa?

ro

23 May, 2016 00:00 3399 Marime text


Iuliana Radu, judecător al Tribunalului Constanţa, l-a condamnat, vineri, pe comisarul-şef de poliţie Nicu Ion, fostul comandant al Biroului Control Intern, al Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa şi al Poliţiei oraşului Hârşova, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
Nicu Ion a fost acuzat, printre altele, că ar fi şantajat-o pe Diana Lilia Bandrabur, medic psihiatru al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa.
 
De menționat că fostul şef din IPJ Constanţa a fost achitat de Tribunalul Constanţa pentru tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia.
 
Judecătoarea Iuliana Radu a decis ca, pe durata termenului de supraveghere, patru ani, Nicu Ion să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa sau în cadrul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă, potrivit minutei judecătorești.
 
De menţionat că instanța a admis, în parte, pretenţiile civile formulate de partea civilă Diana Lilia Bandrabur (medic al SCJU Constanța) și l-a obligat pe Nicu Ion la plata sumei de 25.000 de euro (echivalentul în lei la data efectuării plăţii efective), cu titlu de daune morale, către partea civilă.
 
Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanța.
 
Nicu Ion a fost deferit Justiţiei, aproape de începutul lunii 2014, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care l-au acuzat de şantaj, tentativă la efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi fals în declaraţii.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în luna iunie a anului 2012, inculpatul Ion Nicu, în calitate de comisar-şef de poliţie, a constrâns o persoană, medic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, să întocmească reţete pentru medicamente compensate de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, pe care să le trimită farmaciilor aparţinând SC Venita Lau & Mar SRL (aparținând unor apropiați ai inculpatului), urmând ca acestea să nu elibereze efectiv medicamentele, dar să deconteze reţetele de la buget“.
 
„În baza unei înţelegeri, inculpatul urma să îşi însuşească o parte din sumele de bani obţinute de societatea comercială prin această modalitate. În luna martie a anului 2013, inculpatul Ion Nicu, comisar-şef de poliţie, a angajat un avocat care a efectuat demersurile necesare înfiinţării SC Nikos Pharm Distribution SRL, căruia i-a plătit onorariul pentru munca depusă, a depus capitalul social al societăţii, a achitat taxele necesare înfiinţării, a încheiat mai multe acte juridice în numele firmei, iar ulterior a depus declaraţii la organele fiscale, toate cu scopul de a efectua activităţi lucrative prin intermediul societăţii arătate.
 
La data de 7 mai 2013, inculpatul Ion Nicu a declarat, în mod mincinos, în cuprinsul declaraţiei de interese date în condiţiile legii, că nu este asociat sau administrator la vreo societate comercială, deşi întrunea ambele calităţi în cadrul SC Nikos Pharm Distribution SRL“, se mai arată în rechizitoriul celor de la Anticorupţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii