Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisarul-şef Gheorghe Lupşă şi dosarul penal de la Parchetul Curţii de Apel (documente)

ro

15 Oct, 2012 01:00 5917 Marime text
Lupsa_-_Gheorghe_Lupsa.jpgDin cele două declaraţii de avere ale comisarului-şef Lupşă se înţelege că acesta a vândut Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa suprafaţa de 5.000 de metri pătraţi în schimbul sumei de 216.000 de lei. Nu de aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii CN APMC

În urma aspectelor prezentate de cotidianul ZIUA de Constanţa cu privire la o serie de inadvertenţe ce reies din declaraţiile de avere ale comisarului-şef de poliţie Gheorghe Lupşă - şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Prin intermediul unui document emis la cererea cotidianului ZIUA de Constanţa, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa informează că, în urma verificărilor efectuate, „întrucât existau indicii cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii", cercetările au fost înaintate procurorilor, „acestea făcând obiectul unui dosar penal".

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa îl cercetează pe comisarul-şef de poliţie Gheorghe Lupşă, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Omul legii a intrat în atenţia procurorilor după ce cotidianul ZIUA de Constanţa a semnalat existenţa unor inadvertenţe în declaraţiile de avere completate de comisarul-şef Lupşă. După cum arătam şi într-una din ediţiile trecute, conform declaraţiei de avere completate pe data de 20.10.2010, înregistrată la IPJ Constanţa pe data de 01.11.2010 cu numărul 85/114, şeful SIC posedă, în procent de 100%, din anul 2004, prin intermediul unui contract de vânzare-cumpărare, un teren agricol în Agigea, în suprafaţă de 9,5 hectare. Pe data de 17 mai 2011, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a completat o nouă declaraţie de avere, care a fost înregistrată la IPJ Constanţa pe data de 21.06.2011. Potrivit acestui act, comisarul-şef are, din 2007, un teren intravilan în suprafaţă de nouă hectare. Mai mult decât atât, conform propriilor declaraţii, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale a înstrăinat, pe data de 12.12.2010, teren intravilan Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa contra sumei de 216.000 de lei. În urma unui calcul simplu, din cele două declaraţii de avere ale comisarului-şef Lupşă se înţelege că acesta a vândut Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa suprafaţa de 5.000 de metri pătraţi în schimbul sumei de 216.000 de lei. Nu de aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii CN APMC. Potrivit acestora, de la Gheorghe Lupşă s-a achiziţionat suprafaţa de tren de 2.071 de metri pătraţi, contra sumei de 284.420 de lei, fără TVA.

Un proiect prioritar al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii

Lupsa_-_sediu_diicot.jpg

„Procedura utilizată a fost vânzare-cumpărare, terenul fiind situat pe amplasamentul proiectului «Pod Rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre - Marea Neagră». Obiectivul respectiv este un proiect prioritar al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, lucrările constând în execuţia unui pod peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, necesar în vederea conectării portului Constanţa la Autostrada Bucureşti - Constanţa şi în vederea realizării unui legături între partea de nord şi cea de sud a portului Constanţa", conform celor precizate de CN APMC. Prin intermediul unui alt document emis la cererea cotidianului ZIUA de Constanţa, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa informează că instituţia are „obligaţia legală de a afişa pe pagina de Internet a instituţiei declaraţiile de avere şi respectiv de interese ale poliţiştilor astfel cum au fost completate de către aceştia". „În aceste împrejurări, se apreciază că IPJ Constanţa nu poate efectua interpretări faţă de conţinutul declaraţiilor de avere ale poliţiştilor, atâta timp cât în legea nr. 176/2010 este specifică instituţia care are competenţa de a se pronunţa în legătură cu aspectele sesizate de către terţe persoane fizice sau juridice, respectiv Agenţia Naţională de Integritate", conform IPJ Constanţa. Menţionăm că am încercat să obţinem un punct de vedere din partea şefului Serviciului de Investigaţii Criminale referitor la acest subiect, sens în care i-am transmis şi un mesaj pe telefonul mobil, însă acesta nu ne-a răspuns. Precizăm, de asemenea, că dacă în zilele următoare ne va fi transmis totuşi un punct de vedere din partea sa, îl vom publica într-o ediţie viitoare astfel cum a fost formulat.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii