Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegi la DNA si in top 500

ro

09 Oct, 2009 02:30 2832 Marime text
cap_1.jpgPrimarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, sunt colegi, în topul 500 al milionarilor români, cu doi dintre cei cu care împart şi inculparea referitoare la retrocedarea ilegală de terenuri

Mazăre ocupă locul 428 în topul Forbes, cu 10 milioane de euro, iar colegul Nicuşor poziţia 450 cu numai 9 milioane. Cei doi care conduc destinele constănţenilor, atât la nivel de municipiu cât şi de judeţ, au fost acompaniaţi în clasamentul bogătaşilor şi de Cristi Borcea, Shakira de la Dinamo, dar şi de Dragoş Emil Săvulescu.

Cei doi apar în documentele de inculpare în celebrul dosar instrumentat de DNA, referitor la retrocedările de terenuri făcute în afara legii. Mai precis, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus în luna octombrie a anului trecut „trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)". Capete de listă: Radu Ştefan Mazăre - primarul municipiului Constanţa şi Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Numele lui Săvulescu apare la capitolul mandatari, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de funcţionari din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, iar Borcea este menţionat la categoria cesionari cumpărători de drepturi succesorale, alături de Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa Habitat şi Ambient SA, şi Mihai Camboianu. Şeful de la Dinamo este inculpat pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Şi, cu atâtea capete de acuzare, cei patru crai de la răsărit au reuşit să facă şi avere.

nicusor_constantinescu_09.jpgFaceţi loc, vin câinii roşii!

Colegii de inculpare ai cuplului Mazăre - Constantinescu stau ceva mai bine la capitolul avere decât cei doi despre care se spune că au facilitat retrocedările ilegale. Dinamovistul Cristian Borcea are 39 de ani şi o avere de 65 - 70 de milioane de euro. Sau cel puţin aşa susţin cei care au întocmit Topul 500 Forbes al milionarilor, editat de Adevărul. Catalogul cu bogătani ne spune că „după ce a dezvoltat grupul de firme Crimbo Gaz, care îmbuteliază şi comercializează gaz lichefiat, de altfel prima firmă de acest gen de pe piaţa românească, Borcea a ajuns, anul trecut, la un acord cu cei de la SHV Gaz pentru a vinde acest business, pentru care a primit în schimb 50 de milioane de euro. (...) A investit mare parte din banii câştigaţi în domeniul imobiliar şi în turism. Cum piaţa imobiliară este îngheţată, Borcea îşi concentrează investiţiile în hotelul Bavaria Blue din Mamaia, cotat la patru stele, şi în hotelul Transilvania din Olimp".

Pe locul 467 din topul celor mai avuţi români îl găsim pe Dragoş Săvulescu, care a agonisit între 6 şi 9 milioane de euro. „Fostul acţionar al clubului Dinamo a devenit un «nume» în România prin implicarea pe care a avut-o în cadrul echipei de fotbal. La 36 de ani, Săvulescu - fiul unui fost angajat al Preşedinţiei României - se poate lăuda deja cu o avere impresionantă, realizată în special din imobiliare. Finul lui Ilie Năstase, însurat cu Rodica Ghionea în 2005, Săvulescu a intrat în colimatorul presei după ce s-a aflat că, pentru întreaga nuntă, el a scos din buzunar aproximativ 500.000 de euro. Cum a ajuns Dragoş Săvulescu să aibă atâţia bani este un mister, mai ales că el refuză dialogul. Potrivit unor surse demne de încredere, încă din urmă cu mai mulţi ani, ajutat de Agenţia Domeniilor Statului, Săvulescu a început să-şi rotunjească fondurile, iar în 2004 tot el a controlat o parte importantă din terenurile de lux ale Capitalei", se spune în Top. După cum vedem, cei doi co-inculpaţi sunt afacerişti cu cotă şi cu mare experienţă în imobiliare. Averi mari, terenuri multe şi o Constanţă mai săracă.

{mos_ri:DNA,top 500}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii