Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciolanul Dobromin

ro

11 Oct, 2004 00:00 2665 Marime text

Ion Valentin vrea sa faca afaceri cu miliardarul Mihai Tufan

Miliardarul Mihai Tufan, despre care presa a relatat pe larg afacerile sale amoroase cu celebra prezentatoare a TVR, Andreea Marin, intentioneaza sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni de la SC Dobromin SA * Tufan s-a inscris in cursa privatizarii prin doua societati la care este actionar majoritar, respectiv SC Elsid SA Titu si SC Neptun SA Campina * Miliardarul controleaza un grup de firme care deruleaza afaceri prospere in domeniul energetic si al productiei de aliaje din carbon si siliciu * Din acest grup fac parte urmatoarele firme: Metaleuroest SA Campina, Neptun SA Campina, Elsid SA Titu, Frontec SA Bucuresti, Casirom SA Turda, Electrocarbon SA Slatina si Taipan SRL Campina * Cele doua firme ale lui Mihai Tufan care s-au inscris in cursa privatizarii de la Dobromin sunt dispuse sa accepte o convietuire de lunga durata cu Asociatia PAS a salariatilor * Surse din AVAS spun ca articolele critice aparute in presa cu privire la privatizarea societatii i-au determinat pe factorii de raspundere sa amane marele proiect pentru o perioada inca nedeterminata * Nu este exclus ca privatizarea sa aiba loc abia dupa alegerile generale, din motive pur electorale * Directorul Dobromin SA, Ion Valentin Salvator si sefa biroului privatizare, Doina Bostan, au facut mai multe drumuri la Bucuresti, in vederea intocmirii documentatiei pentru vanzarea activelor * In tot acest timp, soarta celor 42 de salariati disponibilizati a ramas incerta, in sensul ca actuala conducere refuza sa achite sumele datorate potrivit legii, mai ales ca exista un proces pe rol la Tribunalul Constanta, in aceasta cauza #

Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului a relansat procesul de privatizare a societatii Dobromin SA. Surse din AVAS declara ca in cursa pentru achizitionarea societatii s-a inscris un consortiu format din societatile Elsid SA Titu si Neptun SA Campina. Din acelasi consortiu ar face parte si asociatia PAS a salariatilor Dobromin SA, controlata de directorul general Ion Valentin Salvator, inginerul-sef Jenica Popa, liderul national al Confederatiei Sindicatelor din Minerit, Octavian Luca si liderul sindicatului salariatilor din Dobromin SA, Nicolae Chirita. Din capul locului, o asemenea intelegere facuta intre actuala conducere a societatii, sindicat si doua societati care provin din acelasi grup de firme este un compromis suspect intre doua metode de privatizare total diferite. In fapt, prin aceasta inginerie, in cursa pentru privatizare au fost puse la bataie metoda vanzarii directe de actiuni si metoda MEBO, prin care salariatii devin proprietari. Potrivit surselor noastre, directorul Ion Valentin Salvator si sefa biroului de privatizare de la Dobromin SA, Doina Bostan, au facut mai multe drumuri la Bucuresti, pentru depunerea documentatiei aferente. Initial, schimbarea statutului de proprietate al exploatatiilor miniere de la Ovidiu-Corbu si Cerna (ce a mai ramas din Dobromin SA dupa ce sucursalele de la Medgidia si Basarabi au fost vandute) urma sa aiba loc in decursul acestei luni. Datorita materialelor aparute in presa locala si nationala cu privire la situatia mineritului dobrogean, procesul a fost amanat pentru o data nedeterminata. Nu este exclus ca, din ratiuni electorale, vanzarea societatii sa fie amanata pana dupa alegerile generale. Situatia viitorului proprietar al SC Dobromin SA a fost usurata in toamna acestui an, prin disponibilizarea a 42 de persoane. Cum de pe urma privatizarii sucursalelor de la Medgidia si Basarabi, societatea nu a ramas cu prea multe resurse, salariatilor disponibilizati li s-a pus in vedere ca nu isi pot primi integral sumele compensatorii, asa cum prevede legea. In aceste conditii, societatea a fost citata in instanta, la Tribunalul Constanta, pentru solutionarea litigiului cu fostii salariati. Procesul se anunta de lunga durata, existand toate sansele ca pana la finalizarea sa, SC Dobromin SA sa fie vanduta consortiului mentionat anterior.

In spatele firmelor Elsid si Neptun se afla miliardarul Mihai Tufan

Elsid SA Titu este lider national in productia de electrozi din grafit. Societatea produce si blocuri carbonice, cocs, carbon calcinat, grafit sintetic, carbura de siliciu, pasta Soderberg, antracit calcinat si fero-siliciu. Produsele au aplicatie in industria metalurgica. Elsid SA a fost privatizata in anul 2001, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de SC Metaleuroest Campina SA. Cealalta societate interesata de mineritul dobrogean, Neptun SA Campina, activeaza in domeniul energetic. In decursul anului 2003, Neptun SA si-a castigat dreptul de a participa la modernizarile angajate de Termoelectrica SA. Mai mult, societatea a achizitionat eurobonduri emise de Termoelectrica, in vederea obtinerii creditelor necesare modernizarii termocentralelor. Actionarul majoritar al SC Neptun SA Campina este Metaleuroest SA din aceeasi localitate. De altfel, sub umbrela Metaleuroest functioneaza mai multe societati industriale reunite intr-un puternic grup de firme. Acestea sunt: Elsid Titu, Neptun Campina, Frontec Bucuresti, Electrocarbon Slatina si Taipan Campina. Metaleuroest are participatii importante si la SC Casirom SA Turda. Omul care se afla in spatele acestor firme este miliardarul Mihai Tufan, unul din cei mai bogati oameni de afaceri din domeniul industriei metalurgice. Tufan a fost mediatizat intens de presa nationala pentru relatia amoroasa pe care a intretinut-o cu prezentatoarea postului national de televiziune Andreea Marin. In anul 2002, numele sau a fost vehiculat intr-un scandal de devalizare a societatii Casirom, juristul societatii acuzand faptul ca Tufan a determinat relatii comerciale dezavantajoase intre societatea citata anterior si firmele Elsid, Electrocrabon si Frontec, la care acesta este actionar majoritar prin intermediul Metaleuroest.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii