Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:04 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine l-a condamnat la închisoare pe fostul primar din Năvodari, Tudorel Calapod

ro

20 Oct, 2014 00:00 4649 Marime text
Fostul primar din Năvodari, Tudorel Calapod (fost şef al RAR Constanţa), omul de afaceri Roberto Vincentelli, dar şi Manuela Ştefania Marinescu, administratorul firmei Ecological Center SA Năvodari, au fost condamnaţi definitiv. Calapod a fost acuzat că ar fi sprijinit Ecological Center în obţinerea acordului de mediu privind construirea unui depozit de deşeuri toxice şi periculoase pe raza oraşului Năvodari. Pedeapsa aplicată fostului primar este cu executare şi a fost dictată de trei judecători ai Curţii Supreme, respectiv Maricela Cobzariu, Lucian Macavei şi Ilie Aurel, conform surselor noastre.
 
Roberto Vincentelli, Tudorel Calapod, Manuela Ştefania Marinescu şi SC Ecological Center SA au fost trimişi în judecată aproape de jumătatea lunii septembrie 2011 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Achitări  

Pe data de 7 februarie 2013, Calapod a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată, şi la alte şase luni de detenţie pentru fals intelectual. Tribunalul a contopit condamnările, dispunând ca Tudorel Calapod să execute pedeapsa cea mai grea, de 3,6 ani de închisoare. Vincentelli a fost achitat pentru dare de mită, dar a primit o amendă cu caracter administrativ în sumă de 1000 de lei. De menţionat că, în cauză, Roberto Vincentelli a fost reţinut pentru 24 de ore. Marinescu a fost, de asemenea, achitată pentru uz de fals în formă continuată, însă i-a fost aplicată o amendă cu caracter administrativ în sumă de 1.000 de lei. Şi SC Ecological Center SA Năvodari a fost achitată pentru uz de fals în formă continuată, unitatea fiind amendată tot cu suma de 1.000 de lei. Tribunalul a desfiinţat certificatul de urbanism nr. 718 din 20.12.2007, înregistrat la Primăria Năvodari sub nr. 25623/20 12 2007, eliberat către SC Ecological Center SA Năvodari, referitor la construirea obiectivului „Centru de Gospodărire Deşeuri Industriale“.

Vincentelli şi mita

Condamnările Tribunalului au fost atacate la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, pe data de 12 decembrie 2013, l-a condamnat pe Vincentelli la pedeapsa de un an închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru dare de mită. Marinescu a luat şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru uz de fals în formă continuată. Asta în timp ce SC Ecological Center SA Năvodari a primit o amendă penală în cuantum de 7.000 de lei, pentru uz de fals în formă continuată. Vineri seara, cei trei judecători mai sus precizaţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au menţinut pedepsele aplicate inculpaţilor de Curtea de Apel Constanţa.

Dosarul „Henri Coandă“

De menţionat că doi dintre judecătorii care au decis condamnarea fostului edil Calapod, respectiv Ilie Aurel şi Maricela Cobzariu, au hotărât menţinerea afaceristului israelian Avraham Morgenstern sub control judiciar. Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, Morgenstern este cercetat pentru dare de mită de procurorul Dana Ana, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“. În această cauză mai este anchetat Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, pentru luare de mită şi fals în declaraţii, dar şi Alexandru Mazăre, senator al României, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

RADET Constanţa

Nu este de trecut cu vederea faptul că Maricela Cobzariu a fost unul dintre cei trei judecători ai Înaltei Curţi care au decis condamnarea definitivă a lui Ilie Rachieru, fostul director al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, acuzat de fapte de corupţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii