Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine denunţă pe cine la Spitalul Judeţean Povestea cu iz de telenovelă a şpăgii de 200 de lei. Şi o sticlă de whisky!

ro

09 May, 2011 00:12 4273 Marime text
spaga_spitalul_judetean_002.jpgLucrurile nu sunt ceea ce par?! Scandalul şpăgii date în vileag la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa ia amploare şi urmăreşte direcţii din ce în ce mai interesante. Denunţată de Carolina Melente, Carmela Endora Gherghina a fost la un pas de a-şi petrece următoarele două săptămâni la răcoare. Iar pericolul nu a trecut încă.

O dată cu lăsarea în libertate a consilierului juridic al spitalului suspectat de luare de mită, variante demne de atenţie se fac auzite, cu privire la modul în care ar fi stat cu adevărat lucrurile. De la bun început, este de precizat faptul că în acest week-end judecătorii Tribunalului Constanţa au respins propunerea de arestare a consilierului juridic Carmela Endora Gherghina, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, formulată de anchetatori. În contextul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au considerat că ancheta s-ar desfăşura mai bine cu suspecta aflată după gratii şi au solicitat instanţei arestarea preventivă a acesteia pentru o perioadă de 15 zile, judecătorii au fost de altă părere şi au dispus lăsarea acesteia în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia Tribunalului a fost deja atacată în recurs de procurori, procesul urmând să se reia la începutul acestei săptămâni la Curtea de Apel Constanţa, unde trei judecători vor hotărî dacă într-adevăr suspecta poate fi cercetată în libertate, sau dacă se impune arestarea ei, aşa cum au apreciat anchetatorii.

Preţul: 200 de lei şi o sticlă de whisky

Numele Carmelei Endora Gherghina a fost „pătat" după ce colega sa de muncă, pe numele ei Carolina Melente, a denunţat-o la Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa al Direcţiei Generale Anticorupţie şi la Parchetul Tribunalului că i-ar fi solicitat mită pentru a soluţiona favorabil o cercetare disciplinară deschisă pe numele denunţătoarei. În aceste condiţii, la sfârşitul zilei trecute procurorii au anunţat că Endora Gherghina a fost prinsă în flagrant după ce primise 200 de lei şi o sticlă de whisky de la denunţătoare. Acuzată de luare de mită, consiliera juridică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a rămas 24 de ore în arest, pe numele său fiind emisă ordonanţă de reţinere de către procurori. Mai mult, aşa cum am arătat deja, la momentul de faţă soarta sa atârnă de judecătorii Curţii de Apel, care vor decide dacă admit sau nu recursul procurorilor privind arestarea sa. Totuşi, nu a trecut mult de la scandalul cu şpagă, iar vorbele despre denunţătoare au început să se facă auzite.

Comerţ cu cadavre?

Astfel, surse informate au declarat că Melente ar fi avut de-a lungul timpului mai multe probleme cu instituţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, nu o dată denunţătoarea consilierului juridic fiind suspectată că s-ar fi îndeletnicit cu „vinderea" pacienţilor decedaţi către diverse case mortuare, operaţiune în urma căreia ar fi primit un comision. Mai mult, spun aceleaşi surse, se pare că la data realizării flagrantului delict în urma căruia Carmela Endora Gherghina ar fi fost încătuşată pentru 24 de ore, decizia de concediere a denunţătoarei fusese deja semnată de conducerea Spitalului Judeţean, astfel că eventuala şpagă oferită nu ar mai fi produs niciun efect în beneficiul Carolinei Melente. În aceste condiţii, denunţul ar fi fost fie o răzbunare din partea acesteia, fie o încercare de a deturna atenţia de la problema reală, respectiv, comisioanele încasate pentru plasarea pacienţilor decedaţi în unitatea spitalicească. Nu în ultimul rând, sunt şi alte voci care o acuză pe Carolina Melente că ar fi fost „folosită de multă vreme în denunţuri". Aceleaşi surse au mai afirmat: „Carmela trebuia îndepărtată, a devenit incomodă. A semnat alături de conducere multe. Trebuia să se aştepte. Sperăm să spună tot ce ştie şi să-şi rezolve problema şpăgii de doi lei". Până la acest momente, niciuna dintre variante nu a fost confirmată oficial. Pe de altă parte, ceea ce atrage atenţia în flagrantul delict realizat de anchetatori este valoarea relativ mică a sumei pe care Gherghina ar fi primit-o: 200 de lei şi o sticlă de whisky. Cunoscută drept o femeie înstărită, fiind fiica unui important afacerist constănţean, Carmela Endora Gherghina nu lăsa în aceste condiţii impresia că s-ar fi pretat la o şpagă mizeră. Pe de altă parte, surse apropiate cazului au comentat decizia instanţei de a o lăsa în libertate pe suspectă tot prin prisma bunei situaţii financiare de care s-ar bucura tatăl acesteia. Variantă neconfirmată oficial.

Ce zice instanţa

În acest sens, redăm în continuare minuta hotărârii instanţei de punere în libertate a Carmelei Endora Gherghina, astfel cum aceasta apare pe Portalul instanţelor de judecată: „În baza articolului 1491 alineat 9 Cod procedură penală, respinge propunerea de arestare preventivă a inculpatei Gherghina Carmela Endora. În baza art. 1491 alin. 12 raportat la art.146 alin.111 Cod procedură penală, art. 143 alin.1 şi art. 136 alin.1 lit.b raportat la art. 145 Cod procedură penală, dispune faţă de inculpata Gherghina Carmela Endora (...) luarea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea în care locuieşte - municipiul Constanţa - fără încuviinţarea instanţei de judecată, pe o durată de 30 de zile, de la 07.05.2011 la 05.06.2011". De asemenea, se arată în aceeaşi hotărâre a instanţei că „în baza art. 145 alin.11 şi alin. 12 Cod procedură penală, pe durata măsurii obligării de a nu părăsi localitatea inculpata se va supune următoarelor obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; b) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemată; c) să nu îşi schimbe locuinţa fără încunoştinţarea instanţei de judecată". În plus, suspecta a mai fost obligată să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme şi să nu se apropie de martorul denunţător Melente Carolina, de membrii familiei acesteia şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect. Se mai arată că „desemnează ca organ de supraveghere Secţia de Poliţie din municipiul Constanţa în a cărei rază teritorială domiciliază inculpata". Judecătorii i-au atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor impuse, se poate lua faţă de aceasta măsura arestării preventive. Totuşi, aşa cum am precizat anterior, hotărârea Tribunalului a fost deja atacată în recurs, care se va judeca la Curtea de Apel.

Procese cu spitalul şi credite

Pe de altă parte, este de menţionat faptul că nu este pentru prima dată când consilierul juridic al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se află în instanţa de judecată. Ca o fină ironie a sorţii, în cursul zilei de astăzi urma să înceapă, tot la Tribunalul Constanţa, procesul intentat de Carmela Endora Gherghina şi de alţi angajaţi ai unităţii spitaliceşti Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru drepturi salariale. Cauza cu pricina a fost înregistrată pe rolul Secţiei civile a Tribunalului Constanţa, materia juridică Litigii de muncă, pe data de 25 martie, fiind vorba despre o acţiune intentată SCJU de către Sindicatul Independent Tehnic, Economic şi Administrativ din Unităţile Sanitare Constanţa, dar şi de mai mulţi angajaţi ai spitalului, printre care şi consilierul juridic. Procesul este programat să înceapă astăzi, la completul LM6. Revenind la denunţătoarea Carolina Melente, este de precizat că, potrivit unor surse, aceasta lucrează cu jumătate de normă la Pozimed. Conform www.vrajitorul.eu, pe numele Carolinei Melente a fost înscrisă o garanţie reală mobiliară asupra „veniturilor prezente şi viitoare", pentru un credit de 3.318,64 de lei, contractat în 2007. De asemenea, a fost institut şi gaj asupra disponibilităţilor din conturi, pentru aceeaşi sumă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • decacat 09 May, 2011 10:51 cit isi iau soga valentin stefan,theodor nita ,sadic zafer s a ...de au vile de lux ,masini ultimul tip-mercedes bmw uri seria 7 jeepuri ,audi q 7 audi a 6 si audi a 8 etc din salariul de bugetra? de vilele din mamaia linga hotel royal ce zic dna sri csm?traian basescu ce zice? al quaida e la parchet cod dna
  • arond 09 May, 2011 08:32 beneficiind de protectia medicului sef, dr. badarau victoria, care dealtfel a si reprimit-o dupa ce melente carolina fusese mutata disciplinar pe o alta sectie, infirmiera respectiva isi permitea nici sa nu mai vina in turele de noapte la serviciu, protejata si de asistentele coco si lili. unde ai fost in noaptea de 24/25 aprilie, dna infirmiera melente carolina, ca la serviciu nu ai fost ?!