Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:33 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai grave incendii din localurile din Constanţa! Ce s-a schimbat după tragediile din Beirut sau Colectiv

ro

23 Jan, 2017 00:00 5687 Marime text
Incendiul din clubul Bamboo ne-a reamintit tuturor despre tragedia din clubul Colectiv, unde peste 60 de tineri au decedat în urma intoxicaţiei cu fum, a arsurilor suferite. Cu toate că cele două incendii recent aduse în discuţie au avut loc la Bucureşti, nici Constanţa nu a fost ferită de incendii puternice în spaţii publice pline de clienţi, incendii care au nimicit localurile respective şi care s-au soldat cu victime.

Tragedie la restaurantul libanez Beirut. Trei tinere au murit

Poate cel mai grav dintre acestea este cel de la restaurantul libanez Beirut, de pe bulevardul Tomis, care a avut loc pe 5 aprilie 2014. Trei tinere au ars în urma incendiului care a cuprins restaurantul, la acel moment plin de clienţi. Dintre cele trei victime aflate în interiorul restaurantului Beirut, două erau dansatoare şi se aflau în vestiar când a luat foc clădirea. Cea de-a treia victimă era cântăreaţă în acel local. Incendiul a cuprins la momentul respectiv şi sala de jocuri de noroc aflată în corpul clădirii, dar şi Legendary Pub, aflat în imediata vecinătate. În Legendary Pub, în seara fatidică, Mad Driven concerta pentru prima dată în Constanţa, în local aflându-se aproximativ 100 de clienţi. În cazul incendiului din restaurantul Beirut s-a deschis un dosar penal, care se află în judecată în primă instanţă.

Cine deţine restaurantul Beirut

Conform Registrului Comerţului, restaurantul Beirut funcţionează pe SC Middle East Parteners SRL şi este administrat de Joceline Ep. Youssef Baaklini Karam şi George Karam. Acesta din urmă se mai ocupă de următoarele firme: SC Domino Star International SRL, SC GNK Shipping & Trading LD SRL, SC Middle East Trading SRL şi SC Wood Forest Style SRL (radiată).
 
George Karam, prin intermediul societăţii Middle East Trading, a fost implicat într-un scandal, în anul 2006, alături de Omar Hayssam. La acea vreme, un cargou pentru mărfuri generale a fost pus sub sechestru de DIICOT - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care avea indicii conform cărora sirianul Omar Hayssam ar fi părăsit ţara la bordul acelui vas. Ambarcaţiunea se numea „Iman T“, aparţinea firmei Mediteranean Line Inc. şi avea ca agent societatea Ashila Shipping. Operatorul naval, firma Tartoussi Shipping, care aparţine omului de afaceri Mohamad Tartoussi, este punctul de legătură cu Middle East Trading SRL.
 
La acel moment, George Karam deţinea 150 mc de cherestea la bordul navei „Iman T“, marfă ce trebuia să fie expediată în Egipt. În urma presiunilor pe care administratorul firmei Middle East Trading le-ar fi pus asupra omului de afaceri Mohamad Tartoussi, operaţiunea de livrare a materialului lemnos ar fi fost finalizată cu succes.
 
În 2012, George Karam a fost implicat într-un alt scandal. În luna martie a respectivului an, în calitate de administrator al SC Middle East Trading SRL, acesta a formulat un denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie. Omul de afaceri spunea că primise un container cu mobilă de lux, pentru care ar fi trebuit să dea 1.000 de euro unor lucrători vamali din Portul Constanţa Sud - Agigea. Banii ar fi trebuit să oprească un control asupra mobilei de lux, marfă care ar fi putut avea de suferit în urma manevrelor neatente. Menţionăm că în ambele scandaluri apare şi numele lui Mircea Boncotă, directorul Middle East Trading SRL.

Incendiu la Culture Pub, la câteva zile de la tragedia din Colectiv

Un alt incendiu grav care a avut loc într-un local din Constanţa a avut loc la doar o zi de la incendiul din Colectiv. În seara zilei de 1 noiembrie 2015, pompierii au fost solicitaţi să intervină la un incendiu care a izbucnit în Culture Pub, de la Casa de Cultură. Din fericire, localul era aproape gol, câţiva angajaţi având nevoie de îngrijiri medicale la faţa locului, iar un client fiind transportat la spital în stare de ebrietate.
 
Potrivit Registrului Comerţului, firma Europe Belle Paradise SRL, pe care funcţionează localul Culture Pub, o are ca asociat unic şi administrator pe Gabriela Ciolpan, născută în anul 1980, în Constanţa.
 
Până în septembrie 2015, Europe Belle Paradise SRL îi avea ca asociaţi pe Valentin Viorel Oiţă Bucur, Nicoleta Dogărescu şi Gabriela Ciolpan. Administratorii societăţii erau Nicoleta Dogărescu şi Gabriela Ciolpan.

Incendiu de proporţii la terasa Cafe del Mar

Un alt incendiu grav a izbucnit în octombrie 2010. Terasa Cafe del Mar din Mamaia a ars în întregime din cauza unui scurtcircuit, pagubele ridicându-se la câteva sute de mii de euro. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, flăcările au fost văzute de un trecător, care a sunat imediat la 112, iar la faţa locului au fost trimise şase autospeciale ale Detaşamentului Constanţa - Oraş. Deşi pompierii s-au chinuit aproape cinci ore să stingă flăcările, terasa a fost distrusă aproape în întregime, ei reuşind însă să împiedice extinderea focului şi către localurile din împrejurime. În urma investigaţiilor, pompierii au stabilit drept cauză probabilă a producerii incendiului un scurtcircuit declanşat la un calorifer electric lăsat nesupravegheat.

Incendiu la restaurantul Antica din Vama Veche

Pe 29 iulie 2015 s-a produs un alt incendiu puternic, la restaurantul Antica din Vama Veche, în plină zi. La momentul respectiv, la faţa locului au ajuns trei echipaje ale pompierilor şi unul de la SMURD, 14 subofiţeri şi trei ofiţeri. Este posibil, după cum spun pompierii, ca focul să fi pornit de la o friteuză defectă. Restaurantul Antica este construit din lemn, aşa încât focul s-a extins cu repeziciune, fiind afectaţi aproximativ 200 de metri pătraţi din construcţie. Incendiul a cuprins o parte din peretele din spatele aragazului şi tavanul din lemn, întregul restaurant fiind inundat de fum. Din fericire, nu au existat victime, incendiul soldându-se doar cu pagube materiale.
 
Fostul club de striptease The Cats din Constanţa a ars la finele anului 2015
 
În dimineaţa zilei de 15 decembrie 2015, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ au fost alertaţi în legătură cu faptul că un incendiu s-a declanşat în staţiunea Mamaia. Incendiul a izbucnit în clădirea fostului club de striptease The Cats din Constanţa, acum dezafectat. Se pare ca focul fusese declanşat de nişte oameni ai străzii care se adăposteau în interior. Incendiul nu s-a soldat cu victime.

Şi hotelul Histria a fost mistuit de flăcări

Un incendiu violent a izbucnit la hotelul Histria din staţiunea Mamaia în dimineaţa zilei de 15 noiembrie 2015. Totul a pornit cu o alertă la ora 5.55. La faţa locului s-au deplasat 12 autospeciale, un camion, 57 de subofiţeri şi cinci ofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“. În momentul izbucnirii incendiului, în hotel se aflau trei angajaţi, care au ieşit din clădire fără să fie răniţi. Constanţa se afla sub incidenţa Codului Galben de vijelie, iar flăcările se extindeau repede din cauza vântului. S-a decopertat întregul acoperiş pentru a stinge toate focarele de la care putea reizbucni incendiul.
 
George Bosânceanu, proprietarul hotelului Histria, a declarat la momentul respectiv că avea hotelul închis întrucât aştepta o pronunţare, deoarece are un mandat de zece ani şi că incendiul a izbucnit de la eoliana care alimenta hotelul cu energie electrică. Clădirea a fost serios avariată. Au ars 1.250 mp din acoperiş, grinzi de lemn, lambriuri din material plastic, patru ferestre termopan, patru uşi PVC şi 200 de saltele din lână. Potrivit reprezentanţilor ISU „Dobrogea“, cauza probabilă ar fi un scurtcircuit electric produs la un conductor electric defect.
 
Hotelul lui George Bosânceanu a fost implicat în mai multe scandaluri, atât legate de alimentarea cu energie electrică, cât şi pentru că şi-ar fi extins proprietatea fără a avea o autorizaţie de construcţie pentru acest lucru.

Cum fentează unele localuri legea anti-fumat?

Chiar dacă aceste incendii nu au izbucnit din cauza unor ţigări aruncate la întâmplare, una dintre măsurile luate după tragedia Colectiv este Legea 15/2016, cunoscută ca legea anti-fumat, care a intrat în vigoare pe 17 martie.
 
În ghidul privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, se arată că „scopul principal al interzicerii fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă şi în spaţiile publice închise este protejarea sănătăţii angajaţilor şi a cetăţenilor care se află în spaţiile publice, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun“.
 
Totuşi, unii proprietari de baruri din Constanţa au căutat soluţii pentru ca în localurile lor să se poată fuma în voie, fără a risca să fie amendaţi. Astfel, acestea s-au transformat în asociaţie sau club, pentru ca membrii să îşi poată exercita viciul în interior şi să nu fie nevoiţi să iasă afară. Cu alte cuvinte, localul nu va mai fi un loc cu acces public, ci un club privat. Se fac cartele de membru, se semnează o adeziune prin care se ia la cunoştinţă că în interiorul clubului se fumează şi stai liniştit.
 
Aşa se practică la Player Arena, de pe bulevardul 1 Decembrie 1918 2A din municipiu, unde nu poţi comanda dacă nu ai card de membru. O domnişoară care serveşte la bar îţi dă imediat o hârtie pe care să o completezi pentru a deveni membru Player Arena. După care îţi ia comanda, îţi dă voie să fumezi şi îţi aduce nota de plată pe care trebuie să o achiţi!
 
Cât este de legală această practică este greu de spus. Aşa că am întrebat autorităţile locale, după cum arăta ZIUA de Constanţa în 11 aprilie 2016.
 
„Cred că am primit o solicitare de la cineva din afară, o persoană fizică, ce ne-a sesizat, şi a fost dată către Inspecţia de Prevenire. Conform legii, dacă desfăşoară activităţi de comerţ, este ilegal“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa la acel moment, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, Anca Chiriţă.
 
În forma actuală, legea interzice fumatul inclusiv în cluburile private, cu circuit închis. Potrivit prevederilor, „spaţiul public este considerat orice spaţiu accesibil publicului (de exemplu, din domeniul cultural-artistic, sănătate, învăţământ, alimentaţie publică, cluburi, baruri, cafenele etc.) sau destinat utilizării colective (de exemplu, pentru activităţi comerciale, sportive, târguri, expoziţii etc.), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces.“
 
Un alt local care a devenit o comunitate este Beer Hunter din municipiul Constanţa. Pe pagina lor de Facebook, fenomenul a fost anunţat încă de la începutul lunii martie, când aceştia au postat un mesaj în care transmiteau că accesul în bar se va face exclusiv membrilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii