Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce zice Poliţia Constanţa despre prima amendă pe legea anvelopelor de iarnă

ro

16 Nov, 2011 01:42 2211 Marime text
anvelope_sediu_Politia_rutiera_2.jpgAmenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte -amendă, respectiv între 603 şi 1.340 de lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare

Este bine cunoscut faptul că în intervalul de timp 1 noiembrie - 1 martie toţi participanţii la trafic pe drumurile din România sunt obligaţi să-şi „încalţe" automobilele cu anvelope de iarnă. În caz contrar, conducătorii auto riscă amenzi drastice, dacă sunt prinşi conducând pe zăpadă, gheaţă ori polei. Dat fiind că în ultimele zile au fost înregistrate temperaturi scăzute, creându-se un climat propice apariţiei gheţii ori poleiului, este de aşteptat ca în perioada imediat următoare Serviciul Rutier Constanţa, în colaborare cu Autoritatea Rutieră Română şi Registrul Auto Român, să-şi facă simţită prezenţa în trafic pentru verificarea anvelopelor.

Reprezentanţii Poliţiei Constanţa au informat că pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S", „M.S.", „MS" sau „M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons". Nu este de omis faptul că potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului". În ceea ce priveşte prima amendă aplicată la Constanţa în contextul acestei ordonanţe, reprezentanţii Serviciului Rutier Constanţa spun că, cel puţin până la acest moment, ea nu a fost aplicată. Potrivit aceleiaşi surse, amenda pentru fapta menţionată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii