Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune comisarul-şef Bărbuceanu 60 de milioane de ţigarete descoperite în Portul Constanţa, toţi suspecţii liberi

ro

06 Jul, 2012 01:00 4245 Marime text

tigarete-tigaricontrabanda8.jpgPoliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa au desfăşurat ieri opt percheziţii domiciliare pe raza municipiului şi în Portul Constanţa Sud - Agigea.

În paralel, alte forţe de ordine au descins în Bucureşti, Arad şi în Zona Liberă Curtici. Cu această ocazie au fost descoperite aproximativ 60 de milioane de ţigarete, fiind una dintre cele mai mari capturi de ţigări de contrabandă, valoarea ţigaretelor găsite fiind de aproximativ 5 milioane de euro. În urma acţiunilor de la Constanţa, opt persoane au fost duse la audieri, însă niciuna nu va fi reţinută, cel puţin momentan, în ciuda capturii şi a valorii acesteia. Comandantul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, comisarul-şef Nicolae Bărbuceanu, ne-a explicat motivul pentru care cei opt constănţeni, alături de doi bucureşteni şi de un arădean, sunt cercetaţi în stare de libertate.

Activitatea de ieri s-a realizat în vederea destructurării unui grup infracţional, membrii săi fiind suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile şi înregistrarea de operaţiuni şi cheltuieli fictive în evidenţele societăţii implicate, rezultate din comerţul transfrontalier cu ţigări şi prezentarea de documente falsificate la autoritatea vamală. În zorii zilei, oamenii legii au efectuat 14 percheziţii la sediile sociale şi la domiciliile suspecţilor, în oraşele Constanţa, Bucureşti şi Arad, precum şi la depozite din zonele libere Port Constanţa Sud - Agigea şi Curtici. Reprezentanţii instituţiilor care au participat la percheziţii spun că s-au descoperit aproximativ 60 de milioane de ţigarete, fiind una dintre cele mai mari capturi de ţigări de contrabandă. „Ţigările erau achiziţionate de la firme off-shore din diferite zone ale globului şi urmau să fie vândute, prin sistemul carusel, altor firme off-shore. Conform datelor înscrise în documentele verificate, ţigările ajungeau la frontiera externă a Uniunii Europene şi de acolo spre ţări non-comunitare. În realitate, ţigările erau exportate în mod fictiv, ele fiind plasate pe piaţa neagră a ţărilor vest-europene, preponderent a Marii Britanii. În acest dosar s-au cerut şi primit, de la autorităţile judiciare din ţări comunitare şi non-comunitare, date şi informaţii referitoare la tranzitele şi exporturile de ţigări efectuate de către membrii acestui grup infracţional. Un sprijin real s-a primit din partea autorităţilor de aplicare a legii din Marea Britanie", au mai arătat poliţiştii. După cum arătam mai sus, valoarea totală a ţigărilor găsite în depozitele celor două zone libere, cu a celor deja tranzacţionate în perioada 2011-2012, se ridică la 5 milioane de euro. De altfel, pe numele membrilor grupului au fost emise mandate de aducere, urmând ca asupra a 18 proprietăţi imobiliare deţinute de 3 membri să se instituie sechestru asigurător.

Îşi vindeau singuri ţigările

Comandantul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, comisarul-şef Nicolae Bărbuceanu, spune că faţă de persoanele duse ieri la audieri nu s-a luat măsura arestării preventive deoarece nu s-a fixat încă un prejudiciu cauzat de presupusul grup infracţional. Tot comisarul-şef Bărbuceanu mai arată că cele 11 persoane din cauză sunt luată în colimator din toamna anului 2011 şi că cercetările continuă. Un alt aspect care nu este de omis, printre cei audiaţi se numără persoane care îşi vindeau singure ţigaretele, doar în acte, însă acestea ajungeau pe piaţa neagră. Organele de anchetă mai arată că în dosar se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat", „ascunderea sursei impozabile", respectiv „înregistrarea de operaţiuni şi cheltuieli fictive în contabilitatea societăţilor care au achiziţionat ţigările" şi „prezentarea de documente comerciale falsificate la autoritatea vamală", reţinându-se diferite forme de participare din partea membrilor grupului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii