Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce paşi au făcut judecătorii în dosarul de evaziune al fraţilor Livadariu Radu Nemeş, legătura dintre Comăniţă, Secăreanu şi controversatul orădean Racz?

ro

16 Jul, 2012 01:00 6979 Marime text
afaceri-perchezitiilivadariu.jpgZIUA de Constanţa prezintă stadiul judecăţii în dosarul în care fraţii Ion şi Stelian Livadariu, afacerişti de renume în Constanţa, şi Attila Peter Racz au fost deferiţi justiţiei, alături de mai multe persoane, pentru evaziune fiscală. Referitor la acest dosar, procurorii susţin că s-a creat un prejudiciu de 20 de milioane de euro

DESCHIDEREAfaceri-florindansecareanusursafacebook.jpgÎnalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a României a decis ca George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Emilian Preda, Dan Florin Secăreanu - fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, Mariana Cozma, Nicolae Belba şi Mihai Buliga să rămână în spatele gratiilor. Cei opt au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care i-a arestat pentru 29 de zile la solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Tot Curtea Supremă a decis ca Viorel Comăniţă, director la Autoritatea Naţională a Vămilor, în prezent autosuspendat, să poată fi cercetat în stare de libertate. Interesant este că George Guliu, asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL, nu este singurul şef al firmei luat în colimator de DNA. Mai precis, Guliu este urmat de Radu Nemeş, care ar fi şi coordonatorul grupului infracţional organizat. Potrivit unor surse bine informate, Radu Nemeş ar fi cercetat într-o altă cauză, disjunsă din dosarul fraţilor Livadariu şi al celebrului afacerist orădean Attila Peter Racz.

Pe data de 16 decembrie 2011, pe rolul Tribunalului Bucureşti a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 76760/3/2011, cu obiect „infracţiuni de evaziune fiscală". Lista inculpaţilor este deschisă de ungurul Attila Peter Racz şi este continuată de fraţii Ion şi Stelian Livadariu, afacerişti de Constanţa al căror nume este strâns legat de celebra Insula Ovidiu, pe care au achiziţionat-o în 2000. Ce trei au mai fost trimişi în judecată alături de Dumitru Costache, Costel Iordache, Tudor Bodeanu, Viorica Cristea, Florin Ciocoi, Corneliu Harasim, Adrian Botescu, Carmen Stroie, Dumitru Vişan, Mihăiţă Calcan, Adrian Valentin Constantin, Gheorghe Ion şi Aurelian Cornel Neacşu. În timpul judecăţii, magistraţii bucureşteni au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă de Iordache Costel, Attila Peter Racz şi Stelian Livadariu, după care au admis cererea de modificare a controlului judiciar a lui Ion Livadariu în sensul înlăturării interdicţiei de a lua legătura cu fratele său. Tot Tribunalul a respins cererea inculpatului Racz de încuviinţare a părăsirii teritoriului României în zilele de 22 şi 23 februarie 2012, precum şi solicitarea de modificare a controlului judiciar formulată de Tudor Bodeanu şi de Costel Iordache, vizând ridicarea măsurii de a nu lua legătura între ei şi cu Viorica Cristea. Magistraţii au mai admis şi contestaţia formulată de Iordache împotriva măsurii sechestrului asigurător instituit la data de 28 iulie 2011 asupra unei autoutilitare şi a unor semiremorci. În şedinţa din data de 10 aprilie, judecătorii au constatat lipsa dosarului de fond, motiv pentru care au amânat cauza până la 8 mai. La vremea respectivă, Tribunalul Bucureşti, în vederea audierii inculpaţilor, a decis ca dosarul să fie redeschis pe data de 5 iunie, însă pentru continuarea cercetării judecătoreşti şi pentru audierea inculpaţilor instanţa a stabilit un nou termen, respectiv 4 septembrie.

DESCHIDEREAfaceri-RaczPeterAttilawwwebihoreanuro.jpg

Cu cinci milioane de euro mai mult

Procurorii DNA spun că Racz ar fi fost şeful acestei grupării, la care ar fi aderat fraţii Livadariu şi Dumitru Costache. Organele de anchetă mai arată că presupusul grup infracţional este acuzat de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere, care a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 87.386.308.61 lei (peste 20 de milioane de euro). Cu cinci milioane de euro mai mult decât cel care ar fi fost condus de Nemeş Radu şi format, printre alţii, de Dan Florin Secăreanu - fostul şef al SIPI Constanţa, Viorel Comăniţă, fostul şef al Vămilor din România, şi Codruţ Alexandru Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fost preşedinte al ANAF. Deşi nu figurează în comunicatul DNA, potrivit unor surse, Nemeş Radu ar fi cercetat de procurori într-o altă cauză, disjunsă din dosarul fraţilor Livadariu şi al controversatului orădean Attila Peter Racz.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii