Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazari ilegale la "Ovidius"

ro

22 Sep, 2003 00:00 1594 Marime text

Conducerea universitatii acorda in continuare credit sefilor Ligii Studentilor care si-au terminat de mult mandatul

Liderii studentilor vor face alegeri si in acest an, desi si-au depasit de mult mandatul si unii dintre ei sunt invinuiti ca primesc mita pentru locurile din camin * Studentii nu au incredere in Mosnianu si compania, considerand ca singura actiune a ligii o reprezinta cazarile * Chiar daca au promis de mai multe ori in ultimii ani ca isi dau demisia, sefii ligii stau in continuare cocotati pe scaune

Peste mai putin de o saptamana incep cazarile in caminele Universitatii "Ovidius". Una dintre cele mai delicate, dar si mai contestate activitati ale universitatii. In fiecare an, mii de studenti asteapta cu sufletul la gura acest moment, in speranta ca vor fi respectate criteriile oficiale de cazare si ca isi vor gasi un loc intr-unul dintre caminele universitatii. Teoretic, cazarea se face in functie de anul de studiu, distanta fata de casa si media anului precedent. Universitatea "Ovidius" Constanta administreaza trei spatii de cazare si incheie contracte de colaborare cu licee pentru a caza studenti si in caminele acestora. In mod traditional, conducerea universitatii ii lasa pe liderii Ligii Studentilor din Universitatea "Ovidius" Constanta (LSUOC) sa se ocupe de activitatea de cazare, fapt ce a generat multe suspiciuni legate de spagile care s-ar da pentru un loc in camin. In ciuda acestor discutii, conducerea universitatii continua sa ii crediteze pe actualii lideri ai studentilor. Un alt element care face ca situatia sa fie pusa si mai mult sub semnul intrebarii e faptul ca actuala conducere a ligii functioneaza ilegal, pentru ca membrii ei au depasit cu mult termenul in care, conform statutului, trebuiau organizate alegeri, si asta din dorinta liderilor de a mai sta agatati de scaune.

Agatati de scaune

Actualul presedinte, Cristian Mosnianu, a pus mana pe conducerea ligii la sfarsitul anului 1999, sau cel tarziu la inceputul anului 2000. Conform articolului 35 din statutul organizatiei, "Presedintele, vicepresedintele, secretarul si membrii Consiliului de Conducere sunt alesi din cadrul Colegiului Director pe o perioada de un an". Se pare insa ca cei din actuala conducere s-au indragostit atat de tare de munca pe care o depun in interesul studentilor, incat au uitat sa-i mai lase si pe altii. Cei doi sefi, presedintele Cristian Mosnianu si vicepresedintele Vasile Parcalabu, au vazut ca viata de student e frumoasa si s-au inscris la o a doua facultate, fapt care le-a permis sa isi mentina functiile respective la liga. Pentru a scapa de orice grija, Mosnianu si apropiatii lui au modificat statutul organizatiei. Una dintre modificari a fost tocmai cea de la articolul 35, care prevede in prezent ca alegerile se fac la doi ani, in loc de un an, asa cum prevedea statutul initial. Chiar si acest termen, de doua ori mai generos decat cel prevazut in statutul vechi, a fost depasit, liderii facandu-si treburile netulburati la liga si avand grija ca, la anumite intervale de timp, sa lanseze zvonuri ca ar fi pregatiti sa organizeze alegeri, dar ca mai trebuie asteptat pana dupa sesiune sau vreo vacanta studenteasca. Si uite-asa, printre vacante si sesiuni, liderii studentilor au continuat sa se bucure de privilegii pe care nu le merita.

Studentii nu au incredere in liderii lor

Acest lucru a avut efecte dezastruoase in ce priveste imaginea Ligii Studentilor din Universitatea "Ovidius" Constanta, care s-a erodat in mod constant in ultimii ani. Studentii nu mai au incredere in aceasta organizatie si acuza actuala conducere ca nu face nimic concret pentru ei. Conducerea universitatii, insa, apreciaza drept buna implicarea lor in rezolvarea problemelor studentilor. Intr-un material publicat anterior prezentam rezultatele unui sondaj de opinie pe care l-am realizat in caminul universitatii, adica tocmai la acei studenti care se confrunta cu mai multe probleme si, in consecinta, au mai mare nevoie de sprijinul Ligii Studentilor. Majoritatea raspunsurilor ne-au aratat ca, pentru studentii universitatii, liga se ocupa de cazari, iar pe presedintele Cristian Mosnianu nu il cunostea aproape nimeni, decat dupa nume, iar despre liga stiau ca se ocupa cu cazarile. In afara de aceasta activitate "marcanta", nimeni nu a putut sa vorbeasca despre vreo realizare a LSUOC sau despre vreun exemplu in care sa fi simtit ca aceasta organizatie le-ar reprezenta in vreun fel interesele. In ciuda manevrelor penibile prin care sefii ligii au incercat sa faca "prozeliti" - afise de genul: "Verosimil!!! Vrei sa participi la viitoarele alegeri ale Ligii Studentilor din Universitatea "Ovidius" Constanta?... Vino si spune-ti punctul de vedere. Cine nu este cu noi, nu este nicaieri. Saru` mana... pa!!!", in primavara acestui an, organizatia numara cel mult 160 de adepti, conform declaratiei vicepresedintelui Parcalabu. Simtindu-se amenintat, seful LSUOC, Cristian Mosnianu, a evitat prin diverse tertipuri sa discute cu ziaristii, spunand mai intai ca Liga Studentilor nu mai da interviuri, dar va organiza o conferinta de presa in care va lamuri toate problemele aparute. In aceeasi perioada, primavara 2003, liderii ligii au promis ca se vor organiza alegeri in cel mai scurt timp. Desi au trecut cateva luni bune, atat conferinta de presa, cat mai ales alegerile de la liga au ramas simple povesti. Mai mult, in urma articolelor publicate de cotidianul ZIUA de Constanta, autorul a fost amenintat de liderii studentilor. Mai multi contestatari ai activitatii ligii sunt de parere ca sefii organizatiei sunt sustinuti de conducerea universitatii in schimbul unei activitati sindicale formale. Cu alte cuvinte, LSUOC nu ii deranjeaza pe cei din conducerea universitatii cu cereri pentru studenti si primesc in schimb anumite avantaje, precum si tolerarea unei situatii devenite inacceptabile. Asteptam cu interes rezultatul cazarilor din acest an si solicitam conducerii universitatii crearea unui organism de control care sa verifice modul in care au fost facute cazarile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii