Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carne si oua fara termen de valabilitate

ro

17 Oct, 2002 00:00 1429 Marime text

Inspectorii aplica amenzi

Inspectorii de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului au efectuat ieri controale la doua magazine alimentare din zona garii, SC "Sters" si SC "Ancomar". La primul magazin alimentar, inspectorii au gasit carnati "Oltenesti", "Debretin" si "Popular", ficatei de pasare si oua care nu aveau eticheta unde este precizata firma producatoare, data fabricatiei, perioada de valabilitate si gramajul. La cel de-al doilea magazin cu produse alimentare, orezul si faina produse de SC "Pic" aveau fiecare lipsa la gramaj cu cate 20-25 grame. Pe ambalaj era inscrisa cantitatea de o mie grame, insa faina sau orezul cantareau fiecare opt sute optzeci de grame. Vitrina frigorifica unde erau depozitate pachete de branza sau cascaval facea condens si produsele erau pline cu apa. Ficatul de pasare importat era decongelat si nici nu avea pe eticheta traducerea in limba romana. Celor doua unitati comerciale controlate li s-au aplicat amenzi cuprinse intre zece milioane si o suta de milioane lei. Orezul si faina "Pic" urmeaza sa fie returnate din cauza lipsei la gramaj. Conform Hotararii de Guvern 641/2002, atat micii intreprinzatori particulari, cat si societatile comerciale au obligatia de a marca produsele pe care le comercializeaza. Specialistii de la Politia Sanitar-Veterinara au declarat ziarului nostru ca fiecare vanzator de produse animale trebuie sa posede un carnet de producator agricol, vizat de primaria localitatii de unde provine. De asemenea, este necesara si prezenta unui carnet de sanatate pentru animale. Spre exemplu, daca negustorul are la vanzare oua, el trebuie sa dispuna de dovada scrisa a examenului clinic de vaccinare pentru gaini, efectuat trimestrial de medicul veterinar din localitate. Pe baza acestor documente, lucratorii de la Politia Sanitar-Veterinara elibereaza, pentru o anumita data, o dovada de examinare a oualor pentru consum. Inspectorul-sef din cadrul OJPC Constanta, Eugen Voineagu, a afirmat ca "medicii veterinari din piete testeaza vechimea oualor cu un aparat special, numit ovoscop. Acestea sunt apoi stantate, incluzand data din ziua respectiva. La fermele avicole ouale se stanteaza sau se eticheteaza fiecare cofraj". In mod normal, aceasta lege ar trebui aplicata in mod riguros, si nu lasata in coada de peste, asa cum se intampla prin pietele din orasul nostru. Intreprinzatorii particulari care vand oua la tarabele din piata Grivitei nu poseda nici o dovada a garantiei si valabilitatii produselor. Ei stiu doar ca vand "oua proaspete rosii la 1.900 lei" si "oua proaspete mici la 1.400 lei".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii