Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:37 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calvarul unei mame care a primit după naştere un alt copil. Detalii din procesul bebeluşilor inversaţi

ro

15 Jul, 2016 00:00 9368 Marime text


Mămici, uitaţi-vă bine la micuţii cărora le daţi naştere, eventual încercaţi să le faceţi şi o poză pe moment, imediat după ce au venit pe lume (chiar dacă sunteţi sub anestezie sau abia vă trageţi sufletul), că altfel riscaţi să vă treziţi cu alt copil adus în salon apoi!
 
Nu, nu este vorba despre vreo telenovelă ieftină şi nici despre o invenţie, poveşti de adormit copiii, ci chiar se întâmplă cu adevărat, la noi, şi nu pe alte meleaguri. O mămică a primit recent despăgubiri de la spitalul la care a născut, după ce cadrele medicale i-au rătăcit bebeluşul şi i-au adus altul în loc. Timp de patru zile, bebeluşii inversaţi - două fetiţe născute în aproximativ acelaşi timp - au fost alăptaţi de mame care nu erau ale lor, dar care simţeau totuşi că ceva nu este în regulă. Povestea incredibilă merge încă şi mai departe, întrucât se pare că, pe parcursul procesului, s-a descoperit faptul că un eveniment similar se mai produsese la aceeaşi unitate spitalicească, în urmă cu mai mulţi ani.

Faptele s-au produs chiar la noi, nu pe alte meleaguri

Aşadar, totul este posibil şi toate se întâmplă la noi, în România! Mai trist este faptul că, după clarificarea situaţiei şi după ce bebeluşii s-au întors la mamele lor adevărate, cel puţin una dintre ele a declarat că i-a venit foarte greu să se mai ataşeze de micuţa ei, nefiind pe deplin convinsă că este fetiţa ei cu adevărat, motiv pentru care a intrat în depresie. La finalul procesului, judecătorii de la două instanţe i-au dat dreptate femeii şi au obligat spitalul să îi achite daune morale.
 
Din actele depuse la instanţă, faptele pe scurt par a sta în felul următor: „La Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ - Compartimentul Naşteri s-a petrecut un incident ce a avut ca urmare inversarea a doi bebeluşi datorită schimbării brăţărilor de la mâinile acestora“. Explicaţie scurtă şi cuprinzătoare, care, în fapt însă, ascunde o mare dramă prin care au trecut atât cele două mame implicate, cât şi bebeluşii care au fost inversaţi.

Încurcătura, produsă din cauza inversării etichetelor

 Sesizat de femeile alarmate, personalul spitalicesc a conchis că „într-adevăr, dintr-o eroare, în intervalul sus-menţionat (nu se cunoaşte cu exactitate momentul) s-a produs schimbarea celor doi bebeluşi, însă identitatea bebeluşilor a fost stabilită corect după examinarea acestora şi coroborarea cu fişele de observaţie întocmite bebeluşilor cu ocazia naşterii“.
 
Toţi angajaţii spitalului au recunoscut faptul atât la cercetarea internă, cât şi pe parcursul procesului, precizând că încurcătura s-a produs din cauza „inversării etichetelor de la scutecele şi capul celor două fetiţe, astfel încât mamele celor doi bebeluşi au primit alţi copii decât copilul fiecăreia, iar de producerea acestei greşeli a fost găsită responsabilă asistenta medicală I.R., care a procedat la inversarea brăţărilor de la mâna celor doi bebeluşi născuţi în aceeaşi zi (doar în baza declaraţiilor celor două mame), fără a aduce la cunoştinţa conducerii spitalului cele petrecute şi a efectua o cercetare“.

Nu mai ştia dacă e copilul ei sau nu

Toţi martorii audiaţi în proces au declarat că prin inversarea bebeluşilor cele două mame au suferit un prejudiciu, iar o parte dintre cei audiaţi au spus că „reclamanta, ca urmare a acestui eveniment, s-a ataşat foarte greu de fetiţă, trăind cu incertitudinea că nu este fetiţa ei“. Mai mult, mămica ce a dat unitatea medicală în judecată, „în timpul petrecut la spital a fost stresată, manifestând nervozitate, plângând la baie şi închizându-se în ea, iar după ce a fost externată, a manifestat răceală faţă de fetiţa nou-născută din cauza faptului că avea incertitudinea că nu este cu adevărat copilul ei“.

Incident repetat la câţiva ani

 Dincolo de dramele suferite efectiv de cele două mămici, un alt lucru este cu adevărat alarmant şi ar trebui să ridice mari semne de întrebare: „Mai grav este faptul că un incident similar s-a produs şi în perioada 2002-2005, aşa cum a declarat martora B.L., iar personalul medical a continuat să aibă aceeaşi atitudine de neglijenţă şi indiferenţă faţă de atribuţiile de serviciu prevăzute în fişa postului“. Adică, au arătat judecătorii, „interesantă şi, totodată, cu consecinţe deosebit de grave este practica personalului din cadrul secţiei obstetrică-ginecologie a Spitalului Târgu Neamţ, care, din lipsă de timp, refuză să aplice brăţările pentru identificarea nou-născuţilor şi a mamelor, astfel încât aceste brăţări sunt aplicate de către asistentele care preiau copiii ulterior naşterii“.

Spitalul nici nu conştientizează adevărata gravitate

La finalul procesului, când s-a pronunţat prima hotărâre în cauză, judecătorii au precizat că „bebeluşul nou-născut a fost privat de afecţiunea mamei în primele luni de la naştere, fiind primit cu răceală în cadrul familiei reclamantei, tocmai din cauza impactului asupra familiei reclamantei al incidentului produs în perioada 2.06.2011 - 6.06.2011, incident deosebit de grav pe care pârâta (n.r. Spitalul Târgu Neamţ) şi personalul angajat din cadrul Spitalului Orăşenesc Tg. Neamţ nici măcar nu îl conştientizează la adevărata gravitate“.
 
Legat de trauma suferită de mama care a dat spitalul în judecată, examenul psihologic efectuat asupra sa în mai 2015 a stabilit faptul că „realitatea traumatizantă - schimbul de bebeluşi la naştere - s-a implementat în matricea emoţional-afectivă a personalităţii reclamantei, constituind sursa etiologică - pivot al Sindromului de Stres Post Traumatic -, prin reactualizarea permanentă repetitivă a evenimentului“. Iar aici trebuie menţionat, ca o paranteză, că femeia respectivă este de profesie economist, a terminat cu succes studiile în domeniu şi are o căsnicie fericită alături de soţul ei, fiind părinţii a doi copii.

Daune reduse pentru că spitalul nu are bani

La finalul procesului, două instanţe, judecătoria şi tribunalul, au reconfirmat drama inversării bebeluşilor şi au acordat reclamantei daune morale de 50.000 de lei de la spital şi cheltuielile de judecată. De departe, aceasta nu poate fi nicicum considerată o poveste cu final fericit, din moment ce daunele iniţiale stabilite de instanţă (150.000 de lei) au fost diminuate de cea de-a doua instanţă numai pentru motivul că spitalele din ţară oricum se află într-o stare financiară precară. Adevărul trist, arătat inclusiv în hotărârile instanţei, este că odată produs un astfel de eveniment - ori cel puţin de două ori, aşa cum au declarat şi martorii -, el se poate repeta oricând, în lipsa unor măsuri eficiente care să prevină aceste încurcături.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii