Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Businessman-ul, militarul şi subvenţiile din agricultură Afaceristul Victor Popa, scutit de ani de detenţie şi despăgubiri de Curtea de Apel Constanţa

ro

15 Jun, 2016 00:00 2670 Marime text


Angajat al ISU „Delta“, condamnat definitiv alături de un afacerist tulcean pentru fapte de corupţie. Afaceristul s-a ales cu reducerea pedepsei şi scutirea de la plata prejudiciului. Militarul, cu muncă în folosul comunităţii.
 
Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au finalizat cercetarea în dosarul în care plutonierul major Gigi Tacea, subofiţer operativ al ISU Tulcea, a fost deferit instanţei pentru complicitate la folosirea de documente false ori inexacte în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene. În proces, alături de el au mai fost judecaţi afaceristul Victor Popa şi fiica acestuia, Nicoleta Monica Popa. Anticorupţia îl acuza pe afacerist că ar fi folosit contracte false de arendă pentru a obţine subvenţii de la APIA, dar şi că s-ar fi folosit de militarul Tacea şi de propria lui fiică pentru a obţine în mod nelegal fonduri europene.

Şapte ani la Tulcea

Condamnat la şapte ani de detenţie de către judecătorii de la Tribunalul Tulcea, afaceristul a avut parte de o surpriză plăcută la Constanţa: pedeapsa i-a fost redusă substanţial, iar instanţa de apel a decis să nu plătească despăgubirile civile către APIA, dat fiind că instituţia nu i le-ar fi solicitat şi lui. Completul C4A al Curţii de Apel Constanţa, format din judecătorii Ciprian Coadă şi Damian Mitea, a fost cel căruia i-a revenit dosarul presupuselor fraude cu fonduri europene de la Tulcea.

Acuzaţiile DNA

Concret, în dosar, procurorii militari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au acuzat pe plutonierul major Gigi Tacea, „subofiţer operativ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Tulcea, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire de documente false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată (patru acte materiale“.
 
Alături de cadrul militar a fost deferit instanţei şi Victor Popa, asociat şi administrator al SC Agropopa SRL, sub acuzaţia de „folosire de documente false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată (şase acte materiale), şi pentru 47 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată“.
 
Nu în ultimul rând, fiica afaceristului, Nicoleta Monica Popa, a fost acuzată de „complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire de documente false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată, (două acte materiale)“. Concret, anchetatorii au stabilit că afaceristul ar fi folosit aproape 50 de contracte false de arendă pentru a obţine subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii Agricultură - Centrul Judeţean Tulcea, dar şi că, prin intermediul pompierului şi al fiicei sale, ar fi obţinut fonduri ale Uniunii Europene sub pretextul dezvoltării de micro-întreprinderi şi de finanţare a fermelor tinerilor agricultori. Procurorii au mai spus că prejudiciul se ridică la suma de 236.288 de lei, reprezentând „subvenţia pe suprafaţă“ obţinută de Victor Popa, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi.

De la şapte ani, la doi şi patru luni

Iniţial, Tribunalul Tulcea l-a condamnat pe Victor Popa la pedeapsa totală de şapte ani de detenţie, el primind câte patru luni pentru fiecare contract de arendă falsificat, iar judecătorii adăugându-i un spor de cinci ani. Totodată, a fost obligat, în solidar cu fiica sa, la plata sumei de 42.290,88 de lei către APIA, iar în solidar cu Gigi Tacea, la plata sumei de 193.977,22 de lei, către aceeaşi instituţie, cu titlu de despăgubiri civile. În acest sens, i-a fost menţinut sechestrul pe apartament. Totuşi, Curtea de Apel Constanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei, a descontopit pedepsele şi, în final, l-a condamnat pe afacerist la doi ani şi patru luni de detenţie cu executare. În plus, judecătorii constănţeni au ridicat sechestrul de pe locuinţa lui Victor Popa, căci au constatat că APIA nu s-a constituit parte civilă în dosar împotriva sa, aşa că afaceristul nu a mai fost obligat să achite vreun prejudiciu.

Muncă în folosul comunităţii

În ce o priveşte pe fiica sa, ea a luat un an şi jumătate de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de doi ani, iar militarul a fost condamnat la doi ani, cu suspendarea pedepsei sub supraveghere pe un termen de trei ani. Cei doi au mai fost obligaţi la muncă neremunerată în folosul comunităţii, prin Direcţia de Întreţinere şi Administrare Patrimoniu Tulcea şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Tulcea, pe o perioadă de 60 de zile. Nu în ultimul rând, cei doi au fost obligaţi să achite către APIA suma de 42.290,88 de lei (Nicoleta Monica Popa), respectiv 193.997,22 de lei (Gigi Tacea), adică au fost obligaţi să achite singuri prejudiciul stabilit de DNA.
 
Hotărârea Curţii de Apel Constanţa este definitivă. Contactat telefonic la momentul trimiterii în judecată, afaceristul Victor Popa nu a dorit să comenteze dosarul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii