Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Braconaj cu navoade PSD

ro

26 Apr, 2004 00:00 2373 Marime text

Pescuit ilegal pentru partidul de guvernamant, la Sulina

Perioada prohibitiei, declarata pentru toate speciile de peste, nu este respectata in Delta * Pescuitul ilegal este, de fapt, monitorizat si protejat din umbra de oameni fideli partidului de guvernamant * Tagma pescareasca din Sulina este impartita in doua tabere distincte: unii sunt sclavi pentru oamenii PSD, altii trag pentru cine apuca * Competitia are si o mare marja de risc, cei sacrificati cazand in plasa celor de la Politia de Frontiera * Ultimele victime ale "razboiului navoadelor" sunt doi pescari, tata si fiu, ce au fost prinsi de politistii de frontiera cu jumatate de tona de calcan in barca * Capturarea celor doi se dovedeste a fi rezultatul razbunarii a doi patroni de cherhanale rivali, din Sulina

O intamplare aparent banala, ce s-a produs pe 24 aprilie la Sulina, scoate la iveala mecanismul de functionare a mafiei pestelui. Politistii de frontiera i-au prins pe Gheorghe si Pavel Stefan, tata si fiu, din Sulina, in momentul in care se intorceau de pe mare cu 500 de kilograme de calcan in barca. Cei doi sunt cercetati sub acuzatia de braconaj, dar se considera nevinovati. Trebuie mentionat ca, in aceasta perioada, pescuitul calcanului in marea teritoriala este strict interzis.Intamplarea de la Sulina, care nu este prima si nu va fi nici ultima, ridica mari semne de intrebare daca ne gandim ca pestele odata prins trebuie vandut imediat, lucru interzis in perioada prohibitiei. In acest fel, povestea poate fi dezlegata daca ne gandim la intreaga retea implicata in traficul de peste.Urmand modelul de la inceputul secolului trecut, cand multi se imbogateau facand averi imense dupa cativa ani in izolare la Sulina, mafia PSD-ista si-a trimis cozile de topor la produs, in beneficiul liderilor si al fondurilor pentru partid. In Delta, cele mai mari probleme au aparut dupa ce cateva firme si-au impartit tot ceea ce poate aduce bani. Foarte multi bani. Astfel, cateva societati comerciale aflate sub inalta protectie a unor grei din PSD au concesionat lacuri, canale, terenuri, cherhanale. Este vorba despre Piscicola Tours, controlata chiar de catre Adrian Nastase, SC Wela SA, patronata de deputatul PSD de Tulcea, Dan Verbina, SC Amorel, condusa de un apropiat al deputatului, Amorel Vatamanescu, SC Panagiotis, firma unui grec cu acelasi nume, SC Kaviar House. Aceasta manevra a dus la saracirea rapida a locuitorilor Deltei Dunarii si la accentuarea tensiunilor sociale. Pescari din tata-n fiu, localnicii s-au vazut siliti sa se angajeze la aceste firme sau sa moara de foame. Cat despre braconaj, pentru simplii pescari este aproape imposibil sa "lucreze" singuri si de aceea ei o fac in cardasie cu firmele concesionare. Conform legii, locuitorii satelor din Delta Dunarii pot prinde pana la trei kilograme de peste pe zi, pentru supravietuire. Tot ceea ce este peste aceasta cantitate se considera braconaj.

Braconieri din tata-n fiu

Cazul familiei Gheorghe devine interesant daca luam in considerare faptul ca cei doi au fost, pana nu de mult, angajati la SC Amorel SRL. Se pare ca Amorel, partenerul de afaceri al deputatului PSD Dan Verbina, i-a concediat in urma cu aproximativ o luna, pe motiv ca nu sunt seriosi si se tin de smecherii. In consecinta, Petre si Gheorghe Stefan au inceput sa lucreze cu concurenta. Surse din Sulina afirma ca cei doi ii vindeau pestele lui Alexandru Cuzmin, poreclit Ducata. Despre Cuzmin se spune ca le face concurenta neloiala celorlalti afaceristi din zona, caci cumpara si vand peste ilegal, fara sa il declare. Culmea este ca, din punctul de vedere al pozitionarii in teritoriu, cele doua cherhanale concurente, cea a lui Ducata si cea a lui Amorel, se afla chiar fata in fata, la confluenta unui mic canal navigabil cu Dunarea Mare, vizavi de orasul Sulina. Din aceasta perspectiva, posibilitatea "turnarii" la autoritati este evidenta. Cum pescuitul pe mare este deja acaparat de "pila" deputatului, prezenta celor doi pescari ai concurentei in zona de prohibitie a calcanului a fost imediat observata si raportata celor de la Politia de Frontiera, care de altfel au si actionat in consecinta. Cum implicatiile acestui gen de activitate din zona supusa atentiei noastre sunt mult mai profunde decat isi poate imagina oricine, rezultatul acestei infime "capturi" poate fi mult mai complicat decat ne vom putea astepta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii