Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BCCO şi dosarul investigatorului DNA Poliţişti, la judecată pentru abuz în serviciu, lipsire de libertate, tortură şi fals intelectual

ro

11 Sep, 2013 00:00 3018 Marime text
Magistraţii din capitală susţin că poliţiştii ar fi întocmit un proces-verbal ce cuprinde o serie de afirmaţii false

Trimişi în judecată în urmă cu aproape două luni de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ştefan Zaharia şi Dragoş Emil Petcu, din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Constanţa, au fost deferiţi justiţiei pentru a doua oară. De această dată, cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General al României, alături de Cristian Dolană, toţi patru fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, lipsire de libertate în mod ilegal, tortură şi fals intelectual.

Pe data de 17 iulie, pe rolul Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat dosarul 637/36/2013, cu obiect „infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000)”, cauză penală în care Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ştefan Zaharia şi Dragoş Emil Petcu au calitatea de inculpaţi. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru mâine, ora 09.00. Referitor la acest dosar, organele de anchetă susţin că, în zilele de 29 decembrie 2010 şi 28 ianuarie 2011, „inculpaţii Teodorescu Bogdan Mircea, Petcu Dragoş Emil şi Zaharia Vlad Ştefan, lucrători de poliţie judiciară în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa - Serviciul Antidrog, au comunicat unui denunţător, reprezentant al unui magazin de comercializare a produselor „etnobotanice”, informaţii ce nu erau destinate publicităţii, referitoare la organizarea unor acţiuni mixte de control inopinat pentru combaterea activităţilor ilegale de comercializare a plantelor şi substanţelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope”. „Informaţiile erau comunicate denunţătorului în mod nemijlocit, indicându-i-se în mod exact data şi intervalul orar de desfăşurare a controalelor.

Aceste acţiuni erau derulate de reprezentanţii mai multor instituţii publice din judeţul Constanţa şi, având în vedere că şi lucrătorii din cadrul BCCO Constanţa participau la efectuarea respectivelor controale, inculpaţii au luat la cunoştinţă în mod direct despre organizarea acestora, în virtutea atribuţiilor de serviciu. Scopul evident al comunicării de către inculpaţi a informaţiilor menţionate a fost acela de a asigura firmei reprezentate de denunţător posibilitatea de a continua comercializarea de plante şi substanţe «etnobotanice», potenţial dăunătoare sănătăţii, fără a fi depistată de către organele de control şi fără a fi sancţionată contravenţional în mod corespunzător”, conform DNA.  Ieri, pe rolul Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat şi dosarul 780/36/2013, cu obiect „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor art. 246 C.p. (n.r. abuz în serviciu contra intereselor persoanelor), art. 189 CP (n.r. lipsirea de libertate în mod ilegal), art. 267 ind. 1 CP (n.r. tortura), art. 289 CP (n.r. falsul intelectual). Conform portalului instanţelor de judecată, în această cauză, lista inculpaţilor este deschisă de Bogdan Mircea Teodorescu şi continuată de Vlad Ştefan Zaharia, Dragoş Emil Petcu şi Cristian Dolană. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 24 octombrie.

„Lipsă de loialitate”

Conform magistraţilor bucureşteni, în noaptea de 2 spre 3 mai, Petcu, Teodorescu şi Zaharia, „lucrători în cadrul BCCO Constanţa, desfăşurau o acţiune pe linia combaterii traficului de droguri în zona Clubului Kudos Beach din Mamaia”. „În acelaşi timp, în zonă îşi desfăşura activitatea sub identitatea T.F.C. un investigator sub acoperire autorizat de procurori din cadrul D.N.A. - Secţia de combatere a corupţiei. Pentru realizarea activităţilor pentru care a fost autorizat, investigatorului sub acoperire i s-a pus la dispoziţie, în prealabil, un plic de plastic transparent, conţinând fragmente vegetale de culoare preponderent verde, fără ca produsul rezultat să fie susceptibil a avea efecte psihoactive”, conform motivării judecătoreşti. „În jurul orei 00.30 investigatorul sub acoperire T.F.C. l-a abordat, în zona barului Kudos Beach, pe ofiţerul de poliţie Petcu Dragoş Emil şi l-a întrebat dacă doreşte să cumpere ceva care l-ar ajuta să se simtă mai bine, însă nu a specificat ce anume oferea la vânzare. Imediat ce investigatorul a scos din buzunar plicul cu substanţă vegetală, a intervenit şi Teodorescu Bogdan Mircea, care şi-a declinat calitatea de poliţist şi i-a luat investigatorului din buzunar portmoneul. După care, cei doi inculpaţi i-au luat acestuia telefoanele mobile pe care le deţinea.

Ulterior, după ce au aflat că investigatorul sub acoperire era cazat la hotelul Coral, situat în apropierea locului în care se aflau poliţiştii, Petcu Dragoş Emil şi Teodorescu Bogdan Mircea l-au condus pe investigator la respectivul hotel şi au intrat în camera deţinută de acesta. Fără a avea autorizaţie de percheziţie domiciliară, cei trei inculpaţi au percheziţionat camera de hotel, ridicând suma de 2.700 de lei prezentată de T.F.C. Pe fondul apariţiei suspiciunii că T.F.C. ar putea să fie investigator sub acoperire, inculpaţii au declanşat o acţiune susţinută de supunere a investigatorului la suferinţe puternice, fizice şi psihice, pentru a obţine de la acesta mărturisirea că este poliţist, lucrând sub acoperire, pentru a-l intimida pe acesta şi persoanele care l-au autorizat, precum şi pentru a-l pedepsi pentru «lipsa de loialitate» constând în îndreptarea unor asemenea acţiuni împotriva unor colegi poliţişti şi pentru îndrăzneala de a le fi testat probitatea profesională.

Faptele au fost comise în camera din hotelul Coral şi în parcarea unui club din Mamaia, în autoturismul de serviciu şi în vecinătatea acestuia”, potrivit Curţii de Apel Bucureşti. Ulterior, continuă magistraţii, ofiţerul sub acoperire ar fi fost încătuşat, „fără a fi întrunite cerinţele legale pentru luarea acestei măsuri”, ar fi fost lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului, ar fi fost complet dezbrăcat în parcare şi apoi lovit la nivelul picioarelor cu o bâtă, ar fi fost ameninţat cu arma, lipită de tâmplă şi apoi de zona abdomenului. Mai mult decât atât, unul dintre poliţiştii BCCO ar fi apelat la pistolul de serviciu, în vederea continuării ameninţărilor şi chiar ar fi apăsat pe trăgaci, însă arma nu era încărcată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii