Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Batalie pentru suprematia marinei

ro

01 Apr, 2003 00:00 1182 Marime text

Manevre militare la varful Comandamentului Naval Operational

Intr-un cadru festiv, ieri, prin Ordin al Ministrului Apararii Nationale, a fost infiintata o noua structura militara * Comandamentul Operational Naval se va subordona Statului Major al Fortelor Navale * La comanda C.O.N. a fost numit un loctiitor al comandantului, comandant care de fapt nu exista * In prezent, conducerea interimara a C.O.N. este asigurata de contraamiralul Constantin Vasile Nasuia * Surse din cadrul Marinei militare spun ca numirea comandantului se lasa amanata pentru ca undeva, acolo sus, nu s-a stabilit cine va ajunge pe functie, iar luptele pentru suprematie continua * La conducerea noii structuri militare se pare ca aspira comandorul Dan Leahu, seful Statului Major al C.O.N., si Nasuia, sustinuti fiecare de propriile cunostinte

Prin Ordin al Ministrului Apararii Nationale, incepand de ieri, Comandamentul Flotei Maritime s-a transformat in Comandamentul Operational Naval, subordonat Statului Major al Fortelor Navale. Noua structura militara, aliniata la standardele NATO, va avea locul de dislocare in garnizoana Constanta. Tot prin Ordin al Ministrului Apararii Nationale, ca loctiitor al comandantului C.O.N. a fost numit contraamiralul de flotila Vasile Nasuia, care, pana la data de 15 martie, detinuse functia de comandant al Comandamentului Flotei Maritime. Loctiitor al acestuia si sef de Stat Major al C.O.N. a fost numit comandorul Dan Leahu. In subordinea acestei unitati militare vor fi reunite toate fortele de lupta, in conformitate cu un plan operational care va fi pus in aplicare incepand chiar cu data infiintarii acestei structuri. Contraamiralul Vasile Nasuia, comandantul interimar al marii unitati, ne-a declarat ca "noua institutie a marinei apare ca o necesitate in urma procesului de restructurare a armatei, iar incetarea activitatii Comandamentului Flotei Maritime nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare, acest pas, bine gandit de altfel, fiind necesar pentru bunul mers al procesului de reforma in cadrul Fortelor Navale". Tot Nasuia mai spunea ca "aceasta etapa, reprezentata de infiintarea C.O.N., vine sa asigure continuitatea operationala dupa redislocarea Statului Major al Fortelor Navale la Bucuresti". Principalele transformari s-au produs si se vor produce si in randul oamenilor, pentru ca desfiintarea unor divizioane, transformarea si redimensionarea celorlalte, modificarile de state de functiuni, operationalizarea noilor structuri si cerintele Ghidului carierei militare si-au pus amprenta, intr-o forma sau alta, asupra tuturor. "Rolul principal al acestui comandament infiintat in urma separarii lantului administrativ de cel operational este de a asigura planificarea, organizarea si conducerea activitatilor operationale ale Fortelor Navale, misiune pe care ne-am declarat ca o vom indeplini cu competenta si profesionalism", a conchis Constantin Nasuia.

Ca la noi, la nimeni

Generalul Mircea Muresan, loctiitorul sefului Statului Major General, prezent la festivitate, ne-a declarat ca "intr-adevar, noua structura militara raspunde noilor standarde ale armatei si se aliniaza tuturor fortelor militare de acest tip din NATO". Acest comandament degreveaza de sarcini administrative Statul Major al Fortelor Navale si va conduce, in situatii de criza sau la nevoie, fortele navale, atat cele maritime, cat si cele fluviale, SMFN ramanand numai cu sarcini administrative, de generare a fortelor si de pregatire a lor. Relatiile dintre C.O.N. si Comandamentul 9 Operational "Dobrogea" vor fi de colaborare, indeosebi in situatia de concepere a unei actiuni la nivelul zonei. Toate bune, frumoase si la locul lor, dar parca peste tot, indiferent daca este vorba de institutie militara sau civila, intai se numeste seful, si dupa aceea loctiitorul, mai ales ca, de cele mai multe ori, loctiitorul este chiar numit de sef. Numai ca, de data asta, se pare ca este vorba de cu totul altceva: daca seful este acceptat de loctiitor, bine, daca nu, altul. Surse din cadrul Marinei militare ne-au declarat ca, in prezent, luptele pentru conducerea noii institutii militare se dau intre contraamiralul Vasile Nasuia, actualul loctiitor al comandantului C.O.N., comandant care de fapt nu exista, si comandorul Dan Leahu, seful Statului Major, deci subordonatul lui Nasuia. Fiecare il lucreaza pe celalalt cum poate, dar nu este imposibil ca, pe parcursul acerbei batalii, sa mai apara si alti pretendenti la postul de comanda, cine stie de cine sustinuti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii