Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Banias cu Banias, Cadîr cu clemenţa - Ce a decis Curtea Supremă la prima înfăţişare în dosarul Portul

ro

10 Apr, 2012 00:00 3507 Marime text
port-EmilsiMirceaBanias.jpgExcepţia „pentru inculpatul Banias Mircea Marius" este „fratele său, Banias Emil Sorin, care are calitatea de martor în cauză

Încurcate sunt iţele în dosarul Portul. Nici n-a început cercetarea judecătorească propriu-zisă, iar cazul Portul face vâlvă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii Curţii Supreme au decis că nu se mai impune „ţintuirea" în ţară a trei dintre suspecţi, în frunte cu directorul Regionalei Vamale Constanţa, Sunai Cadîr. Foarte interesant, din câte se pare cei trei suspecţi care au beneficiat de clemenţa Curţii Supreme au fost reprezentaţi din oficiu. Pe de altă parte, nume importante de acuzaţi, în frunte cu senatorul Mircea Banias, dar şi cu fostul secretar general al Internelor, Laurenţiu Mironescu, reprezentaţi de avocaţi aleşi, au avut parte de mult mai puţină înţelegere din partea judecătorilor Înaltei Curţi, care au considerat că trebuie atent supravegheaţi şi în continuare. Totuşi, semn de bunăvoinţă, în timp ce Banias şi ceilalţi suspecţi nu au voie să comunice între ei şi nici să se apropie de martori, instanţa i-a dat voie senatorului să comunice cu fratele său, Emil Sorin Banias, martor în cauză.

La sfârşitul săptămânii trecute, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au hotărât să admită în parte cererea formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la prelungirea măsurii restrictive de libertate a suspecţilor din dosarul Portul. Lista acuzaţilor pe care instanţa de judecată nu i-a putut vedea altfel decât dând săptămânal cu subsemnatul la Poliţie şi stând deoparte de martorii din cauză este deschisă de Eugen Bogatu, Laurenţiu Mironescu, Mircea Marius Banias, dar şi Cătălin Aurelian Pilcă. În prima înfăţişare în dosarul trimis de procurorii DNA pe rolul Curţii Supreme la începutul săptămânii trecute, judecătorii au hotărât să ia măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara şi faţă de Dragoş Iulian Tudoran, Claudiu Constantin Olteanu, Adrian Milea, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman, Rouchdi Mohamad, Mihai Culea, Lucian Păun, Ionuţ Marius Scrioşteanu, dar şi Valentin Ţiripan.

Drumuri la Poliţie şi „muţenie" cu martorii

Pe aceeaşi listă se mai regăsesc Sorin Budăi, Liviu Adrian Durbac, Mihai Ciobanu, Marin Dodu, Marian Ionuţ Iordănescu, Ioan Didilescu, Amer Ali, Corneliu Păun, Qing Zahng şi, nu în ultimul rând, Adrian Sorin Pătraşcu. Pe durata interdicţiei, suspecţii trebuie să se prezinte la instanţa de judecată sau la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi şi să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia locuiesc, desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de poliţişti sau de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, aceştia nu au voie să îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei şi nici să deţină, să folosească sau să poarte vreo categorie de arme. Nu este de trecut cu vederea nici faptul că, în acelaşi interval, suspecţilor care au interdicţia de a părăsi ţara li se interzice să „ia legătura în mod direct sau indirect cu ceilalţi învinuiţi sau inculpaţi cercetaţi în cauză sau cu persoanele care au calitatea de martori în dosar".

port-SunaiCadar02.jpgRecurs împotriva hotărârii

Pentru că dosarele penale privesc uneori familii întregi, există şi două excepţii de la ultima condiţie. Mai exact, este vorba despre Dragoş Iulian Tudoran, căruia i s-a permis să îi vorbească fratelui său, Horia Dan Tudoran, care este de asemenea inculpat în cauză, dar şi fraţii Banias. Astfel, în documentele oficiale se arată că excepţia „pentru inculpatul Banias Mircea Marius" este „fratele său, Banias Emil Sorin, care are calitatea de martor în cauză". Lucrurile însă abia acum devin interesante întrucât, la aceeaşi înfăţişare, instanţa a decis să respingă cererea procurorilor de luare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara faţă de Sunai Cadîr, şeful Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Liviu Costel Bratu, fost adjunct al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi Valentin Roşculeţ, din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. Hotărârea judecătorilor în ce-i priveşte pe cei trei poate fi atacată în recurs de procurorii anticorupţie. La rândul lor, şi suspecţii faţă de care s-a menţinut interdicţia de a părăsi localitatea pot declara recurs împotriva hotărârii care i-a nemulţumit. Un ultim aspect, este de menţionat că, printre suspecţii care au beneficiat de asistenţă judiciară din oficiu la această înfăţişare se numără şi cei trei care s-au bucurat de clemenţa Curţii Supreme. Procesul propriu-zis va începe pe data de 25 iunie.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 
Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii