Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bancpost, Arte Ferrum şi creditul de 85.000 de lei Doi angajaţi bancari, urmăriţi penal pentru neglijenţă în serviciu

ro

14 Jul, 2011 02:02 6231 Marime text
Bancpost_sediu_bancpost.jpg„Vă comunicăm faptul că, în dosarul cu nr. de mai sus, s-a început urmărirea penală faţă de Ghiojdeanu Alina Crina şi Culcea Liviu Mihăiţă la data de 25.03.2011, pentru comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 249 din Codul penal"

Procurorii constănţeni par dornici să împace şi capra şi varza în cazul afaceristului constănţean care a făcut plângere penală împotriva băncii care i-a „gafat" creditarea şi l-a pus să plătească împrumutul de 85.000 de lei în repetate rânduri, aducându-l astfel la un pas de faliment. Pentru că plângerea penală formulată împotriva băncii pare o măsură extremă, dar şi pentru că omul de afaceri pare să aibă totuşi, şi el, dreptate, cu atât mai mult cu cât reprezentanţii băncii şi-au admis singuri greşeala, procurorii par să fi găsit o soluţie care să mulţumească pe toată lumea. Fireşte, singurii nemulţumiţi ar putea fi foştii angajaţi care sunt pe punctul de a deveni ţapi ispăşitori.

Abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune. Acestea sunt acuzaţiile formulate în plângerea penală îndreptată împotriva persoanei juridice Bancpost SA, dar şi împotriva lui Mihnea Cojocaru - coordonator servicii clienţi de la Agenţia Dacia Constanţa a unităţii bancare, Raluca Cipu - ofiţer servicii clienţi, Beatrice Spătaru - consilier juridic în cadrul Bancpost şi Serafeimidis Ioannis, director al Bancpost SA. Culmea, persoanele faţă de care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au început urmărirea penală nu figurează printre acestea. Mai exact, este vorba despre Alina Crina Ghiojdeanu şi Liviu Mihăiţă Culcea, foşti angajaţi ai unităţii bancare, oameni care, potrivit propriilor declaraţii, ar fi plecat de la vechiul loc de muncă înainte de declanşarea problemelor cu societatea Arte Ferrum.

Urmăriţi penal din martie 2011

Cu un dosar penal de înşelăciune şi complicitate la abuz în serviciu deschis de patronul Cafe Cafe şi Arte Ferrum, Cătălin Iulian Nedelcu, la Parchetul Tribunalului Constanţa împotriva Bancpost SA, procurorii par s-o dea la întors. În condiţiile în care banca şi-a admis greşeala comisă faţă de Arte Ferrum privind un credit de circa 85.000 de lei, procurorii au început urmărirea penală faţă de persoane care, cel puţin la prima vedere, par să nu aibă legătură cu încurcătura bancară. Mai exact, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa i-au comunicat afaceristului constănţean că, în cazul plângerii penale formulate împotriva SC Bancpost SA, s-a început urmărirea penală faţă de Alina Crina Ghiojdeanu şi Liviu Mihăiţă Culcea. Acuzaţiile sub care sunt cercetaţi cei doi sunt de neglijenţă în serviciu. Toate bune şi frumoase, numai că aceştia au plecat din Bancpost înainte de declanşarea problemei cu Arte Ferrum, cel puţin, conform propriilor declaraţii. „(...) Vă comunicăm faptul că, în dosarul cu nr. de mai sus, s-a început urmărirea penală faţă de Ghiojdeanu Alina Crina şi Culcea Liviu Mihăiţă la data de 25.03.2011, pentru comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 249 din Codul penal", se arată în adresa transmisă de Parchetul Tribunalului Constanţa afaceristului. Totuşi, contactată telefonic, Alina Crina Ghiojdeanu a declarat faptul că nu are nicio legătură cu dosarul şi că nu ştia că s-a început urmărirea penală faţă de ea. „Îmi aduc aminte de contractul încheiat cu Arte Ferrum în 2006. Eram şef de agenţie în cadrul Bancpost la momentul respectiv, dar, când am plecat eu, pe data de 1 septembrie 2007, creditul era încă în derulare", ne-a declarat Alina Ghiojdeanu. De asemenea, aceasta ne-a spus că situaţia este identică şi în cazul lui Liviu Mihăiţă Culcea, care era relationship manager în cazul creditului acordat Arte Ferrum şi de la care a izbucnit tot scandalul cu banca al afaceristului constănţean. „Liviu Culcea a plecat odată cu mine de la Bancpost, pe 1 septembrie 2007, dată la care, de asemenea, creditul acordat Arte Ferrum era în continuare în derulare".

Istoria unui credit cu belele

Dar, să o luăm cronologic. Întreg litigiul reprezentantului Arte Ferrum şi Cafe Cafe cu Bancpost a izbucnit în urma unui credit acordat de unitatea bancară societăţii Arte Ferrum pe data de 20 decembrie 2006. La momentul respectiv, între firma lui Cătălin Nedelcu, SC Arte Ferrum SRL Constanţa, şi Bancpost s-a încheiat contractul de credit facilitate revolving plus nr. 2663. După cum arătam în ediţiile anterioare ale cotidianului, prin documentul respectiv „s-a prevăzut obligaţia băncii de a pune la dispoziţia societăţii noastre o facilitate pentru un capital de lucru în sumă de 85.000 de lei (linie de credit)", conform plângerii. Potrivit contractului, Cătălin Nedelcu garanta creditul cu bunurile personale în cazul neîndeplinirii obligaţiilor de plată. Ulterior, prin actul adiţional nr. 1/20.12.2007, s-a convenit ca respectivul contract „să se reînnoiască de drept pentru noi perioade de disponibilitate, subsecvente şi consecutive în aceleaşi condiţii, cu menţinerea garanţiilor, dacă banca nu notifică încetarea contractului cu cinci zile înainte de sfârşitul perioadei de disponibilitate". În plângerea înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, se arată că firma şi-a achitat integral şi la timp obligaţiile către bancă. Şi, totuşi, după data de 20 decembrie 2007, unitatea bancară „a procedat unilateral la declararea ca scadentă a întregii linii de credit în sumă de 84.500 de lei". Scurt pe doi, afaceristul s-a trezit cu datorie de aproape 85.000 de lei la bancă, deşi, potrivit actelor pe care le deţinea, contractul mergea înainte, fără să fi suferit vreo modificare. În plus, SC Arte Ferrum SRL a fost înscrisă în baza de date a Centralei Riscurilor Bancare din cadrul Băncii Naţionale a României. Neştiutori cu privire la noua situaţie creată, reprezentanţii firmei au continuat să-şi achite datoriile către Bancpost, ca şi până atunci.

Conciliere cu banca

Abia după câteva luni, în februarie 2009, Nedelcu a aflat de la unitatea bancară că societatea figurează ca datoare cu suma restantă de 86.054,17 lei. „În repetate rânduri, am solicitat reprezentanţilor SC Bancpost SA să procedeze la respectarea clauzelor contractuale, să dispună retragerea înscrierii SC Arte Ferrum SRL din CRB şi să dispună renunţarea la toate dobânzile penalizatoare restante şi comisioanele restante. De fiecare dată, banca a refuzat respectarea contractului şi a legii, motiv pentru care am fost nevoiţi să contractăm alte împrumuturi, de la persoane fizice şi de la alte unităţi bancare, în condiţii mult dezavantajoase, astfel încât, la data de 03.06.2009 am restituit băncii întreaga linie de credit", se arată în plângerea penală îndreptată împotriva Bancpost. Iar lucrurile nu se opresc aici. Firma mai avea un contract încheiat cu Bancpost, sub nr. 7257/03.08.2007, pentru suma de 200.000 de lei. Ratele şi dobânzile au fost achitate lunar şi pentru acest nou credit, dar, în decembrie 2008, cei de la Bancpost au început să reţină sumele virate pentru creditul acesta în contul liniei de creditare de 85.000 de lei. Astfel, Arte Ferrum a devenit restantă şi cu creditul de 200.000 de lei, fiind trecută în CRB şi cu acesta.

„Nu am de ce să fiu în dosar"

Faţă de această situaţie, Cătălin Nedelcu a demarat procedurile judiciare şi a convocat banca la conciliere directă, pe 15 iunie 2009. Reprezentanţii Bancpost prezenţi la conciliere „au recunoscut faptul că societatea noastră a fost victima unui abuz şi au statuat în sensul că «banca este de acord cu returnarea dobânzii penalizatoare, încasată începând cu data de 19.12.2008 până la achitarea integrală a creditului»". Cu alte cuvinte, aceştia au recunoscut greşeala băncii. Cu toate acestea, la mai bine de un an şi jumătate de când plângerea penală formulată împotriva Bancpost a fost înaintată procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, aceştia s-au decis totuşi să înceapă urmărirea penală. Atâta doar că persoanele aflate acum în atenţia lor nu mai lucrau în bancă la momentul la care instituţia a „gafat-o" cu Arte Ferrum. „Nu ştiam că s-a început urmărirea penală faţă de mine pentru neglijenţă în serviciu", ne-a declarat Alina Crina Ghiojdeanu. Aceasta a precizat că a lucrat ca şef de agenţie în cadrul Bancpost, iar contractul acordat Arte Ferrum îi este cunoscut. Totuşi, fostul şef de agenţie a spus că a plecat din Bancpost pe data de 1 septembrie 2007, dată la care contractul era în desfăşurare. Situaţia este aceeaşi şi pentru Liviu Mihăiţă Culcea, a doua persoană faţă de care procurorii au început urmărirea penală, el părăsind Bancpost tot pe 1 septembrie 2007. „Din punctul meu de vedere, eu nici nu am de ce să fiu în dosarul acesta", ne-a declarat Alina Ghiojdeanu. De altfel, poate nu este de trecut cu vederea faptul că numele celor doi nu se regăsesc în plângerea penală înaintată procurorilor. Rămâne de văzut dacă, într-adevăr, anchetatorii au căutat o soluţie care să împace pe toată lumea sau dacă cele două persoane vizate chiar se fac vinovate de neglijenţă în serviciu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii