Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bamburic, in fata atacatorilor sai (galerie foto)

ro

20 Dec, 2008 02:05 2077 Marime text
decupaj_bamburic_04.jpgJudecătorii Curţii de Apel Constanţa au respins recursurile celor trei suspecţi arestaţi în cazul „Bamburic". Dănuţ Maricel Mustaţă, Daniel Lilu Dediu şi Grigore Nicolae Dănilă vor petrece următoarea lună în spatele gratiilor, aflaţi în stare de arest preventiv. În sală, la judecarea recursurilor, s-a aflat şi afaceristul Liviu Dorin Bamburic, victima tentativei de omor, care şi-a privit atacatorii în ochi pe toată durata procesului.

Mustaţă, Dediu şi Dănilă sunt acuzaţi de tentativă şi complicitate la tentativă de omor calificat şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni. Ieri, avocaţii celor trei bărbaţi au argumentat că arestarea preventivă a clienţilor lor s-a făcut în condiţii de nelegalitate şi că, la momentul la care a fost sesizată prima instanţă cu propunerea de arestare, ordonanţa procurorului de reţinere a suspecţilor expirase deja. Mai mult decât atât, apărarea a susţinut că nu Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa ar fi trebuit să se ocupe de efectuarea urmăririi penale, ci Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. De altfel, de la bun început, Dediu, Mustaţă şi Dănilă au precizat că nu vor să dea niciun fel de declaraţii în faţa judecătorilor, adăugând că se consideră nevinovaţi. Dumitru Hagiu, avocatul lui Dediu şi Dănilă, a făcut referire la Nicolae Purichia, cel de-al patrulea suspect pentru care s-a cerut, de asemenea, arestarea, dar faţă de care s-a luat o altă măsură preventivă. Apărătorul a încercat să acrediteze ideea că este vorba despre o discriminare, pentru că numai suspecţii din Galaţi au fost arestaţi.

bamburic_02.jpg„S-a vrut ca ei să fie autorii"

„Din modul în care anchetatorii au instrumentat dosarul, putem să concluzionăm că s-a vrut neapărat inocularea ideii că aceştia sunt autorii, nu alţii. Este ceva la mijloc aici", a precizat avocatul. În plus, apărarea a subliniat faptul că nu ar exista nicio legătură între cei trei acuzaţi şi Liviu Bamburic. „Refuz să cred că persoanele pe care le apăr au asemenea probleme în partea superioară a organismului, încât să comită o crimă fără motiv", a declarat Hagiu. Apărarea a pus în discuţie şi calitatea de martor de care se bucură Liviu Cristian Toager, un tânăr care a pretins că a fost alături de cei trei în seara în care a fost comisă oribila faptă. Avocaţii au susţinut că mărturia lui nu face decât să confirme relatarea investigatorului sub acoperire şi că nu aduce nimic nou. La polul opus, reprezentanţii Parchetului au afirmat că propunerea de arestare a suspecţilor s-a făcut în condiţiile legii şi că măsura reţinerii nu încetase la momentul la care a fost sesizată instanţa. Procurorii au adăugat că Nicolae Purichia, cel de-al patrulea suspect, a fost lăsat în libertate din cauza stării precare a sănătăţii sale. În ultimul cuvânt, Mustaţă a afirmat că este un abuz faptul că este închis, că nu ştie nimic despre fapta de care a fost acuzat şi că familia lui se află în pericol. Daniel Lili Dediu, care, de altfel, pe tot parcursul judecării procesului, a avut o atitudine sfidătoare, zâmbind ironic din boxă şi păstrându-şi o bună dispoziţie aproape iritantă, nu a spus decât că este de acord cu avocatul său. O declaraţie similară a dat şi cel de-al treilea suspect, Grigore Nicolae Dănilă, adăugând că este nevinovat.

Boştină, provocat la detector

Pe de altă parte, Liviu Bamburic, a afirmat că, în opinia lui, judecătorii au ţinut cont de probele de la dosar şi de fapte în momentul în care au pronunţat decizia de respingere a recursurilor. „Nu am niciun dubiu că ei ar fi autorii atacului asupra mea", a spus afaceristul, adăugând „cred că justiţia este, în continuare, corectă şi că orice judecător ar fi dat aceeaşi soluţie". Despre atitudinea pe care Dediu a afişat-o în sala de judecată, Liviu Bamburic a afirmat: „am văzut că era foarte persiflant şi foarte sigur pe el, probabil se crede un mic Al Capone, sau crede că poate face orice şi să scape, din moment ce i s-au permis prea multe". În final, Bamburic i-a adresat o provocare lui Dragoş Boştină, cel despre care se crede că a comandat uciderea sa: „l-aş invita pe domnul Boştină să se supună testului poligraf, chiar dacă nu este acceptat ca probă, dacă vrea să-şi dovedească nevinovăţia".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • adevarul 20 Dec, 2008 11:52 Bmaburic vrea ca Bostina sa se supuna poligrafului, dar cand Bostina l-a provocat la o confruntare directa cu probe, Bamburic a refuzat...Oare de ce? Pentru ca este prea las si ii este frica ca ii vor fi descoperite jocurile...de altfel, mi s-ar parea corect ca si Bamburic sa se supuna poligrafului...