Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Averile şi legăturile cu „greii“ Constanţei Cine sunt judecătoarele lui Mazăre! (documente)

ro

23 Oct, 2014 00:00 3617 Marime text
Contestaţia şefului PSD Constanţa va fi analizată, azi, de un fost judecător stagiar din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, dar şi de soţia unui deputat PSD de Olt

Edilul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, află, azi, dacă scapă de controlul judiciar, măsură preventivă sub care este cercetat, din 9 aprilie, în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“. Iniţial, pe data de 8 octombrie, judecătoarea Lucia Rog, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, a decis menţinerea lui Radu Mazăre sub control judiciar, respingându-i cererea de înlocuire a măsurii preventive anterior precizată. Ulterior, primarul a formulat contestaţie împotriva hotărârii magistratului Rog, urmând ca acţiunea promovată de edilul-şef să fie analizată, azi, de două judecătoare din Curtea Supremă.

Primarul constănţenilor este acuzat de procurorul Dana Ana, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de luare de mită şi fals în declaraţii. În cauză mai sunt cercetaţi şi Alexandru Mazăre, senator al României, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, şi afaceristul israelian Avraham Morgenstern, pentru dare de mită.

Concret, contestaţia formulată de primarul Radu Mazăre, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa, a fost repartizată completului de judecată format din judecătoarele Mariana Ghena, fost judecător stagiar în circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, şi Magdalena Iordache, soţia deputatului PSD de Olt, Florin Iordache.

În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă averile celor două judecătoare ale Curţii Supreme, precum şi „legăturile“ acestora cu „greii“ Constanţei.

Pilcă, liber

În luna iulie 2011, Mariana Ghena a dispus, alături de Cristina Geanina Arghir şi de Magdalena Iordache, soţia deputatului PSD de Olt Florin Iordache, punerea în libertate a fostului vameş Aurelian Cătălin Pilcă, judecat în Dosarul Portul, acuzat de aderare la grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi dare de mită.

„Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“

La jumătatea lunii decembrie 2013, Mariana Ghena a închis, alături de colegii judecători Ionuţ Mihai Matei, Francisca Vasile, Lucian Macavei, Rodica Cosma şi Eugenia Monica Ungureanu, dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“. În această cauză, Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti) a luat doi ani şi şase luni de închisoare, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, s-a ales cu doi ani de închisoare. Asta în timp ce Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Senatorul Banias, fostul şef al PDL Constanţa, fără succes

În luna iunie a acestui an, alături de alţi doi judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, Mariana Ghena a respins ca neîntemeiată cererea formulată de fostul şef al PDL Constanţa, Mircea Marius Banias, actual senator al României, de modificare a obligaţiei impuse, pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, de a nu depăşi o anumită limită teritorială decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar.

Morgenstern a cerut şi el înlocuirea controlului judiciar

În luna septembrie, Mariana Ghena a avut în atenţie şi cererea formulată de afaceristul israelian Avraham Morgenstern, cercetat alături de fraţii Mazăre, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, de înlocuire a controlului judiciar.

Stagiar în circumscripţia Curţii de Apel Constanţa

Aşa cum menţionam şi în ediţiile trecute, în perioada 1990 - 1991, Mariana Ghena a fost judecător stagiar la Judecătoria Tulcea, din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa.

Băsescu, în arest

Aparte, judecătoarea Magdalena Iordache a decis, zilele trecute, menţinerea în arest a lui Mircea Băsescu, judecat de Tribunalul Constanţa, pentru trafic de influenţă.

Fără interese

Potrivit declaraţiei de avere, Magdalena Iordache deţine, împreună cu soţul, un teren intravilan de 450 de metri pătraţi, din 2009, în Bragadiru, dar şi o casă de 238 de metri pătraţi. De asemenea, magistratul a strâns circa 6.000 de euro şi a consemnat un venit anual, ca judecător al Curţii de Apel Bucureşti şi al Înaltei Curţi, de 115.296 de lei. Potrivit datelor oficiale, judecătoarea a mai obţinut 2.000 de lei din drepturile de autor şi 6.060 de lei ca lector universitar.

Conform propriilor declaraţii, Magdalena Iordache nu are interese.

Daewoo şi Nissan X Trail

Mariana Ghena are o parte dintr-un teren intravilan, în suprafaţă de 16,37 de metri pătraţi, câte o parte dintr-un apartament şi o casă, bunuri situate în Galaţi. Mai departe, familia judecătoarei Ghena are în parcare două automobile (un Daewoo şi un Nissan X Trail). În declaraţia de avere completată pe data de 8 mai 2012, Mariana Ghena a notat că, în 2008, a luat de la BRD 110.000 de lei, cu scadenţa în 2012, iar în 2008, de la BCR, a luat 44.000 de lei, cu scadenţa în 2012. În calitate de judecător al Curţii Supreme, Mariana Ghena a consemnat un venit anual de 147.679 de lei. Tot în declaraţia de avere completată pe data de 8 mai 2012, Ghena a menţionat şi aproape 90.000 de lei, reprezentând venituri din alte surse.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 23 Oct, 2014 09:05 CIRC ! Bataie de joc la adresa romanilor ca si-n cazul Johannis ...