Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asistenta care bagat spaima in politisti, a demisionat

ro

20 May, 2008 00:00 1234 Marime text

La dispozitia Ministerul de Sanatate Publica, o comisie condusa de Raed Arafat, subsecretar de stat in MSP, a organizat o ancheta asupra cazului de la Cernavoda, unde o pacienta, desi in viata, a fost declarata decedata.

Defta Tudor, o batrana in varsta de 84 de ani, a suferit sambata un accident vascular cerebral. Sesizati de asistenta sociala a pensionarei, care in ziua cu pricina nu a putut intra in casa, o echipa a ISU, s-a prezentat la fata locului. Usa apartamentului a fost sparta si pentru ca batrana a fost gasita cazuta pe podea, aparent fara semne vitale, pompierii au decis sa apeleze la 112 si au solicitat o ambulanta. Dar asistenta care a ajuns in locuinta batranei, a decis sa-i plagieze pe cei de la ISU, care nu aveau competenta de a-i acorda Deftei Tudor primul ajutor si nu a catadicsit sa isi faca datoria. Nu i-a luat pulsul si nici nu i-a verificat respiratia, desi in fisa medicala apare ca, presupusa moarta, nu avea semne vitale. Convinsa ca si-a facut datoria, a chemat un echipaj al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, iar in timp ce agentul ii facea poze, batrana Defta Tudor, a miscat si a deschis ochii.

Isi recunoaste vina

Ieri dimineata, la sediul ASPJ, o comisie formata din directorul institutiei, managerul Serviciului de Ambulanta si Raed Arafat, a audiat persoanele care au fost implicate. "Sunt convins ca s-a uitat de departe si a zis ca e decedata", a declarat Raed Arafat. Si asa a fost pentru ca, insasi Mioara Trache, asistenta anchetata, a recunoscut ca nu a consultat-o pe varstnica, iar ieri a demisionat. Isi justifica gafa, spunand ca s-a lasat indusa in eroare de mirosul neplacut pe care il emana corpul moartei care, de fapt, era in viata. Comisia care a investigat cazul nu s-a lasat impresionata de problemele de familie despre care le-a vorbit si nici de experienta indelungata a acesteia. "A fost o greseala, nu lipsa de instruire", a precizat subsecretarul de stat. Echipa care a anchetat gafa comisa de asistenta a decis ca aceasta sa fie suspendata, imediat, din activitate. Documentatia dosarului va fi inaintata catre Organizatia Moaselor si Asistentilor din Romania, care va decide asupra dreptului de libera practica. "Va gasi o alta solutie pentru a lucra intr-o alta formula, dar nu va mai lucra in serviciul de ambulanta", a explicat Marius Enescu, director executiv al ASPJ.

Presupusa moarta a decedat

Batrana Defta Tudor a fost internata la sectia de terapie intensiva a Spitalului Municipal din Medgidia. Este lesne de inteles, ca jumatatea de ora cat a fost lasata sa zaca intinsa pe podea, dupa ce suferise un atac vascular cerebral, a contribuit la starea grava in care se afla. "Orice minut in plus fara oxigen putea sa-i puna viata in pericol", a precizat Arafat. Si nu a fost doar unul, ci 30. De asemenea, exista posibilitatea ca, varstnica sa fi suferit accidentul vascular cerebral cu mult timp inainte de a fi gasita de asistenta sociala si reprezentantii ISU. In concluzie, o interventie rapida ar fi fost vitala pentru Defta Tudor, dat fiind si varsta inaintata. Medicul de garda, dr. Valeriu Chirica, a declarat ca femeia in varsta de 84 de ani, a decedat in jurul orei 11.30.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii