Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arme cu glont in dotarea presedintelui PSD, Radu Mazare, si a deputatilor Motoc si Cerchez

ro

06 Dec, 2003 00:00 2241 Marime text

De cine se apara politicienii constanteni?

Biroul Arme, Explozibili, Substante Toxice (AEST) din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta a incheiat de curand campania de vizare a permiselor de port-arma * In prezent, in evidentele AEST sunt inregistrate 2.230 de persoane fizice care au permise si detin 2.774 de arme * Marea majoritate sunt arme de vanatoare, dar in Constanta mai exista 13 arme de panoplie, 856 de pistoale cu gaz si opt arme cu glont pentru aparare, acestea din urma apartinand unor demnitari si fosti militari de cariera * Trei dintre posesorii de arme cu glont sunt politicieni (primarul Radu Mazare, deputatii Marian Motoc si Metin Cerchez) si cinci fosti militari de cariera * De la inceputul acestui an si pana in prezent, pe teritoriul judetului au fost gasite 260 de grenade si proiectile * In luna decembrie se vor lua masuri speciale pentru supravegherea modului de comercializare a produselor pirotehnice si depistarea celor care le pun in vanzare fara sa respecte legislatia in vigoare

Sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta a gazduit, ieri dimineata, o conferinta de presa cu tema Bilantul activitatii pe anul 2003 al Biroului de Arme, Explozibili si Substante Toxice (AEST). La intrebarile puse de reprezentantii mass-media a raspuns seful Biroului AEST, comisar Stoica Serbanoiu. Departamentul pe care acesta il conduce a desfasurat in ultimele luni ale acestui an o ampla actiune de vizare a permiselor de port-arma, detinute legal pe teritoriul judetului Constanta. Daca anul trecut au fost vizate armele aflate in proprietatea persoanelor juridice, anul acesta a fost randul persoanelor fizice sa fie "luate la puricat". Astfel de vizari se realizeaza o data la trei ani pentru fiecare arma si sunt efectuate in conformitate cu legislatia in vigoare. Inaintea demararii acestei actiuni, pe lista AEST figurau 2.430 de detinatori de arme. Dintre acestia, 2.277 s-au prezentat pentru obtinerea unor noi vize, iar 56 urmeaza sa prezinte pana la finele anului, ei fiind impiedicati sa vina la termen din motive obiective (plecari in strainatate, imbolnaviri sau schimbari de domiciliu). Astfel, la 1 decembrie 2003, in evidentele AEST figurau 2.230 de detinatori, care au in proprietate un numar de 2.274 de arme. Dintre acestea, aproape doua mii sunt arme de vanatoare. Pe teritoriul judetului mai sunt inregistrate 856 de pistoale cu munitie gaz lacrimogen si 13 de panoplie (12 pusti si un pistol). AEST a eliberat vize pentru opt arme cu glont, pentru aparare. Potrivit comisarului Serbanoiu, permisele pentru astfel de arme de aparare se elibereaza in conditii speciale si numai anumitor persoane. Este vorba, in primul rand, despre demnitari (parlamentari, politicieni) care au facut cerere la IJP si, contra unei taxe, au primit arme pentru propria protectie. Au fost eliberate trei astfel de vize pentru arme cu glont, pentru aparare, beneficiarii acestui drept fiind primarul Radu Mazare si deputatii Marian Motoc si Metin Cerchez.

Am imbatranit si nu mai pot, da` pistolul tot ia foc

Cea de-a doua categorie de persoane care pot beneficia de arme cu glont sunt fostii militari de cariera care, la sfarsitul activitatii, au primit drept recompensa arme cu glont. In prezent, cinci fosti militari de cariera au in proprietate astfel de arme: generalul Gheorghe Florea si contraamiralii Nicolae Blidea, Virgil Stoica, Gheorghe Angelescu si Gheorghe Beches. Cele opt permise speciale au fost eliberate pentru pistoale marcile Macarov si Carpati. Revenind la operatiunea de acordare a vizelor, trebuie mentionat faptul ca lucratorii AEST au ridicat anul acesta 51 de arme care nu mai corespundeau din punct de vedere tehnic si care puteau cauza accidente. Au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 11,6 milioane lei si 16 permise au fost schimbate. In opt cazuri, pentru diverse abateri, detinatorilor de arme li s-au retras autorizatiile si le-au fost intocmite dosare penale. Regimul posesiei de arme este reglementat de Legea 76/1996, dar aceasta norma urmeaza sa sufere modificari o data cu adoptarea unei noi legi, aflata momentan in studiu la comisiile parlamentare. Proiectul de lege face referire la patru categorii de arme, si anume: cele de teren (vanatoare), de recuzita (domiciliare), militare (pentru diplomati si inalti ofiteri de cariera) si de panoplie. In cazul acestora din urma trebuie precizat ca un astfel de exemplar poate fi identificat datorita orificiului de 5-9 mm facut dincolo de camera cartusului. Daca la majoritatea armelor trebuie indeplinite conditii extrem de riguroase si cei interesati sunt trecuti prin adevarate furci caudine, in cazul pistoalelor cu gaz situatia sta cu totul altfel. Pe raza judetului nostru sunt inregistrate 856 de astfel de pistoale, detinute de persoane fizice. Conform declaratiei date de comisarul Stoica Serbanoiu, singurele conditii puse celor ce doresc astfel de arme sunt cazier curat, capacitate de exercitiu si varsta minima de 18 ani. Aceste pistoale pot fi detinute si de femei, in timp ce la celelalte arme posesorilor li se cere sa aiba satisfacut stagiul militar.

AEST, un obstacol impotriva drogurilor si braconajului

Atributiile AEST sunt clar stipulate in Legea 360, unde se prevede exercitarea controlului asupra detinatorilor legali de armament, munitie, explozibili si substante toxice. AEST verifica circuitul legal al substantelor stupefiante si toxice, in timp ce colegii de la Crima Organizata se ocupa strict de traficul acestora. Pentru a verifica modul legal in care circula aceste substante periculoase, lucratorii AEST au intreprins in ultima perioada controale la toate farmaciile din judet, in numar de 371. Au mai fost verificate 73 de unitati sanitar-veterinare, 23 de obiective industriale si 16 unitati de invatamant si cercetare. La obiectivele sus-mentionate au fost constatate, in anul 2003, 21 de infractiuni, in urma lor fiind confiscate si 21.700 kilograme material fito-sanitar si peste 8 kilograme de mercur. Acesta din urma este folosit, in principal, in industria chimica, dar, din nefericire, el este foarte cautat si pentru producerea de bombe sau pentru purificarea drogurilor. Comisarul Serbanoiu a dat ca exemple doua descoperiri facute anul acesta de politistii de la AEST. In primul caz, intr-un cabinet stomatologic din Eforie Nord au fost gasite 500 grame de mercur. Medicul a motivat ca nu stia ca este interzis sa detina aceasta substanta si ca o folosea fie la termometre, fie la instrumentar. Cel de-al doilea caz a fost inregistrat intr-un laborator de chimie dintr-o scoala. Serbanoiu afirma ca aceste cazuri sunt izolate si ca in 2003 s-au inregistrat mai putine infractiuni de acest gen decat anii trecuti. Astfel, daca anul acesta s-au confiscat 8,250 kilograme de mercur, in 2002 au fost descoperite 21 de kilograme. AEST desfasoara activitati si pe linie de combatere a braconajului piscicol si cinegetic. Politistii confisca fie plase de pescuit detinute ilegal, fie carnea rezultata din braconaj. Un caz deosebit in acest sens il reprezinta cel al braconierului Constantin Darac, din Adamclisi, care in perioada 2002-2003 a creat fondului cinegetic judetean un prejudiciu de aproape 200 de milioane de lei. Barbatul, "dotat" cu arme performante, Jeep Grand Cherokee si ajutoare de nadejde, a reusit sa vaneze trei cerbi (doi carpatini si un lopatar) si un mistret. El a fost prins dupa patru luni de urmariri ca-n filme si se afla in prezent in stare de judecata.

260 de grenade si proiectile descoperite intr-un singur an

Lucratorii din cadrul Biroului AEST au primit anul acesta numeroase sesizari in legatura cu proiectile si grenade descoperite pe teritoriul judetului Constanta. Au fost gasite 260 astfel de obiecte pirotehnice, cu mult mai multe decat anul trecut. Potrivit declaratiei comisarului Stoica Serbanoiu, motivul numarului mare descoperiri este dat de efectuarea a foarte multe lucrari de constructie si sapaturi, in general la ridicarea unor locuinte. O alta cauza este efectuarea lucrarilor agricole, cele mai multe descoperiri fiind facute in timpul toamnei. Majoritatea obiectelor gasite sunt din timpul celui de-al doilea razboi mondial si, desi sunt ruginite, prezinta inca un foarte mare pericol. Un exemplu in acest sens este accidentul suferit de o femeie care a luat o grenada in caruta si aceasta a explodat sfartecandu-i mana.

Masuri speciale pentru controlul produselor pirotehnice

A devenit deja un obicei ca, in luna decembrie, toate tarabele constantene sa fie pline de petarde si alte obiecte artizanale de tip pirotehnic. Intrucat marea majoritate a acestor obiecte sunt prost confectionate, au loc numeroase accidente. Din aceasta cauza, anul acesta politistii AEST vor verifica "la sange" toti agentii economici care produc si comercializeaza astfel de obiecte. Sunt vizate depistarea si sanctionarea celor care comercializeaza petarde. Potrivit legilor in vigoare, este interzisa vanzarea la minori a petardelor tip II, cele de tip I fiind libere. Vanzarea celor de tip II este permisa doar in perioada 27-31 decembrie. Persoanele care nu respecta aceste norme vor fi amendate contraventional cu suma de 5 milioane lei. Majoritatea obiectelor provin din capitala.Per ansamblu, la finalul intalnirii, comisarul Serbanoiu a declarat ca problemele intampinate de AEST nu sunt deosebite si situatia este tinuta sub control.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii